Lehengerlő pro-choice érvelés. Esemény (filmkritika)

2022.09.30. 15:23, onozorobi

wide3_91.jpg

A tavalyi Arany Oroszlán-nyertes, érzékeny és megrázó Esemény (L'événement) című francia film végre a magyar mozikba is megérkezett. Ez a kritika először a Recorder magazin 97. számában jelent meg.

 

Amikor az Egyesült Államok jogi berendezkedése is meginog az abortusztilalom újra előkukázása nyomán, vagy hozzánk még közelebb, Lengyelországban nők milliói mennek ki az utcára, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kormányzat szülőmasináknak tekintse őket, láthatjuk, hogy egy olyan film, mint az Esemény, aktuálisabb, mint valaha. A téma klasszikusa eddig a román 4 hónap, 3 hét, 2 nap volt, de ott még el lehet hessegetni a rossz érzést, hogy a Ceaușescu-korszak végleg eltűnt a történelem sötét süllyesztőjében és ma már nem hagyhatna magára a rendszer vétlen kamaszlányokat és fiatal nőket.

Az Esemény a hatvanas években játszódik Franciaországban, amikor ott még illegális volt a terhességmegszakítás, de az egyetemi közeg annyira friss és mai, hogy egy percre sem érezhetjük, hogy letűnt időkbe kalauzolnak. A főhősnő (a zseniális Anamaria Vartolomei alakítása a fiatal Marion Cotillard-t idézi) nem származik nehéz körülmények közül, nem tájékozatlan, nem erőszakolták meg, hanem ígéretes éltanuló, aki egy meggondolatlanságért a jövőjével vagy akár az életével is fizethet.

Audrey Diwan rendezése empatikus és csak helyenként vált át könyörtelenbe, amit a háziabortusz-jelenetek megkövetelnek. Bevallottan politikus filmről van tehát szó, ami viszont nem próbálja a mondanivalót a fejünkbe kalapálni, hanem intelligensen és érzékenyen bemutatja, hogy mi az a szint, amit az emberiségnek már végleg meg kellett haladnia.

szerző: Onozó Róbert
osztályzat: 9/10

https://recorder.blog.hu/2022/09/30/esemeny_filmkritika
Lehengerlő pro-choice érvelés. Esemény (filmkritika)
süti beállítások módosítása