Megszabadulni a gyerekkori emlékektől. MA’IWA: KIME (lemezkritika)

2022.09.24. 18:55, RRRecorder

maiwa_band.jpg

"Utópisztikus ambient, ritmikus drone, dream noise" - így jellemzi második közös kiadványát MA'AM és AIWA. De nem ez a legérdekesebb a lemezben, hanem a személyes háttértörténetéből adódó kettőssége. Ez a kritika először a Recorder magazin 97. számában jelent meg.

MA’AM és AIWA a 2019-es Goldfishing EP-vel bizonyította, hogy működik közöttük a kémia, a KIME pedig egy még erősebb album. „Utópisztikus ambient, ritmikus drone, dream noise” – így jellemzik a kísérőszövegben; MA’AM a rituális zenéktől az avantgárdig sokfelől merítő éneke pedig most népzenei jegyeket is mutat.

A zene sajátosságát a háttértörténet világítja meg a legjobban. MA’AM eladta a családi házat, amihez egy évre vissza kellett költöznie, és „megszabadulnia a gyerekkori emlékektől, számos sebet feltépve”; ugyanakkor „végre volt ideje leülni, ami mindig egy csoda”. Ebből ered a zene kettőssége is.

A legnyugodtabbnak tűnő ambientes részekben is érezni lehet valami fenyegetőt; a legzaklatottabb pillanatokat viszont egyfajta távolságtartás teszi elviselhetőbbé. Nem úgy, hogy hideg és absztrakt a zene; inkább hátrébb lép, amely gesztushoz komoly érzelmi erő szükséges. A lemez vége pedig mintha azt sugallná, hogy a továbblépés innen a közös zenélés és a hallgatók felé fordulás.

maiwa.jpgElőadó: MA’IWA

Cím: KIME

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2022. július 30.

Műfaj: dream noise

Kulcsdal: KIME

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/09/24/ma_iwa_kime_lemezkritika
Megszabadulni a gyerekkori emlékektől. MA’IWA: KIME (lemezkritika)
süti beállítások módosítása