Így énekel PJ Harvey Leonard Cohent

2022.09.05. 07:22, srecorder

pjharvey.jpg

Jó éve van PJ Harvey-nak. Márciusban újra megjelent a legutóbbi, The Hope Six Demolition Project című lemeze vinylen, amivel véget ért a karrieráttekintő újrakiadás-sorozata, megjelent második könyve, az Orlam című elbeszélő költemény, és közben a jövő nyárra ígért új albuma is lassan a finisbe ér. Mindezek mellett pedig kihozott még egy szuggesztív hangulatú Leonard Cohen-feldolgozást is.

pjharveysharon.jpgAugusztus közepén debütált az Apple+-on Sharon Horgan fekete humorú thrillersorozata, a Bad Sisters, amely öt lánytestvérről szól, akik elteszik láb alól az egyikük életét megkeserítő sógorukat. Horgan tudta, hogy PJ Harvey az elmúlt években színházi és filmzeneszerzéssel is foglalkozott (ő komponálta például Shane Meadows legutóbbi minisorozata, a The Virtues zenéjét), és nagy PJ-rajongóként megkérte az Apple-t, hogy szerezzék meg az ő sorozatához is. Ami olyannyira összejött, hogy PJ Harvey nem csupán a főcímdalnak választott Who By Fire?-t énekelte el, amit Horgan a szövege miatt is passzolónak érzett a bosszúállásról szóló és halálesetekben bővelkedő sorozathoz, hanem megnyitotta az Árvák elnevezésű mappáját is előtte, és Tim Philips zeneszerzővel együtt több parlagon heverő témáját is felhasználhatták a sorozathoz. PJ Harvey az eredetihez hű, ugyanakkor kicsit tempósabbra vett, gitárok helyett zongorára épülő feldolgozást készített, ami ugyanolyan szuggesztív hangulattal bír, mint Leonard Cohen eredetije.

PJ Harvey a Rolling Stone-nak adott interjújában arról is beszélt még júniusban, hogy 2023 nyarán fog megjelenni a következő lemeze, amit nagyon sokáig tartott olyan formába önteni, hogy elégedett legyen vele, de végül sikerült. Azt is elárulta, hogy mostanában a filmzenék inspirálják (Jonny Greenwoodot, Hildur Guðnadóttirt és Ryuichi Sakamotót említette), a fiatal előadók közül Anna von Hauswolffot emelte ki, a régiek közül pedig Bob Dylant, akinek – hozzánk hasonlóan – lehidalt a legutóbbi, rekordokat döntögető lemezétől.

BELEGÁZOLNI AZ ÖRÖMBE: ÁLOMBÉLI VÁGTA PJ HARVEY-VAL.

És ha már Leonard Cohen: október 14-én érkezik a legendás jazzkiadó, a Blue Note Cohen tribute lemeze Iggy Poppal, Peter Gabriellel, és neves jazz-zenészekkel, amiről James Taylor Coming Back To You-feldolgozását már meghallgathattuk, azóta pedig a Famous Blue Raincoat klipet is kapott Nathaniel Rateliff előadásában. 

És a Who By Fire? élőben Leonard Cohentől:

plusz a Bad Sisters előzetese:

fotó: Steve Gullick

https://recorder.blog.hu/2022/09/05/igy_enekel_pj_harvey_leonard_cohent
Így énekel PJ Harvey Leonard Cohent
süti beállítások módosítása