Szexuális visszaélésekkel vádolják az Arcade Fire frontemberét

2022.08.28. 09:31, srecorder

winbutler.jpg

A Pitchfork cikkében három nő nem kívánt szexuális viselkedéssel, egy magát gender fluidnak valló ember pedig szexuális bántalmazással vádolta meg Win Butlert, aki elismerte, hogy valóban szexuális kapcsolatba került velük, de szerinte azok mind közös beleegyezésen alapultak. Megszólalt Butler felesége és zenésztársa, Régine Chassagne is, aki tudott férje félrelépéseiről, de kitartott mellette, és úgy véli, a zenész egy rossz életszakaszában „eltévedt, de hazatalált”.

A Pitchfork azzal kezdi hosszú cikkét, hogy vázolja, milyen köztiszteletben álló, „családi zenekar” az Arcade Fire, ám többen is arról számoltak be, hogy Win Butler színpadon kívüli viselkedése nagymértékben ellentmond a zenekar imidzsének. Az esetek 2015 és 2020 között történtek, amikor Butler a partnerei által nem kívánt szexuális viszonyba keveredett 18 és 23 év közötti, többnyire az Arcade Fire-ot szerető lányokkal. Három rajongóval az Instagramon kezdett beszélgetni, majd egy idő után meztelen képeket, szexuális jellegű videókat kért tőlük, és azt, hogy az üzenetváltásaikat még a barátaik előtt is tartsák titokban.

Az egyik lány elmondta, hogy csak azért engedett neki, mert a bálványozott sztárjáról volt szó. „Nem szeretek semmiféle videós dolgot csinálni, különösen nem szexuális jellegűt. Emlékszem, hogy nagyon ideges voltam, és szégyelltem, hogy megtettem. Mondtam neki, hogy nem érzem jól magam, de ő azt felelte, hogy küldjek egy képet. Kihasznált, tulajdonképpen, a terapeutájaként, és hogy egyszerű módon kapjon szexuális kielégülést a telefonon keresztül. A FaceTime-olásaink mindig úgy zajlottak, hogy ő kielégült, majd lerakta. Minden egyes alkalommal rosszul voltam utána.”

winbutler2.jpgKözös vonás, hogy az érintettek szinte teljesen másképp emlékeznek a történtekre. Butler úgy reagált ere a történetre, hogy szereti és tiszteli a rajongóit, de az említett lány egészségtelen mértékben rajongott érte, többször is felbukkant a dj-estjein és az éttermében, és egyszer meg is kérte a biztonsági őröket, hogy figyeljenek rá. Mire a lány elmondta, hogy két dj-bulira ment el, az étterembe pedig egyszer, mert a barátja ott dolgozott, és mert ingyen ehettek és ihattak. Egy másik rajongó lány, akivel Butler rendszeres szexuális kapcsolatot tartott fent, öngyilkosságot is megkísérelt, mert nem tudta feldolgozni azt a nyomást, hogy mindent titokban kellett tartania, hogy elnyomta a saját igényeit, hogy kiszolgálja a zenészét, és hogy vele csalta Butler a feleségét.

Egy gender fluid ember, aki Lily álnéven szerepel a cikkben, pedig szexuális bántalmazással is megvádolta Butlert. Ők egy (nem Arcade Fire-)koncerten találkoztak, majd emailezni kezdtek, mire Lily megjegyezte, ha Butler szexelni akar, akkor rosszkor találta meg. Az utána következő találkozást Butler randiként írta le, amin csókolóztak, míg Lily szerint nem randi volt és csók se, viszont a hazafelé úton Butler engedély nélkül benyúlt a gatyájába. Butler szerint csak megfogta a combját, de amikor Lily jelezte, hogy ez zavarja, elengedte. A zenész két nappal később Lily lakása felé járt, és úgy gondolta, felugrik, pedig Lily kérte, hogy ne tegye, mert egy kiállításmegnyitóra készült. „Kinyitottam az ajtót, és felnyomott a falra, agresszíven fogdosta a testemet, és lenyomta a nyelvét a torkomon. Próbált szexi lenni, de ez nagyon nem volt oké abban a kontextusban.” Míg Butler úgy emlékszik, hogy „amikor kinyitotta az ajtót, rögtön elkezdtünk csókolózni. Nem emlékszem, ki kezdeményezett, de az biztos, hogy kölcsönös volt.”

Butler ezek után az ölébe ültette Lily-t, a bugyijához nyúlkált, és egy ponton megpróbálta orálisan kielégíteni, de Lily dühösen felszólította, hogy távozzon; elmondása szerint Butler ekkor felpattant, és ócsárolni kezdte, amiért nem feküdt le vele. Butler szerint ez úgy történt, hogy átmentek Lily ágyára, de a hangulat fura volt, ezért megkérdezte, hogy minden oké-e. „Úgy tűnt, mintha a dolgok kicsit túl gyorsan haladtak volna.” Szerinte Lily nem kérte meg, hogy távozzon, ő pedig nem ócsárolta. „Őszinte csodálkozásomat fejeztem ki, milyen gyorsan megváltozott és kínos lett a hangulat. Azt mondtam, nem nagy ügy. Leálltam és elmentem.”

Lily utána sms-ben bocsánatot kért, amiért visszautasította Butlert, mert az, hogy furának tartotta a viselkedését, azt sugallta számára, mintha ő hibázott volna. „Visszatekintve könnyű felismerni a manipulációt a beszélgetésekben. Az is egyértelmű, hogy az működött. Utána még hónapokig kételkedtem a viselkedésem helyességében, a nemet mondásban, és a beleegyezés hiányában.” Lily azóta szexuális támadásként értékelte mind a kocsiban, mind a lakásán történteket. 2020-ban kilépett a zeneipari állásából, mert túl felkavaró volt nap mint nap szembesülnie Butler nevével.

butlerregine.jpgWin Butler és Régine Chassagne. Fotó: Alberto E. Rodriguez.

Win Butler hosszú közleményben reagált a vádakra. Elmondta, hogy szereti a feleségét, akivel "nem szokványos a házassága", és tudott a félrelépéseiről, de fenntartja, hogy nem ért hozzá egy nőhöz sem az akarata ellenére, valamint vehemensen tagadja, hogy rákényszerítette volna magát nőkre. „Bár ezek a kapcsolatok mind konszenzuálisak voltak, bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam a viselkedésemmel. Az élet tele van fájdalommal és tévedéssel, és soha nem akarnék másnak fájdalmat okozni.”

Butler arról is ír, hogy régóta mentális problémákkal és a gyerekkori abúzusának emlékével küzd, ebben az időszakban ráadásul depresszióba esett, miután a felesége elvetélt, és inni kezdett. „Ez persze nem menti fel a viselkedésemet, de fel akartam vázolni a kontextust, és hogy mi történt akkoriban az életemben. Ma már nem ismerem fel magamat abban az emberben.” Elmondása szerint az utóbbi években – különösen a Covid alatt – sokat dolgozott önmagán, terápiára járt és az Anonim Alkoholisták gyűléseire, és már tisztában van vele, hogy „a hírneve el tud torzítani” helyzeteket, beszélgetéseket, kapcsolatokat, miközben azok számára barátinak tűnnek.

Butler felesége, Régine Chassagne is kiadott egy közleményt, amelyben kiáll a férje mellett, mert tudja, hogy jó ember, aki törődik a világgal, a zenekarukkal, a rajongóival, a barátaival és a családjával. „Azóta ismerem Wint, mielőtt még „híresek” lettünk volna, amikor még csak sima egyetemisták voltunk. Tudom, mi van a szívében, és tudom, hogy soha nem érintett és nem is érintene meg egy nőt a beleegyezése nélkül, és biztos vagyok benne, hogy ilyen nem is történt. Elvesztette az utat, de aztán visszatalált. Szeretem őt, és szeretem az életet, amit együtt megteremtettünk.”

https://recorder.blog.hu/2022/08/28/szexualis_visszaelesekkel_vadoljak_az_arcade_fire_frontemberet
Szexuális visszaélésekkel vádolják az Arcade Fire frontemberét
süti beállítások módosítása