Októberben Patti Smith-nap lesz Budapesten

2022.08.18. 13:13, srecorder

patti-smith-1977.jpg

Közel hozni, valahogy más módon megszólítani a költészet iránt érdeklődőket – ezen dolgozik immár három éve a párizsi Pompidou Központ, amely 2020-ban John Giorno, 2021-ben Charles Baudelaire, idén ősszel pedig Patti Smith munkássága köré szervezi költészeti napját. Az egész napos Patti Smith Poetry Day-t október elsején Budapesten is megtartják a FreeSZFE hallgatóinak rendezésében.

A tavalyi budapesti Patti-koncert elég nagy hatást tett ránk, és amikor láttuk a Pompidou felhívását, hogy keresnek partnert, azonnal ráugrottunk. Számunkra ez egy kreatív misszió. Szeretnénk inspirálni, hatni és a hazai alternatív szcéna szereplőit kollaborációra és együtt gondolkodásra buzdítani Patti Smith pályája és alkotásai kapcsán. Célunk, hogy több generáció találkozzon különböző formákban. Büszkék vagyunk rá, hogy a nap rendezői fiatal FreeSZFE-hallgatók, akik kreativitásukkal és bátorságukkal megidéznek egy kort, amire nagy szüksége lenne a hazai művész közösségnek” – mesél az előzményekről a három szervező, Karnics Alina művészeti menedzser, Jónás Vera énekes-dalszerző és Porogi Dorka rendező.

A KONCERT ELŐTT MAGYAR ÍRÓKAT, KÖLTŐKET KÉRDEZTÜNK PATTI SMITHRŐL.

A délelőtt 10.00-től induló programok hét helyszínen zajlanak, amelyek minden korosztályt megszólítanak: a terézvárosi Eötvös 10-ben (VI. Eötvös u. 10.) hat-nyolc éves gyerekeket várnak egy akadálypálya megépítéséhez, ahol mindenki részese lehet a szabályok megállapításának. (10.00-12.00) A rákospalotai Csokonai Művelődési Házban (XV. Eötvös u. 64-66.) Kapszulák címmel Patti Smith kevésbé ismert zenei anyagaira szeretné fordítani a figyelmet Csehi Rebeka rendező különböző „zenehallgató kapszulák” segítségével, melyek megtervezésére fiatal, néhány éve diplomázott és MA diploma előtt álló alkotókat kért fel, akik között megtalálható díszlettervező, médiaművész, grafikus, texiltervező és filmrendező. (10.00-16.00)

patti-smith.jpgAz első kerületi MáraiKultban (Krisztina tér 1.) Négy különböző műfajból érkező zenész - Wunderlich József (ének), Benkő Dávid (billentyű), Kollmann Gábor (szaxofon), Szendőfi Péter (dob) - zenei improvizációja hallható szövegekkel egy órában. (14.30-15.30) Rendező: Birtalan MártonInteraktív sétaszínház és performansz indul a Marczibányi téri Művelődési Központnál (II. Marczibányi tér 5/A).  A regisztrációhoz kötött program elsősorban a színjátszáshoz kedvet érző, önismereti játékra fogékonyaknak ajánlott. A harminc perces interaktív séta során a nézők színházi helyzeteken keresztül, sok improvizációval szembesülnek azzal, hogy mit takar a sztárság, kiből lesz sztár, szabadság-e a sztárság vagy rabság. A csoportot fiatal, tapasztalt színészek vezetik. (Kezdési időpontok az öt turnusra: 15.05, 15.45, 16.25, 17.05, 17.45. Egy turnus létszáma: 10-12 fő.) Rendező: Gálhidy Sára.

Szabad asszociációs séta indul Újbudán, ahol három csomópontot (1. kezdő, 2. útfelező, 3. találkozó) érintve szabadon választhatunk útvonalakat. A  résztvevők a negyvenöt perces séta közben egy külön erre a célra készített hanganyag segítségével a saját és a kollektív szabadság problematikájához kapnak gondolati asszociációkat. Az inspirációs hanganyagot a meghatározott három dramaturgiai ponton magyar nyelvű, közvetlenül a hallgatóhoz címzett kérdések és feladatok szakítják meg. A séta végén egy közös zenés performansz során a résztvevők megalkothatják saját szabadság-leltárukat.Rendező: Al-Farman Petra.

Inspirációs forrássá válik a Francia Intézet (I. Fő u. 17.) tere is, mely a Patti Smith és Robert Mapplethorpe által inspirált kiállítótérből táncperformansz helyszínévé alakul át, ahol Juhász Maja és Farkas Dorka rendezésében - a táncosok segítségével megmozdulnak a képek. (16.30) A Patti Smith Nap a Trafóban (IX. Liliom u. 41.) zárul egy kerekasztal-beszélgetéssel: Oltai Kata, Bagossy Júlia, Bihari Balázs és Zsigó Anna. Patti Smith mellett a hazai alternatív művész szcéna múltjáról és jelenéről, szabadság(harc)ról és ellenkultúráról beszélgetnek. (19.00)

A performansz-koncert kicsit olyan, mint Patti Smith: kicsit zene, kicsit poétika, kicsit társadalomtudomány, kicsit filozófia, kicsit színház, kicsit képzőművészet. Dramaturgiája a fellépők személyes történetei, szövegei alapján állnak össze, míg maguk az előadók is alkotássá fognak válni fények és vetítés segítségével. A fellépők: Barkóczi Noémi, Czitrom Ádám, Darvas Kristóf, Fekete Ádám, Hajdu Szabolcs, Horváth Benji, Jónás Vera, Lestyán Attila, Németh Juci, Sallai Laci, Szabó T. Anna, Szabó Veronika, Ujj Zsuzsi, Víg Mihály, a Soharóza kórus tagjai (20.30). A Pompidou részéről az est vendége Boris Bergmann.

A programok szinte mind ingyenesek, némelyik regisztrációhoz kötött, jegyet csak az esti performansz-koncertre, a Trafó Nagytermébe kell váltani. Facebook-esemény errefelé.

fotók: Lynn Goldsmith, Steven Sebring

Címkék: patti smith freeszfe
https://recorder.blog.hu/2022/08/18/oktoberben_patti_smith-nap_lesz_budapesten
Októberben Patti Smith-nap lesz Budapesten
süti beállítások módosítása