Iggy Poppal, Peter Gabriellel és Mavis Staplesszel készül tribute lemez Leonard Cohen emlékére

2022.07.30. 10:56, srecorder

107376795-cohen1-bbc.jpg

Október 14-én, a legendás jazzkiadónál, a Blue Note-nál jön ki a neves jazz-zenészek játékával kísért, Iggy Pop és Peter Gabriel mellett James Taylort, Norah Jonest, Mavis Staplest és Nathaniel Rateliffet is felvonultató emléklemez. Az első szám már meg is hallgatható.

iggypopleonardcohen.jpgA projekt Larry Klein zenész-producer ötlete volt, akit Joni Mitchell volt férjeként is ismerhetünk, négy Grammy-je közül az egyiket Mitchell Turbulent Indigo című 1996-os albumáért kapta, kettőt pedig a Herbie Hancockkal készített Mitchell tribute albumért (River: The Joni Letters), amin egyébként Leonard Cohen is énekelt. „Leonard Cohen kb. 1982 óta barátom, és az élete utolsó 15 évében közeli barátom is lett. Ő volt talán a legbölcsebb és legviccesebb barátom” – mondta Klein, aki azt vette észre, hogy Cohen halála után folyton az ő dalait énekelte a zenészekkel, akikkel épp dolgozott. „Részben azért, természetesen, mert a dalok annyira jók – bizonyos értelemben Leonard volt a valaha élt legjobb popzeneszerző –, részben pedig azért, mert így továbbra is a társaságában lehettem.”

A lemezen neves jazz-zenészek játszanak, az énekesek névsora pedig magáért beszél. A Here It Is: A Tribute to Leonard Cohen című albumot James Taylor feldolgozása vezeti fel, aki a Coming Back To You-t énekli, és hogy – Klein kérésére – megidézzék Cohen mély regiszterekben mozgó-búgó hangját, alaposan kibújt a komfortzónájából. Iggy Poptól az utolsó (még életében megjelent) Cohen-album címadóját, a You Want It Darkert, Peter Gabrieltől a tribute album címadóját, a Here It Is-t, Mavis Staplestől pedig az If It Be Your Willt hallhatjuk majd a lemezen; a Hallelujah-t a kanadai énekes-dalszerző Sarah McLachlan énekli, a Suzanne-t a Magyarországra is gyakran járó jazzénekes, Gregory Porter, a Bird On A Wire-t pedig a John Zornnal is sokat dolgozó jazzgitáros, Bill Frisell.

Persze messze nem ez lesz az első sztártribute-lemez, ami Cohen munkásságát élteti, 1991-ben indie/alter zenekarok (Pixies, R.E.M., Nick Cave & the Bad Seeds) dolgozták fel a dalait egy francia zenei lap felkérésére (I’m Your Fan), 1995-ben pedig többek közt Elton John, Bono, Martin Gore, Suzanne Vega, és igen, Peter Gabriel főszereplésével készült el a Tower of Song.

 

A Here It Is borítója és dallistája:

1. Steer Your Way – Norah Jones
2. Here It Is – Peter Gabriel
3. Suzanne – Gregory Porter
4. Hallelujah – Sarah McLachlan
5. Avalanche – Immanuel Wilkins
6. Hey, That’s No Way To Say Goodbye – Luciana Souza
7. Coming Back To You – James Taylor
8. You Want It Darker – Iggy Pop
9. If It Be Your Will – Mavis Staples
10. Seems So Long Ago, Nancy – David Gray
11. Famous Blue Raincoat – Nathaniel Rateliff
12. Bird On The Wire – Bill Frisell

hereitis-leonardcohentribute.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/07/30/iggy_poppal_peter_gabriellel_es_mavis_staplesszel_keszul_tribute_lemez_leonard_cohen_emlekere
Iggy Poppal, Peter Gabriellel és Mavis Staplesszel készül tribute lemez Leonard Cohen emlékére
süti beállítások módosítása