Látni és láttatni a zenét!

2022.07.21. 13:15, Recorder.hu

ultra_1.jpg
(X) Coldplay. David Bowie. Björk. Bob Dylan. Miles Davis. Nirvana. Depeche Mode. Anton Corbijn nem amiatt vált ikonikus fotóművésszé, mert a XX. és XXI. század legnagyobb előadóival dolgozott együtt, hanem mert egészen máshogy láttatta őket, mint mások. A Tipton Eyeworks most két nem kevésbé ikonikus szemüvegként értelmezte újra a zeneipar és a fotós közös energiáit, így született meg az Ultra és a Kaufmann. Természetesen bakelitből.

Az Ultra a ‘80-as évek világát visszhangozza. Ez volt az időszak, amikor Corbijn és a Depeche Mode egymásra találtak. A fotós már hírnevet szerzett magának a londoni poszt-punk érában, a zenekar pedig a világhír felé közelített új, indusztriálisabb hangzásával. Kép és hang pedig tökéletesen rezonált nem csak egymással, de a rajongók ízlésével is. A többi már történelem, ahogy mondani szokás, Corbijnt pedig 40 év után is a zenekar nem hivatalos tagjaként tartják számon. Képei pedig továbbra is megőrzik számunkra a nemrégiben elhunyt Andy Fletchert.

Habár leginkább a Depeche Mode-dal közös munkáiról ismert, a fotós, rendező és művészeti vezető számos más legendás zenésszel és zenekarral dolgozott együtt. Kreativitásának egyik leghátborzongatóbb darabja a Nirvana Heart Shaped Box videoklipje, de a Coldplay Talkjában és a Viva la vida egy alternatív változatában is feltűnik Corbijn munkájának lényege: lehámozni mindent, amíg csak a művészet puszta valója látszódik.

„Corbijnnak ezt az őszinteségét és realizmusát akartuk kifejezni a Kaufmann-nal – mondja a keretről Zack, a Tipton alapítója. Sok művész dicsekszik, mutogatja a legújabb munkáit, nála ez sosem volt így. Őt egyszerűen a művei tartják az élvonalban: egy kép, egy kreatív pillanat, ennyi és nem több.”

kaufman.jpg

Az Ultra és a Kaufmann is meg tudta ragadni Corbijn lényegét és lelkületét: szembemenni az árral, mindegy, milyen műfajról van szó. Mindkét szemüveg egyszerre klasszikus és modern, férfi és női, provokatív és konzervatív. Megvásárolhatók a Tipton Eyeworks bemutatótermében.

A Tipton Eyeworksről:

A márka a bakelitlemezből készült szemüvegeiről ismert. 2004 óta készítik őket, kizárólag kézzel, budapesti műhelyükben. A darabokat olyan világsztárok is viselik, mint Elton John, Shawn Mendes vagy Robbie Williams. Bemutatótermük a 1092 Budapest, Erkel utca 6.-ban található. A helyiség nem csak a keretek otthona és optika, de rendezvényhelyszín és a város egyetlen mezcal bárja is.

A Tipton Eyeworks oldala

Tipton Eyeworks a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2022/07/21/latni_es_lattatni_a_zenet
Látni és láttatni a zenét!
süti beállítások módosítása