„Kiengedni a szellemet a palackból” – Magyarradar és dalpremier: Mr. Moodburn

2022.07.11. 16:16, srecorder

mr-moodburn.jpg

Filmzenés fúziós zene, gazdag improvizációk, a Kispál és a Borzban és a NAZA-ban is megfordult Mihalik Ábellel a doboknál – ez a Mr. Moodburn, amely megújulása és aktuális dalpremierje kapcsán a Magyarradarunkra is felkerült; a zenekarvezető Borbély Mátyás mesélt múltról és jövőről, filmről és zenéről, tervekről és az új szerzeményről. A mozi nem halott!

Mikor indult: 2012-ben alakultunk.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Mihalik Ábel – dob, Bubenyák Zoltán – zongora és billentyűs hangszerek, Borbély Mátyás – basszusgitár.

Stílus: Angolul a cinematic jazz-rock meghatározást használtam, magyarra lefordítva lehetne azt mondani, hogy filmzenés jazz-rock. Nagyon fontos nekünk a megírt, megkomponált atmoszférák mellett az improvizáció is. Mindkettő egyenértékű módon jelenik meg a zenénkben. Nagy hatással voltak rám nemcsak filmzenék, de a film mint művészeti ág is rendszeresen szerepel az inspirációim között. Azt is fontos megjegyezni, hogy a zenei stílusok gyakran megkötik az embert, ezért véleményem szerint nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek a kategóriáknak. Szerintem az a jó, ha a szerző csak megpróbálja kiengedni a szellemet a palackból, függetlenül attól, hogy végül az milyen „dobozba” illeszthető, és reménykedik, hogy megtalálják azok a hallgatók, akik hasonlóképpen gondolkodnak.

mr-moodburn2.jpgHatások: Felsorolhatatlan mennyiségű film- és videójátékzene mellett minden olyan zene hatással van ránk, ami érdekes és szeretne mondani valamit. A legkülönfélébb műfajokban vannak kedvenceink. Ha egy zene szól valamiről, és érdekes vagy kreatív eszközökkel operál, az azonnal hatással is van az emberre szinte tudatalatti módon.

Kiadó: Függetlenek vagyunk.

Történet: A zenekar úgy 10 évvel ezelőtt indult, 2012 táján. Én még lelkes autodidaktaként gyakoroltam otthon és írtam zenéket. Rendszeresen jártam jazzbulikra, és egy Piccolo Inn-koncerten hallottam Bubenyák Zolit játszani. Az akkori basszusgitártanárom, Szendőfi Balázs ajánlásával kerestem fel, hogy nem lenne-e kedve belenézni az én zenéimbe is. Teljes elképedésemre igent mondott, és Ábelt már ő ajánlotta. Már a kezdetektől érezni lehetett, hogy nagyon jól működik köztünk az összhang, sokat segítettek nekem a zene minden elemét tekintve, átnéztük együtt a hangszerelést, kíséreteket, témákat stb. Tulajdonképpen a számírási folyamat nem változott azóta sem az akkor megtanult recepthez képest. Én otthon megírom és feljátszom az ötleteimet, de együtt formáljuk véglegessé az ő hozzáadott tudásukon keresztül. Akkoriban és azóta sok minden történt az életünkben, amely elterelte a figyelmünket a zenekarról. A mostani helyzet egy amolyan visszatérés, vagy újrakezdés nekünk.

Megjelenések: 2019-ben jöttünk ki az első lemezünkkel Your Last Days on Planet Earth címmel. Ez egy válogatása volt az előtte lévő évek számunkra legfontosabb dalainak, ez a mostani single viszont már az új korszakunk kezdete.

Küldetés: Össze akarom gyűjteni az összes olyan embert, akik tudatosan keresik a zenén keresztül megélhető művészeti élményeket. Kapcsolódni azokkal, akik kíváncsiak, hogy mi történik velünk közösen akkor, ha a zenét egy kommunikációs eszköznek használjuk, és ezen keresztül élünk meg dolgokat. Közös utazásra invitálni mindenkit, aki erre nyitott. Persze ez a zenekar egy önkifejezés is nekünk, tehát az is a küldetésünk, hogy minél inkább át tudjuk adni a gondolatainkat a zenén keresztül. Bepillantást engedjünk a közönségnek abba, hogy mi zajlik „itt bent”.

Jövőkép: Szeretnék eljutni oda, hogy elvihessem ezt a zenét a nagyobb európai jazzfesztiválokra. Mindenképpen nemzetközi terveink is vannak a magyar mérföldkövek mellett.

Mellékprojektek: Nagyon ajánlom Ábel saját zenekarát, az Abel Labelt. Minden hangszeren ő játszik. Zseniális! Ábel játszik még a Jónás Vera Experimentben, a Szűcs és a Fenyves Quartet zenekarokban. Zoli zenekarai közül a Jazzperantot emelném ki. Mindegyiket érdemes figyelni!

Szexepil: Az önazonosság. A zene minden mélysége és magassága valódi, belőlünk jövő, őszinte érzés.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Minden alkalom, amikor sikerül elérni azt, amit a Küldetés részhez írtam, az eredmény és elismerés a számunkra. Nem emelnék ki egy-egy ilyen alkalmat. Mindig nagyon különleges élmény, amikor sikerül ezt elérni.

Az új single-ről: Mint említettem, a mostani single az újraindulásunk első állomása. A dal a Dead Cinema nevet kapta, egyfajta régi filmzenés hangulatot szerettem volna megjeleníteni benne. Óriási hatással volt rám a filmművészet, és habár ez minden dalban érezhető, itt kifejezetten ennek a megjelenítése volt a cél. Érdemes lesz bekövetni a Facebook- és Youtube-oldalainkat, mert a lemez közel minden dala esetén készülünk majd live session videókkal, egy kifejezetten arra a számra megkomponált környezetben. Ehhez a live session videóhoz a Trafó Kortárs Művészetek háza adott nekünk otthont, ezúton is nagyon hálásak vagyunk a kiváló együttműködésért.

 

Mr. Moodburn a Facebookon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/07/11/_magyarradar_es_dalpremier_mr_moodburn
„Kiengedni a szellemet a palackból” – Magyarradar és dalpremier: Mr. Moodburn
süti beállítások módosítása