„Tartozunk magunknak annyival, hogy megpróbáljunk boldogok lenni” – Lemezpremier! Úrfi: A mélyén laknak a szörnyek

2022.06.30. 17:27, srecorder

urfi2022.jpg

Második nagylemezével jelentkezik a saját bevallása szerint „szövegcentrikus-panaszkodós popot” játszó, de az alterből, hardcore-ból és elektronikus zenékből is merítő Úrfi. A mélyén laknak a szörnyeket felvezető single után most az egész album is a Recorderen debütál, amit július 13-án az A38-on élőben is bemutatnak a Lépjünk a Holdra társaságában.

„Úgy, mint a Koszorúk esetében, a dalok itt is egy narratív ívre lettek felfűzve. A kezdő dal egy kiindulópont, egy felvetés, az utolsó dal pedig a konzekvencia, ahová a két dal közti tíz másik vezet. Ugyanígy gondolunk magára az Úrfi-projektre is. Az előző album a megfelelési kényszeren keresztül önvizsgálatot hozott, ez az album pedig az önvizsgálat eredményét foglalja össze” – meséli Száraz Bence frontember az új albumról. „Az alapgondolat a lemezen, ami meghatározta a végig jelenlévő tengermotívumot, a horgászhalakból inspirálódott. A képeken, ahogy mi láthatjuk őket, ezek az állatok horrorisztikusak és félelmetesek. A valóságban puha és apró, izomzattal is alig rendelkező élőlények a végtelen nagy sötét semmiben. Ahogy az ember megismeri ezeknek az állatoknak a természetét, megérti a létezésük okát, rájön, hogy nem jelenthetnek rá veszélyt. Ezt vontam összefüggésbe a belső küzdelmekkel. Ha az ember megvizsgálja a saját frusztrációi, traumái természetét, az ad arra lehetőséget, hogy megértse, ezek nem jelentenek rá veszélyt. Zeneileg továbbra is az „az a szabály, hogy nincs szabály” elvét követtük, valamint azt a vesszőparipámat, hogy egy rosszul sikerült kísérlet mindig értékesebb, mint egy tökéletes biztonsági játék.”

AZ ÚRFI KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

„A lemez érdekessége, hogy ez alkalommal egy csomó segítséget kaptunk kiváló hazai művészektől. Az új promóképeket a világhír felé magabiztosan lépdelő Martin Wanda lőtte rólunk. Említhetném még a Hidegvér márkát, akik a forgatásokra ruhával láttak el minket. Ezen kívül feltűnnek vendégzenészek is, például Kopcsik Márton hegedűn vagy Friderikusz Péter csellón. A felvételeket pedig most is Nóniusz Gábor készítette.”

A mélyén laknak a szörnyek I.

Ennek a dalnak a megírásánál is engedtem magam a költői túlzás eszközét használni. Amikor az ember mentális problémákkal, magánnyal, bántottsággal küzd, akkor nehéz racionálisan megítélni a saját helyzetét. Ez a dal egy pozíciójelzőként funkcionál, ilyen állapotban voltam, amikor a lemezen dolgozni kezdtünk.

A mélyén laknak a szörnyek II.

Itt már szerettem volna valamennyire felvezetni azt a gondolatot, hogy minden feldolgozható, hasznosítható tapasztalat. Nagyon sok kört mentünk ennek a dalnak a masterelésével, hogy az elsőre egymáshoz nem illő hangszereket kellően össze tudjuk simogatni. Van itt minden az északi folkhatásoktól kezdve a karibi hangszerekig.

Merülünk

A Merülünk a világégés mellé szánt tábortűzdalunk. Ha már minden napra jut egy bénító, szorongató hír, ha már szinte biztos, hogy hamarosan lángokban áll minden, legalább legyen nálad cucc egy szalonnasütéshez. Fura módon a dal első verziója 6 éve született, és azóta minden nappal csak aktuálisabbá vált.

Öngyilkos bálnák

Aki úgy érzi, hogy valami baj van vele, az nem tudja elfogadni mások közeledését. Azt hiszi, vagy sajnálatból teszik, vagy kíváncsiságból, vagy ki akarják használni a gyengeségeit. Ilyenkor az ember könnyen bezárkózik és utasítja el az amúgy tiszta, őszinte közeledést is. Ebben a dalban van a kedvenc gitártémám, amit valaha írtam. A dalnak van egy hosszabb változata is, amiben Márk a gitárjából csal elő bálnahangokat.

Hiábaurfi2022_martinwanda.jpg

A Hiába a legrégebben megjelent dal a lemezről. Egyben az egyik leghidegebb is, szinte minden élő hangszert igyekeztünk kipucolni belőle, hogy minél gépiesebb legyen. Koncerteken nagyon felemelő játszani. Érdekes, hogy Heidi Albert feldolgozta a dalt, és egy teljesen új értelmezést kapott.

Ne taposd el a pókot

Szintén egy nagyon régóta repertoáron lévő dal. Az ismeretlentől való félelemről szól, és arról, hogy az ember mennyire ellenséges tud lenni azzal szemben, ami különbözik tőle. A dalban egy cigány sirató van besamplerezve, és megeffektezve, ami nagyon fura és szomorú atmoszférát ad a dalnak.

Tiszta udvar rendes ház

A környezetemben rengetegen hajlamosak belesüppedni a panaszkodásba arról, hogy mi jó vagy rossz az életükben. Különös tekintettel például a politikára. Szerettem volna felhívni a figyelmet arra az összefüggésre, hogy ez mennyi energiát vesz el attól, hogy az ember rendbetegye a dolgait. Ha a lakásomban rendetlenség van, akkor nem elköltözni kell, hanem takarítani. A dalban modern és tradicionális témákat ütköztettünk és próbáltuk úgy keverni őket, hogy mindnek legyen kellő szerepe. Valamint megjelennek erőszakos indusztriális elemek, amik végül egy nagy közös giccsorkánba vezetik a hallgatót. Szerettem volna a dal végén megidézni a rengeteg vitákat kiváltó, támogatásokból megszülető szupergroup produkciók szirupos hangzását. Nagyon szeretjük a végén a gyerekkórust. A rögzítése a stúdiózás legjobb pillanatai közé tartozik.

Ezerszer Ember

Nagyon személyes ihletésű dal apukámról, aki gyakorlatilag egy novellakarakter. A dal nem akar pálcát törni sem a rossz tulajdonságok, sem a jók fölött, de az egyértelmű, hogy nagyon sokat adott hozzá a karakteremhez az, hogy egy ilyen ember nevelt fel.

Délibáb

Az egyik kedvencem az albumról. A kiindulópontja egy hajnali beszélgetés volt Márkkal, amikor végtelen sok Cseh Tamás-hallgatás mellett a depresszióról beszélgettünk. Az embernek el kell hinnie azt, hogy a dolgok végül jóra fordulnak, ahhoz, hogy ez tényleg meg is történhessen. Akkor is ha ehhez be kell csapnia magát. És ha végül jóra fordultak a dolgok, akkor megérte, nem? Nem? Ugye?

Pavlov

Vannak olyan személyek, akik azt hiszik, hogy a pozíciójukból adódóan elnyomhatnak másokat. Ennél nagyobb baj, hogy sokan elfogadják ezeket az erőviszonyokat. Milyen furcsa, hogy a rosszul tartott kutyák gyakran más kutyákat bántanak inkább, mintsem az őket rosszul tartó gazdájuk.

Szalagtűzés

Kamaszként azoktól a dolgoktól szorongtam, amik a dalban feltűnnek. Aztán később ahogy felnőtt fejjel elkezdtem gyerekekkel foglalkozni, azt fedeztem fel, hogy a mostani fiataloknak ugyanezek a szorongásaik maradtak, csak sokkal szaturáltabban. Megannyi tanulmány szól arról, hogy az utánunk jövő generációk csak egyre magányosabbnak érzik magukat. A dal alapjául a keringő ütemét modernebb, mintázott és elektromos hangszerekkel töltöttük fel, ami a dal végén egy pillanatra átcsap poppunkba.

Tengerimedve

Tartalmilag az egyik legfontosabb dal a lemezen. van, hogy az embert nem kerülik el a tragédiák. Van, hogy ezeket ő maga okozza. De egyrészt a szépséget nem ezekben kell keresni, hanem ezekkel együtt kell keresni, másrészt, mindegy, hogy milyen súlyokat cipel az ember, tartozik magának annyival, hogy megpróbálja magát boldoggá tenni. Végső soron ez az album is arról szól, hogy minden negatív töltetű téma ellenére, a saját felelősségünk, hogy örömet hozzunk az életünkbe.

Lemezbemutató koncert július 13-án az A38-on, jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Úrfi a Facebookon.

fotó: Martin Wanda

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/06/30/lemezpremier_urfi_a_melyen_laknak_a_szornyek
„Tartozunk magunknak annyival, hogy megpróbáljunk boldogok lenni” – Lemezpremier! Úrfi: A mélyén laknak a szörnyek
süti beállítások módosítása