„Rettentő nyomás alatt apró teremtmények” – Dal- és klippremier! Úrfi: A mélyén laknak a szörnyek II.

2021.11.01. 11:00, srecorder

urfi2.jpg

Második lemezére készül a szövegcentrikus-panaszkodós popot játszó, de az alterből, hardcore-ból és elektronikus zenékből is sokat merítő Úrfi. A 2022 elején megjelenő A mélyén laknak a szörnyek arra a felismerésre épül, hogy nem érdemes a traumáinkat romantizálni.

2018-ban alakult át Száraz Bence énekes-gitáros szólóprojektjéből zenekarrá az Úrfi, amely még ebben az évben kihozta a megfelelési kényszer témáját körüljáró első lemezét Koszorúk címmel. (Ez továbbra is ingyen letölthető a zenekar honlapjáról.) Az időközben új basszusgitárossal (Vitéz Juli) játszó Úrfi tavaly már megjelentetett egy dalt az évek óta készülő második lemezről, ez volt a címadó dal első része, aminek most a Recorderen debütál a folytatása.

„Már egészen kisgyerekként vonzott a tengerek, óceánok élővilága. A horgászhalak különösen nagy hatást gyakoroltak rám nem evilági formáikkal, fehér szemükkel, hatalmas fogaikkal. Ovisként annyira féltem tőlük, hogy csak a lap élét mertem megfogni lapozás közben, nehogy véletlenül hozzáérjek ezekhez a pokoli külsejű állatokhoz. Sok évvel később, amikor már a búvárvizsgámra készültem, tudatosult bennem, hogy ezek a horrorisztikus állatok valójában milyen aprók, és hogy életmódjuk és felépítésük végett gyakorlatilag ártalmatlanok. Az emberre legalábbis mindenképp.

Ezt a tapasztalatot állítottam párhuzamba a saját rossz tulajdonságaimmal és traumáimmal. Ha ezekre fókuszálok, keresem őket a sötétben, akkor nyilván veszedelmesnek tűnnek. Viszont ha megértem a természetüket, az eredetüket, akkor válik világossá, hogy nemcsak nem veszélyesek, de egy fontos és nagyobb rendszer szükséges részei. Ez banálisnak tűnhet, mégis fontos tanulság volt számomra, hogy ne romantizálni próbáljam meg az engem ért negatív hatásokat, hanem meríteni belőlük és a helyükön kezelni” – meséli Száraz Bence a dal születéséről. „A második lemezünk is eköré a gondolat köré épül. Persze a tanulságig nagyon sok kamaszos dühön, és tagadáson kell keresztülvergődni, így a most felvett dalok is morcosabbak és távolságtartóbbak lesznek, mint elődjeik.”

urfi.jpg

A mélyén laknak a szörnyek II. néhány zenei klisét is kifordít a helyéről, így került a refrénbe karibi house slágerekben használt steeldrum és zord északi vidéket idéző folkos hegedű, a hangszerelésben ezáltal egyszerre jelenik meg az egzotikus és a veszedelmes óceán. A dalban közreműködött hegedűn Kopcsik Márton a Meybaharból, valamint csellón Friderikusz Péter a LivingRoomból.

A családi drámát tengeri horrorral keverő klipet a rendezőként és művészeti vezetőként dolgozó frontember készítette, aki az Úrfi vizuális arculatáért felel. „Bár tudjuk, hogy ma a folyamatos jelenlét a növekedés záloga, mi elég nagy kihagyásokkal szoktunk a közönség elé tárni bármit. Ennek az az oka, hogy inkább szeretnénk a saját mércénk szerint jót, mint gyorsat. Ez a klip is ennek a hozzáállásnak az áldozata lett. Ugyanis azon kívül, hogy a dal maga hatéves, a klipet kereken két éve, 2019 novemberében kezdtük forgatni. Ennek ellenére most októberben is vettünk fel hozzá pótjeleneteket. Persze azért közbejött egy tagcsere és egy koronavírus is” – mondja Száraz Bence. „Viszont például több mint fél évet vártam és kitartóan szerveztem, hogy sikerüljön megkapni helyszínül a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházat, amibe első látásra beleszerettem. Azt éreztem ehhez a dalhoz lett létrehozva és semmilyen más projektben nem lenne olyan helye, mint ebben. A történetvezetés eléggé szürreális, a traumákkal való szembenézést és az azokon keresztüli fejlődést hivatott ábrázolni egy életút során.

A mélyén laknak a szörnyek tavaly single-ként kihozott első része:

Úrfi a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/01/_rettento_nyomas_alatt_apro_teremtmenyek_dal-_es_klippremier_urfi_a_melyen_laknak_a_szornyek_ii
„Rettentő nyomás alatt apró teremtmények” – Dal- és klippremier! Úrfi: A mélyén laknak a szörnyek II.
süti beállítások módosítása