Lemeztáska: Kim Larsen (:Of The Wand And The Moon:)

2022.06.22. 11:19, srecorder

kimlarsen.jpg

Csihar Attila lenyűgözi, a Current 93 megváltoztatta az életét, új lemezére pedig még Serge Gainsbourg hatása is befurakodott. Kim Larsen a dán metálszíntéren indult, játszott elegánsan szomorú doom/death metalt a Saturnusszal, mielőtt belevágott szólóprojektjébe, amelyben pedig elegánsan szomorú neo-folkot, vagy ahogy ő hívja, magányfolkot játszik. Tíz évvel első hazai koncertje után, június 23-án újra Budapesten koncertezik az :Of The Wand And The Moon:, mi pedig a buli előtt kifaggattuk Kimet a kedvenc zenéiről.

Első zenei emlék

Talán az óvodai éneklés az ebédek előtt. Meg ahogy ülök egy kis széken otthon, a konyhában, egy ukulelével, és random dalokat találok ki, miközben az anyukám főz. Borzalmas lehetett, haha!

Első zenekar, amiért rajongtál

Tízévesen találtam rá a Kissre. Ez az egész imidzs és az arcfestés elbűvölt gyerekként. Az első lemezem a Dynasty volt, apám vette meg nekem.

Zene, ami zenélésre inspirált

Gyerekkoromban egyfolytában körülvett a zene. Apámnak nagy lemezgyűjteménye volt: jazz, rock ’n’ roll és hatvanas évekbeli popzenék, mint Ben Webster, Beatles, Serge Gainsbourg stb. Először dobolni kezdtem, amikor 11 éves lehettem. Kisst és Police-t hallgattam akkoriban. Aztán nem sokkal később magával ragadott a hiphop. És kábé ugyanakkor a metál is. Nagy változások történtek a zenei ízlésemben. 15 éves koromban a bátyáim megismertettek a gitárral. Azt is mondták, hogy van hozzá érzékem, onnantól pedig ment minden a maga útján. Bár ekkor még főleg klasszikus gitárdarabokat és thrash metalt játszottam.

Inspirációk az :Of The Wand And The Moon: indulásakor

Egy barátom a suliból lejátszotta nekem a Thunder Perfect Mindot a Current 93-től. Lenyűgözött. Rögtön tudtam, hogy bele akarom ásni magam ebbe a fajta zenébe. Aztán felfedeztem a Death In June-t, a Nature and Organisationt, a Sol Invictust és a színtér többi zenekarát.

Inspirációk a Your Love Can’t Hold This Wreath of Sorrow írásakor

Ennél a lemeznél sok inspiráció onnan jött, hogy visszamentem az időben, azokhoz a zenékhez, amiket gyerekként hallgattam. Mint például a Beatles és Serge Gainsbourg ketyegős basszusa. A fateromnak olyan lemezei voltak, mint a Rubber Soul a Beatlestől, vagy egy single Serge Gainsbourg-tól, egyik oldalán a Je t'aime… moi non plus, a másikon a Jane B. A basszushangzás innen jött.

Egy másik nagy hatásom egy régi dán tévésorozat volt, az En By I Provinsen. A trombitás főtémája ott volt a fülemben az elmúlt években, talán innen jött a lemezen a trombita. Aztán beszűrődött pár emlékem a hiphopkorszakomból is a Nautilus című Bob James-számon keresztül. Valamint hatott rám a T Plays it Cool Marvin Gaye-től és a Taxisofőr filmzenéje. Ez már elég rejtett inspiráció, de azért ott van valahol.

Meghatározó koncertélmény nézőként

Nézőként a Death In June-koncert Aarhusban, Dániában, 1997 májusában. Teljesen elképedtem. Nem tudtam, hogy mire számítsak, és akkora élmény lett, aminek nem tudtam kivonni magam a hatása alól. Mint egy rejtélyes rituálé, sok furcsa emberrel, gótokkal, dragekkel, álruhás arcokkal. Imádtam! Douglas P.-t a maszkjában, ejtőernyős táskával a hátán – ha jól emlékszem. Meg kell említenem még a 2010-es Sunn O)))-koncertet is Koppenhágában. Soha nem láttam olyan jónak őket, se előtte, se utána. Csihar Attila elképesztő volt.

Kedvenc folklemez

Current 93: Thunder Perfect Mind.

Kedvenc metállemez

Van pár. Carcass: Symphonies of Sickness. Slayer: Seasons In The Abyss és Reign in Blood. Sunn O))): Black One és White 1.

Kedvenc filmzene

Bernard Herrmann: Taxisofőr. John Carpenter: Menekülés New Yorkból. Bernard Herrmann: Psycho. Jóhann Jóhannsson: Mandy.

Zene, ami elszomorít

:Of The Wand And The Moon:: Your Love Can't Hold This Wreath Of Sorrow.

Zene, ami boldoggá tesz

:Of The Wand And The Moon:: Your Love Can't Hold This Wreath Of Sorrow.

Legjobb zene szívfájdalomra

:Of The Wand And The Moon:: Your Love Can't Hold This Wreath Of Sorrow.

Minden idők legjobb szerelmes dala

A Stand By Me Ben E. Kingtől. John Lennon verziója úgyszintén. Illetve a Fall Apart a Death In June-tól és a Love Will Tear Us Apart a Joy Divisiontől.

Minden idők legjobb lemeze

Nehéz kérdés. Talán a Rose Clouds Of Holocaust a Death In June-tól.

Június 23-án :Of The Wand And The Moon: szeánsz az Instantban a Trepaneringsritualen, a Kollaps és a Scivias társaságában, jegyek még kaphatók, Fb-esemény errefelé.

interjú: Soós Tamás

 

az :Of The Wand And The Moon: kiváló tavalyi nagylemeze:

https://recorder.blog.hu/2022/06/22/lemeztaska_kim_larsen_of_the_wand_and_the_moon
Lemeztáska: Kim Larsen (:Of The Wand And The Moon:)
süti beállítások módosítása