A Hiatus Kaiyote is fellép ősszel a Liszt Ünnepen

2022.06.12. 10:49, srecorder

lisztunnep_221016_hiatus_kaiyote_c_claudia_sangiorgi_dalimore.jpg

Plácido Domingo, Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal, Ravi Coltrane, a Hiatus Kaiyote, valamint a Jörg Widmann operájával érkező Neue Oper Wien társulata is kivételes programmal készül az október 7-én kezdődő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválra.

A 2011-ben alapított ausztrál zenekar, a Hiatus Kaiyote stílusa valahol a neosoul és a jazz-funk határmezsgyéjén mozog, világuk egyedi, magával ragadó, műfaji kategóriákon átívelő: erről és az énekes-gitáros Nai Palm kivételes színpadi jelenlétéről az Akvárium Klubban végre a hazai rajongók is meggyőződhetnek. Tavalyi, Mood Valiant című lemezük az év végi zenésztoplistáknak is az egyik nagy favoritja volt, rákerült Zentai Márk (Mörk), Tóth Dóri (Nunki Bay Starship), ONE-AB (Slow Village) és a Belau évösszegzésére is. „Amikor nagyjából hat éve először hallottam Hiatus Kaiyote-felvételt, azonnal szerelmes lettem. Azóta már kétszer volt szerencsém látni őket élőben, ezt a lemezt pedig a bejelentés óta vártam, mint a messiást, és abszolút nem okozott csalódást. A korábban single-ként is megjelent Red Room gyakorlatilag hetekig pörgött megállás nélkül a Spotimon, de minden egyes dal tökéletesen megtöltötte a maga elvarázsoltságával és ellentmondásos, kedves melankóliájával a kijárási tilalomban és home office-ban töltött keserédes mindennapokat”írta Tóth Dóri.

Az operavilág legendája, Plácido Domingo, a spanyol zenés színház, a zarzuela legszebb dalaival áll a Müpa színpadára, a három pozsonyi születésű Janoska fivér és a nagybőgőn játszó sógor, Julius Darvas egészen különleges módon teszi maivá és minden ízében „janoskássá” a klasszikusokat Mozarttól Beatlesig, a zeneszerző-klarinétművész Jörg Widmann első operája a modern biotechnológiához köthető, provokatív etikai kérdéseket boncolgat, miközben egy izgalmas érzelmi drámát is elmesél („Beleszerethetünk-e vajon egy klónba?”): a Roland Schimmelpfennig librettója alapján írt, Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című mű a Neue Oper Wien előadásában debütál a fesztiválon.

A világhírű izlandi zongoristazseni, Víkingur Ólafsson sok szálon kötődik a magyar zenéhez – október 22-én Ravel üde és szellemes zongoraversenyét a Montreáli Szimfonikus Zenekar partnereként adja elő, de a Müpa-koncerten Liszt Ferenc előtti főhajtásképp a Les Préludes is felcsendül. A Liszt Ünnepen fellép a kiváló szaxofonművész, zenekarvezető, producer és zeneszerző, Ravi Coltrane, és további koncertek bejelentése is várható még – a folyamatosan bővülő program a fesztivál honlapján böngészhető.

Liszt Ünnep a Facebokon.

fotó: Claudia Sangiorgi Dalimore

https://recorder.blog.hu/2022/06/12/a_hiatus_kaiyote_is_fellep_osszel_a_liszt_unnepen
A Hiatus Kaiyote is fellép ősszel a Liszt Ünnepen
süti beállítások módosítása