Csütörtökön debreceni zenék, izgalmas imprók és Hajdu Szabolcs a Magyar Zene Házában!

2022.05.24. 17:00, srecorder

szelevenyi-hajdu-meszaro2s.jpg

A Magyar Zene Házában külön programsorozat mutatja be egy-egy város zenei életét, a debreceni Városkapu május 26-i kiadása pedig különösen érdekesnek ígérkezik. A világhírű szaxofonos-zeneszerző Szelevényi Ákos (Akosh S.) a gitáros Mészáros Ádámmal és az annak idején jazz-zongoristának készülő, de végül film- és színházrendezőként ismertté vált Hajdu Szabolccsal improvizál ismerős debreceni zenékre.

Szelevényi Ákos 1986-ban menekült ki Párizsba a rendszer elől, Franciaországban is futott be, kiadott több nívós jazzlemezt a Universalnál, triójával turnézott sokat a Noir Désirrel (akiknek egyik számát itthon a Kistehén tette igazán ismertté Elvisz a szél címen), majd a 2000-es években költözött vissza Magyarországra, ahol azóta is működteti trióját. Az este során egyik partnere Mészáros Ádám lesz, aki a -ben, a power jazzes Rezervátum Orchestrában, és az afrobeat-supergroup Béta Bétaban (és mostanában néha a Tariqában is) gitározik, a másik pedig a rendező Hajdu Szabolcs.

Hajdu aktív részese volt a nyolcvanas évek debreceni zenei életének: jazz-zongoristának tanult és játszott a helyben kultikus Tomi Szomorúban, amit a Vörös Kakasból kivált Nagy Tamás alapított (aki a Vörös Kakasban a nem sokkal később a Tankcsapdát megalapító Lukács Lacival játszott blues-rockot). Egy szerencsétlen kézsérülés véget vetett zenészálmainak, így Hajdu, aki azóta hármat is rendezett a 21. század legjobb magyar filmjei közül (Fehér tenyér, Bibliothéque Pascal, Ernelláék Farkaséknál) hosszú idő után tér most vissza a koncertezéshez. A Magyar Zene Házában zeneileg kötetlen, izgalmas helyekre kalandozó jazzestre készülnek, amelyen Szelevényi Ákos és Mészáros Ádám Debrecenhez köthető emlékeit, érzéseit mesélik el a kortárs zenei improvizáció nyelvén. Ebben segítségükre lesz a Qiyanból ismert Ajtai Péter (nagybőgő), Szilveszter Miklós (dob) és Szelevényi Vito (trombita) is.

Jegyvásárlás. Az Eastern Banality-koncert Facebook-eseménye. További infók a MZH honlapján.

fotók: Jelenkor kiadó, Fiala de Gábor, Kóbor István

https://recorder.blog.hu/2022/05/24/csutortokon_debreceni_zenek_izgalmas_improk_es_hajdu_szabolcs_a_magyar_zene_hazaban
Csütörtökön debreceni zenék, izgalmas imprók és Hajdu Szabolcs a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása