„Semmi különleges, csak belepusztulós szerelem” – Dal- és klippremier! FlorasFloras: You Can't Hide

2022.05.19. 11:55, srecorder

florasfloras.jpg

A jazzfunkos-soulpopos Subtones egyik frontembereként ismert (a másik Jónás Vera) Kiss Flóra szólóban is aktív, FlorasFlorasként tavaly debütált első dala, a Second Me rögtön be is gyűjtötte a 2021-es Klipszemle legjobb sztori díját. Új klipje, a You Can’t Hide egy fojtogató, utolsó vérig szerelmet álmod táncos-vergődős párkapcsolati dinamikával egy autómosóba.

„Személyes dolgokról szoktam írni dalokat, és mindig nehezen érek a végére, mert egyedül írom őket, a számomra nem elegendő hangszeres tudással, és valójában nem esik jól a magányos dalszerzés. Kifejezetten rosszul esik. Ha mégis könnyedén kijön belőlem egy dal, még sok idő, míg az úgy is hangzik, ahogy szeretném. Mégis időnként találok valami komoly mondanivalót a házam táján, amit ki kell mondjak zenei formában” – mesél Flóra az új dala születéséről, amit a gitáros-producer Bécsy Bencével vett fel. „Bence megkeresett, hogy csinálunk-e közösen egy dalt. Az akkordok és az énektéma túlnyomó része már megvolt, és korábban el is kezdtük megcsinálni Dorozsmai Gergővel, csak teljes szövegem nem volt még hozzá. Azt gondoltam, ez a dal passzolni fog Bencéhez, aki nagyon komolyan vette a munkát, lelkiismeretesen volt jelen, és végül a mixing részén is ő dolgozott. Dorozsmai Geri volt a mastering, nála szoktam énekelni a Tom-Tom Stúdióban, és felvenni a hangszeres részeket. Ő egy olyan emberi pont nekem, aki a biztonság és a szakértelem nagyon erős kombója, és a hozzám hasonló partnerek mellett tudok én is a leginkább kibontakozni.”

És hogy miről szól a dal? „Témáját tekintve semmi különleges: tehetetlenség, belepusztulós szerelem. Arról szól, amikor tehetetlen vagy valaki mellett amiatt, hogy egyszerre érzed életed szerelmének és tönkretevőjének. Nincs se előre, se hátra, csak egy bazi nagy kérdés, hogy mi az, amit még itt tenni lehet, mert ha lehet még bármit tenni, te megteszed. Közben nem veszed észre, hogy akaratlanul te is működteted a rossz mechanizmust, amiben léteztek, a ragaszkodásoddal. Azt hiszem, azok fogják érteni, akik ilyen tipik „szerelem utolsó vérig" típusú emberek. Kicsit én is ilyennek érzem magam.”

A klipet szintén Szombath Máté rendezte, akit nemrég a legmenőbb magyar kliprendezők közé választottunk, és akivel Flóra már a Second Me Klipszemle-díjas videóján is dolgozott. „A kapcsolat bezárt, szorongós jellege egy kocsi belső terében összpontosul, amit egy autómosóba helyeztünk el, így mindenféle szimbólumrendszerben elhelyezhető ez a tisztulni vágyó, de ambivalens helyzet. Az, hogy furán mozgok, táncolok és vergődök ide-oda a kocsiban, míg a másik rezzenéstelen minden mozzanatomra, egy általam kitalált táncjelenetből alakult végül így. Ennek a töredékét sikerült beletenni a klipbe, de így is minden mozgásunkkal a két ember közötti interakció nemlétét, vagy a kommunikáció hiányát akartuk megmutatni. Az egyik fél nem tud, nem akar beszélni, nem képes kapcsolódni, és tudomást venni a másikról, annak érzéseiről, a másik pedig összezavarodik és tehetetlen, rossz és még rosszabb döntéseket hoz. Ez valójában mind a két oldalnak nagy fájdalmakkal járó kötelék, csak az egyik oldalon rejtve marad, a másik oldalon látványosan pusztító. Annyira brutális volt a mosó vizuális adottsága, hogy nem bántam, hogy a „tánc, mozgás, vergődés” végül oda és a kocsiba lett rendezve. Szuper ötlet volt Mátétól, hogy megtalálta Békásmegyer legtovább nyitva tartó IMO autómosóját helyszín gyanánt. A látványt Vadas Géza operatőri munkája is dicséri Mátéé mellett.”

florasfloras2.jpg

Megkérdeztük Flórától azt is, hogy mi várható tőle a közeljövőben, hol fog felbukkanni a nyáron, amire szintén mélyre menő választ adott. „Csinálok egy csomó minden mást ezen kívül a projekten kívül, énekelni tanítok felnőtteket, írok másoknak dallamokat, vannak featuring dolgok, és az elmúlt pár évben színházi, prózai munkákkal is foglalkoztam” – mondta az énekes, aki egy üzbég nemzetközi jazzfesztiválról, Taskentből válaszolt a kérdéseinkra. „Nem érzem magamon a nyomást, hogy jelen kell lennem valahol mindenáron, vagy hogy bekategorizálható legyek, számon tartsanak egy műfajon belül, és ott sokat pörögjek. Hazudnék, ha azt mondanám, régen nem éreztem ezt a nyomást, vagy nem szorongtam amiatt, hogy nem vagyok alkalmas az ilyen jellegű látványos egy szálon futó karrierépítésre, beletörik a bicskám, vagy a zenekarcsinálásba, vagy a szervezésbe, vagy magába az alkotásba. Se underground nem vagyok, se mainstream. A világ folyása és az önismereti útjaim viszont oda vezettek, hogy mára eltűnt az igényem, ami magammal szembeni elvárásként tekint erre az útra, és ez baromi jó érzés. Csinálom, amit szeretek, énekesnő vagyok, amikor és ahogy jólesik.”

És hogy akkor hol lehet elcsípni legközelebb Flórát? „Aki kíváncsi rám, megtalál egész nyáron a Subtones nevű zenekarban és annak most készülő új lemezén, a Fishingen mint floras, a Párbeszéd sötétben című előadásban, néha Balanyi Szilárd és Galambos Dorina mellett, vagy akár vehet tőlem énekórát, és várhatja a kovetkező floras-dalt, vagy elhívhat zenélni. Az utóbbinak örülök nagyon.”

FlorasFloras a Facebookon.

 

Flóráék Klipszemle-díjas első videója:

Flóra friss Charlie-feldolgozása a Stinky Bugs-zal és a Subtones-vezető trombitással, Subicz Gáborral:

a Subtones-zal A Dal döntőjében:

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/19/dal-_es_klippremier_florasfloras_you_can_t_hide
„Semmi különleges, csak belepusztulós szerelem” – Dal- és klippremier! FlorasFloras: You Can't Hide
süti beállítások módosítása