"A rockandroll nem hittanóra és nem is agysebészet" - Eagles of Death Metal-interjú

2022.05.12. 09:57, vferi

670a5906.jpg

Az Eagles of Death Metal zenéjét hallgatva nem érdemes túl sokat gondolkodni. Azon főleg nem, hogy ez vicc vagy komoly. Az komoly volt, amikor párizsi Bataclan klubban terrortámadás történt a koncertjükön, de erről most nem kérdezhettük őket. Akkor sem, ha a frontember, Jesse Hughes maga hozta szóba az esetet az interjú előtti cigiszünetben. Május 7-én az Akváriumban adott koncertet az Eagles of Death Metal, a buli előtt pár órával alkalmunk volt leülni néhány percre Hughes-zal és Josh Jové gitárossal. Ez az interjú először a Recorder magazin 94. számában jelent meg.

Ez a negyedik alkalom, hogy Budapesten adtok koncertet. Szívesen jártok vissza hozzánk?

JH: Imádok itt lenni. Ez akkor is így lenne, ha nem lenne ennyi barátom itt, akikért érdemes Magyarországra látogatni. És ideköt jónéhány fantasztikus rockélmény is. Egy napon játszottunk Juliette Lewisszal egy hatalmas fesztiválon...

A Szigeten.

JH: Oh, igen. Még mindig őrzök néhány szuvenírt arról a turnéról, főleg üvegszilánkokat, mert Juliette-tel egy kicsit bedurvultunk a show után. Olyanok voltunk, mint két rockandroll-állat, akiket rászabadítottak ennek a ragyogó országnak a derék állampolgáraira. Ember, hálás vagyok, hogy senkinek sem jutott eszébe zsarukat hívni!

670a5658.jpg
Jesse Hughes a budapesti Akvárium Klub színpadán | Fotó: Bodnár Dávid

 

Mit szerettek Magyarországban?

JH: A kőkemény igazságra vagy kíváncsi? Nézd, a világnak azon a részén, ahonnan mi jövünk, Montrealban és Torontóban vannak a legdögösebb csajok. Ezt kár megkérdőjelezni, hiszen mi másért kezdené a turnéit ott a Rolling Stones? De ez itt Európa Montrealja! Nem akarok illetlen lenni, de ha megnézed a szakirodalmat... szóval ha megnézed a pornóoldalak adatait, Magyarország kiemelt helyen szerepel.

Amikor az Eagles of Death Metal első sikereit aratta, a közönség és a kritikusok is úgy tartottak számon titeket, mint rockbandát, akik ironikusan viszonyulnak a műfajhoz. De nyomjátok már tizennyolc éve, és ilyen hosszú vicc nincs. Szóval komolyan gondoljátok vagy vicceltek?

JH: Halálkomolyan vesszük a viccet. Van különbség a R.O.C.K. és a R.A.W.K. között, de én kicsit se gondolom, hogy baromság, amit művelünk. Tudom, hogy emberek mutogatnak a bajuszomra, az öltözékemre, a gitárjaimra, hogy nézd a hülyegyereket, biztos csak marhul. Az ilyen tagok csak az egójukat tornáztatják, engem nem érdekelnek. A rockandroll nem hittanóra és nem is agysebészet, de komolyan veszem, mint egy szívrohamot. Ha kapsz egy tamburint a kezedbe, már rázhatod a segged. Megvan, amikor a Tapsi Hapsi-rajzfilmben az almáspitéből kinyúl egy kéz és elkap? Na, valami ilyesmivel próbálkozunk, csak csajokkal.

Azt tudom, hogy A nagy Lebowski a kedvenc filmed. Meg kell kérdeznem, hogy te is utálod az Eaglest, mint a Töki?

JH: Nem! De úgy hallottam, az Eagles egyes tagjai seggfejek. No mi az, te is szereted a filmet? Menj el Berlinbe, a Michelberger Hotelbe, ahol a nap huszonnégy órájában A nagy Lebowskit vetítik minden egyes tévén, a hallban és a szobákban is.

010_a7a12130_430.jpg
Jeff Bridges, Steve Buscemi és John Goodman A nagy Lebowski című filmben

 

És a death metallal milyen viszonyban vagytok?

JH: Azon az estén, amikor előjöttünk a bandanévvel, Vadert hallgattunk. Szeretem ezt a zenét, de ha rangsorolni akarjuk, hogy mi a legördögibb és legijesztőbb, akkor a death metal a kanyarban sincsen, mert az első helyen Little Richard szerepel. Az emberek pánikolva égették a lemezeit, mindenhol be akarták tiltani, nem csak a kertvárosokban.

Azt mondják, a rock ma már nem annyira releváns, a hiphop és a rap az új szexi. Mit gondoltok erről?

JH: Lehet, hogy sokan így gondolják, de voltunk már ennél nagyobb bajban is. Az megvan, amikor a Ballad of the Green Berets volt a listavezető? Amíg vannak, akik hűek a rock szelleméhez, addig a műfaj is megmarad. Lehet, hogy néha elégetik a lemezeinket, de olyan is lesz, amikor mi égetjük el az övéiket.

Abból sosem csináltatok titkot, hogy a szex és a drogok ellen semmi kifogásotok. A Redemption of the Devil című dokumentumfilm arról szólt, hogy Jesse mi mindent művelhet negyven felett, ha már mindent kimaxolt. Azóta eltelt újabb nyolc év. Meddig lehet fenntartani ezt az életstílust?

JH: Nézz rám! (feláll, kihúzza magát, feszít) Majdnem ötven vagyok. Szóval adunk még pár évet a dolognak.

Nem hiányzik Josh Homme (a Queens of the Stone Age frontembere, aki egyben az EoDM alapítója is – a szerk.) ezekről a turnékról?

JH: Minden nap! Ő a legjobb barátom széles e világon, és ez a banda, amit közösen építettünk, a legjobb dolog, ami valaha történt velem. Tényleg minden nap gondolok rá, szóval sosincs tőlem igazán messze. Nagyon régimódi a mi barátságunk, és kurva kemény lesz, amikor megint együtt játszunk. Lesz majd új Eagles-lemez, de még nem mondhatok semmit. Ezt se. Jobb lett volna, ha nem mondok semmit.

Josh, mi a helyzet a Sheltersszel? Hogy osztod fel az időd a két banda között?

JJ: Nem is játszottunk a pandémia óta.

670a5617.jpg
Josh Jové az Akvárium színpadán | Fotó: Bodnár Dávid

 

Akkor lehet, hogy ideje volna már, nem?

JH: Nézd meg ezt az alázatos faszit, két szava sincsen. Pedig olyan bandái vannak, hogy oda meg vissza lennél tőlük. És ami azt illeti, fantasztikus producer. Figyeld meg, hamarosan az egész rockipar az ő kezében lesz. Nagyon tanár, amit csinál.

JJ: Én olyan fajta vagyok, aki mindig a jövőn töri a fejét.

Amikor a Shelters megalakult, Tom Petty rengeteget segített nektek.

JJ: Tom Petty igazi déli úriember volt, és sok mindenben segített, olyan dolgokban is, amik látszottak kívülről, meg még több olyanban, ami a személyes életemhez kapcsolódott. Nagyszerű barát volt. És ilyenből kevés van Dél-Kaliforniában.

Három éve csináltatok egy feldolgozásokból álló lemezt, de nem szerepelt rajta egyetlen Eagles-szám sem. Úgy értem, a Don Henley-féle Eagles. Nem kéne pótolni?

JH: Basszus, kéne csinálnunk egy egész lemezt. Az egyik oldalán Eagles-dalok lennének, a másikon a sajátjaink.

JJ: Jó, de legyen rajta a Smuggler’s Blues.

JH: Az Eaglest death metal stílusban játszanánk, a death metalt meg Eagles-stílusban. A borítóján fotorealisztikus igénnyel kidolgozva az Eagles tagjai láthatók, akiket fotorealisztikus igényű EoDM-tagok dugnak seggbe. De az is lehet, hogy az egyikünk megkapja valamelyik Kardashian testét...

Térjünk vissza a zenéhez! Szóval lesz új lemez?

JH: Hogyne! Most először fordult elő, hogy nem egyedül írtam a dalokat, hanem Josh-sal, úgy értem, ezzel a Josh-sal mellettem. Majd valahogy megegyezünk a pénzen. Szeretem a lemezeken hallható állatot, a koncertező állatot, a turnézó állatot. Sosem hagytam abba a dalszerzést, mert ha abbahagyom, elalszom és meghalok. Nem szabad abbahagyni. Az ivást főleg nem. Mert addig nem tűnik fel, hogy megöregedtél.

interjú: Csabai Máté
headerfotó: Bodnár Dávid

https://recorder.blog.hu/2022/05/12/_a_rockandroll_nem_hittanora_es_nem_is_agysebeszet_eagles_of_death_metal-interju
"A rockandroll nem hittanóra és nem is agysebészet" - Eagles of Death Metal-interjú
süti beállítások módosítása