„Egyszerre esős és nyárias” – Dupla kislemez- és klippremier! Clayfeet: Don’t Talk / Washed Out

2022.04.23. 11:12, srecorder

clayfeet-epk.jpg

A Recorderen debütált, februári Unconditional EP-ről egyszerre két kislemezt és hozzájuk egy-egy klipet jelentetett meg a darkpop-szintipopos, new wave-es Clayfeet duó. Premier!

A Washed Out eredeti változatában a vendégszerző Harmath Szabolcs énekel duettet a Clayfeet énekesével, Babrával. A most megjelenő kislemezen szerepel egy férfi és egy női verzió a két énekessel, utóbbi az eredetinél synthwave-esebb felfogásban. Emellett a régi kollaborátor, a Kajgūnben pszichedelikus jazzmetált játszó és sok más formációból ismert Söptei Balázs is készített egy agresszív electro-változatot, amiről így nyilatkozott: „A Washed Out különleges dal, mert két énekhang szólal meg benne. Ez nekem azért fontos, mert amikor Clayfeet-számokat remixelek, legtöbbször az éneksávokra építkezem; az eredeti hangszeres/elektronikus alapokat vagy teljesen lecserélem, vagy nagyon keveset tartok meg belőlük. A remixhez minimalista electro tánczenés aláfestést álmodtam meg. Jól érvényesülnek mellette az énektémák, az összkép hangulata pedig egyszerre esős és nyárias.” Jankó Bálint, a Clayfeet zeneszerző-szövegírója: „Így lett teljes a Washed Out sztorija. Az éjszaka teremtményei előtt zajló, mégis titkos randevú a két szereplő szemszögéből, ahogy halad az elkerülhetetlen végkifejlet felé.”

A Don’t Talk kislemezen az eredeti, klasszikus nyolcvanas évekbeli szintipop-változat mellett szerepel az együttes által készített lassabb, fátyolosabb verzió, illetve az eseti kollaboráció nyomán született, industrial-EBM projekt CALM T is adott egy remixet. Purczeld Tamás és Cyberbob duója egy Leaether Strip-coverrel indult két éve, amely a dal szerzőjének, Claus Larsennek is megtetszett. Azóta Purczeld Tamás ezen a néven egy saját lemezt, számos más előadóval közös dalt, jó pár remixet és covert készített már.

CALM T (Purczeld Tamás): „A Clayfeet zenei alapjai olyan jól megágyaznak Babra egyedi énekstílusának, hogy szinte minden dal különleges valamitől. A remix hangulata és koncepciója nem egyből alakult ki. Már kapott egy első formát, de végül nem tartottam meg, hanem teljesen átformáltam, tempót növeltem, dallamosítottam, és egy kicsit „mozgolódósabb” verziónál maradtam. Szempont volt, hogy erősen pop, elektro hangzásvilága legyen, nyújtott háttérhangokkal, amelyek nyugalmat árasztanak és kiemelik a felemelő éneket, a kick pedig adja a szívritmust hozzá. Remélem, az emberek a lábukkal majd kopogják a padlón az ütemet és bólogatnak picit, de igazából autóvezetés közben tudom elképzelni, magányosan egy hosszú sztrádán, a végtelenbe bámulva…”

A Washed Out kislemez a Bandcampen.

A Don’t Talk kislemez a Bandcampen.

Clayfeet a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/04/23/dupla_kislemez-_es_klippremier_clayfeet_don_t_talk_washed_out
„Egyszerre esős és nyárias” – Dupla kislemez- és klippremier! Clayfeet: Don’t Talk / Washed Out
süti beállítások módosítása