„A beszorulós, leblokkolós időszak után ez az album volt a fellélegzés” – Lemezpremier! Co Lee & don C: Air

2022.04.21. 11:38, srecorder

colee-donc2.jpg

Közös nagylemezzel jelentkezett az egyik legígéretesebb hazai MC, Co Lee, és a Blunt Shelter kiadónál is dolgozó hálószobaproducer, don C. A lebegős, füstös lo-fit rejtő Air a járványidőszak alatt felgyűlt stresszünket ventillálja, ráadásul egy kisebb alkotói válságból rántotta ki a srácokat, ami érződik is az anyag felszabadultságán. A legfrissebb újsulis hiphopkollektíva, a Wavy és a lo-fi hiphopra specializálódott Blunt Shelter kiadó összefogásából született Air itt, a Recorderen debütál.

„Mi már 3-4 éve is don és TAT beatjeire freestyloztunk, amikor még nem is tudtuk, hogy azok az övék. Tavaly egy előszilveszteri Farseers-bulin is rámentem don beatjeire, és még aznap este megbeszéltük, hogy közösködünk valamit. Aztán don másnap küldött 32 beatet, de 32 olyat, hogy leszakadt a fejem” – meséli Halász Kolos (Co Lee), hogyan kezdődött az együttműködésük Erdélyi Danival (don C).

Az album ezek után gyorsan, de organikusan, másfél hónap alatt született meg, és nem is jöhetett volna jobbkor. „Előtte pont egy alkotói válságban voltam, nem tudtam összefüggő szövegeket írni, csak foszlányokat. Ha túl sokáig nem történik semmi, nem érnek impulzusok, akkor nem tudok dolgozni, csak csapongok. Belekapok korábbi szövegekbe, kitörlök két sort, hozzáírok másik kettőt, vagy összerakok két szöveget. Ebből az állóvízből rántottak ki don beatjei. Amikor meghallottam a második beatet a pakkban, fél óra alatt megírtam rá a szöveget a villamoson. Ez lett a Daffodils on a Roadside Grave” – mondja Kolos. „Utána szinte minden reggel ráírtam donra, hogy van még egy szövegem.”

Az Air Danit is kihalászta a maga állóvizéből, ugyanis ő tavaly nem adott ki zenéket, mert akkor végzett az egyetemen, kínai szakon. „Ezen a lemezen a pandémia alatt született beatjeim szólnak. 2020-ban jött ki egy virágos tape-em, a floral, amin mindegyik számnak egy növény latin nevét adtam címnek. Ez a kedvenc beatlemezem, mert úgy érzem, ott kezdett el összeállni az a hangzásvilág, amit az új zenéimben is próbálok továbbvinni. Önmagam és a lelkem mélyebb felfedezésének első expedíciója volt ez a tape, és erről négy beatet is felhasználtunk az Airen” – mondja don. „A floral a 2020-as nehézségek, lezárások idején elröpített egy másik világba, ezért sokkal könnyebben éltem meg az akkori változásokat. Nem véletlenül van egy űrhajó is a borítón a virágos bolygó mellett. Véletlen egybeesés, mégis szimbolikus, hogy az Airén pedig egy repülő van, mert ez egyfajta visszatérés a Földre az űrből, ami a jelenlegi életemre is nagyon igaz.”

pjimage.jpg

Az albumon tempóban is változatos beatek sorakoznak, „van köztük 75-80 bpm, ami számomra a klasszik lo-fi, de van 120-as is, mint a Daffodils vagy a Wavy. Csináltunk skiteket is, van intro és outro, amikben csak egy loop megy egy jó kis bass-szel és bossa novás ritmikával. Nincs dob ráadva pluszban, mégis rárappeltünk, én az intróban, Kolos pedig az outróban. Akartunk egy kis levegővételt az albumra.” A koncepció adta magát: a chilles, levegős Air a hétköznapi rutinban és a ránk nehezedő, egyre pesszimistább jövőképben megreccsent embernek segít leporolni a stresszt magáról. Az album egy levegővétellel indul és azzal is ér véget, a közepén pedig van egy rapmentes szusszanás is (a don szerelmes számának indult, de a No More Lovesongs koncepciója miatt erre a lemezre instrumentálisként felkerült Wun For L).

A WAVY HULLÁMAIN LEBEGŐ KISLEMEZDAL IS NÁLUNK DEBÜTÁLT.

„Számomra a levegős koncept azt adja vissza, ahogy donnal dolgoztunk. A beszorulós, leblokkolós időszak után ez az album volt a fellélegzés. Van egy könnyedsége ezeknek a számoknak. Olyan érzést adnak, mintha hosszú ideig visszafojtottam volna a lélegzetem, aztán vettem egy nagy levegőt” – mondja Kolos. „Spontán születtek a számok, az intro például úgy, hogy beraktuk a mikrofont a szoba közepébe, elindítottuk a loopot, és ha valakinek eszébe jutott valami, az belemondta. Ez egy 15 perces felvétel volt, abból vágtuk ki azt a kettőt, ami a lemezre is felkerült. Ez egy kötetlen, mégis koncepciózus anyag.”

coleedonc3.jpgA stílus, a jazzes, mégis picit grunge-os lo-fi szintén adta magát, mert don az elmúlt években alaposan elmélyedt ezekben a zenékben. „Amikor beateket kezdtem csinálni, eleinte nem volt irányom, csak kísérleteztem. 2016-ban ismertem meg a lo-fit, Mujo, Herring Franky, BluntOne, emune voltak az első nagy inspirációk. Szeretek vinyleket gyűjteni, hallgatásra és mintázásra is, de gyakran ülök le minta nélküli zenét is csinálni. Nyolc évig klasszikus zongorát tanultam, ezért szeretem a zenémbe belevinni a zongorázást. Két samplert használok főleg, az SP404SX-et és az MPC2000XL-t – mesél don. „Az a jó a lo-fiban, hogy minimál, de mégis összetett történeteket, vibe-okat lehet átadni egy egyszerűbb beattel. A kevesebb néha több. Szeretem, hogy ilyen felhőkön ugrálós, álmodozós világba tud átvinni. Illetve azt is, hogy ez is egyfajta lázadó, különc stílus, még ha mára lett egy mainstream oldala is, de long live 2012-2016 lofi golden era!”

„don jól ötvözi azokat az elemeket, amiket szeretek egy beatben. Muzikálisak a minták, mégis ott van bennük az a kosz, amitől vicsorogsz. Ő tipikusan az a tag, aki százszor annyira tehetséges, mint amennyire tudja vagy mondja magáról. Földközeli, szerény srác, és ahogy a személyisége ötvöződik a zenével, az egy gyönyörű kombináció” – vallja Kolos. „Kolos rendkívül karizmatikus előadó” – kontrázik rá a producer. „Ha kint áll a színpadon, nem tudsz másra gondolni, csak hogy mennyire real, menyire szívből jön. A rapjeiről meg nincs mit mondani, mert kibaszott jók! Pláne Magyarországon, ahol nem sokan rappelnek angolul. Van pár nagyon jó tag, de közülük is Kolos a top. Ha választhatnék, akkor is vele állnék össze egy lemezre, mert nem tudnék jobb párosítást elképzelni egy nagy albumhoz.”

Kolosra, akire saját bevallása szerint Earl Sweatshirt és az Odd Future kollektíva tette a legnagyobb hatást, a minőségi rapet angolul toló, az újsulis hiphopot az alternatív, kísérleti végéről megfogó Wavy tagjaiként figyelhettünk fel. „Hatéves korom óta járatott apám angoltanárhoz, aztán kiköltöztünk Bécsbe, ahol egy amerikai suliba jártam 3 évig. Abban az időszakban kezdtem el zenélni, ezért nekem természetesebben jön az angol, ha szöveget írok. Itthon stigmatizálva van az angol nyelvű rap, ami részben jogos, mert eddig mindig az juthatott róla az ember eszébe, hogy itt egy magyar tag, aki azon erőlködik, hogy amerikainak hangozzon. Mi ezt vagyunk hivatottak elsöpörni” – mondja Kolos. „Csomó angol nyelvű artist van a környező országokban, miért ne lehetne nálunk is?”

„AZ ÖNGYÓGYÍTÁS EGY NAGYON HATÉKONY FORMÁJA” – INTERJÚNK A BLUNT SHELTERT VEZETŐ ANTAL LEVENTÉVEL.

Ehhez pedig a legjobb névjegykártya az Air, amin az angol szövegekben nincs semmiféle erőltetettség, tökéletes egységben van a flow, a mondandó, és a zene. A különleges együttállást az is erősíti, hogy két hiphopcsapat, a Wavy és a Blunt Shelter szimbolikus együttműködésében jött létre, hiszen Co Lee a Wavy rappere, don C pedig BluntOne Levivel, azaz Antal Leventével kettesben viszi a Blunt Sheltert, a borítóért-vizuálért a Wavy-motor Quan felelt, a maszterért pedig a Blunt zászlóshajójának számító Jazzbois dobosa, Czirják Tamás. Hab a tortán, hogy Co Lee első nagylemeze egyben a Blunt Shelter jubileumi, harmincadik vinylje, ami a legnagyobb szabású, nem-instrumentális, klasszikus hiphopanyaguk is, vagyis a Jazzbois-lemezek mellett egy újabb mérföldkő a kiadó történetében.

 

„Anyád! Még egy nadrág, ami jó rám. Nekem valami ilyen fless volt ez a lemez” – összegzi Kolos a szokatlanul jó hangulatú zeneírást. „Egy lo-fi beat számomra olyan, mintha azt várná, hogy mondjam oda, mintha fel akarna húzni, ezért tudtam, hogy szívesen és könnyen csinálnék lo-fi zenét. Ez az album egy pozitív visszaigazolás volt arra nézve, hogy tengernyi irány van a rapen belül, amerre lehet folyni, de néha tök jó a klasszikusnál maradni, és olyan zenét csinálni, amiről tudod, hogy működik. Nem ezen az albumon lépünk ki messzire a komfortzónánkból, de pont az a jó benne, hogy a mi kis világunkból alkottunk valamit, mindenféle elvárástól mentesen. Nem volt rajtunk nyomás, hogy le kell tennünk egy albumot az asztalra, hanem egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy kész a lemez.”

Az Airt május 26-án – Kolos születésnapján –, a Jazzbois előtt mutatják be élőben az A38 Tetőteraszán, jegyek még kaphatók, Facebook-esemény errefelé. Az album 300-as példányszámú, limitált vinylen is megjelenik, amiből rendelni itt lehet.

 

Co Lee a Facebookon.

don C a Facebookon.

Blunt Shelter a Facebookon.

Wavy a Facebookon.

Air a Spotify-on.

fotók: Szabó R. János

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/21/_a_beszorulos_leblokkolos_idoszak_utan_ez_az_album_volt_a_fellelegzes_lemezpremier_co_lee_don_c_air
„A beszorulós, leblokkolós időszak után ez az album volt a fellélegzés” – Lemezpremier! Co Lee & don C: Air
süti beállítások módosítása