Jenő, másodszor!

2022.04.20. 16:25, Recorder.hu

szelavi650.jpg

(X) A természet és művészet szeretetét hirdető Szeláví! Fesztivál ebben az évben a gyereknapi hétvégén várja az érdeklődőket Pilisborosjenő határában. A tavaly útnak indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kirándulóhelynél, az Egri vár másolatának környékén rendezkedik be, s az élet apró örömeinek élvezetére invitál mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni, távol a város zajától.

Május 27. és 29. között koncertekkel, irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, valamint workshopokkal és zöld programokkal várják a szervezők az érdeklődőket. A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitja meg, aki barátaival együtt indítja el a színpadi produkciók sorát. A Feketeügy koncertjét követően az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba irodalmi egy óráját hallgathatja meg a közönség, ahol a dalszerző-író nem csupán saját könyveit mutatja be, de az Elefánt-dalok szövegeit is górcső alá veszi. A pénteki nap programjai között találjuk Lovasi András szerzői estjét, amin a három szólólemez (a Bandi a hegyről, a Tűzijáték délben, valamint a legújabb, Grand Hotel Halmahera című lemezek) dalai mellett Kiscsillag- és Kispál-számok áthangszerelt változatai is felcsendülnek majd. Lovasi és barátai az elmúlt 35 év több száz dala közül válogatnak ezen az estén! A fesztivál első napját a Hét Hat Club fellépése zárja. A világ minden táján fellépett zenészkollektíva különös egyediséggel vegyíti az erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével. Így ezen a koncerten a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad bulihangulata együttesen elevenedik meg az éjszakában.

hathetclub650.jpg

/Hat Hét Club

A fesztivál szombati napján közös műsort ad Závada Péter és Ratkóczi Huba, de a Tranzkaphka Live mellett Pilisborosjenő képviseletében láthatjuk a Baló Sámuel Trió, valamint a Lépjünk a Holdra zenekarokat is. Szintén ezen a napon ad Jazzkívánságműsort a Sárik Péter Trió, Falusi Mariannal kiegészülve. A csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai slágereiből válogatott és dolgozta át azokat a saját stílusára. A Jazzkívánságműsor magyarul lemezen 15 dal található, mindegyik más időszakból és más stílusból. A közös bennük, hogy ebben a formában még soha, sehol nem voltak hallhatók! A koncertek sorát bővíti a Random Trip – a sorozat ez alkalommal Dés László, Péterffy Lili, Heincz Gábor 'Biga' és Nagy Kristóf, valamint MC Kemon, DJ Q-Cee és Delov Jávor részvételével érkezik a Szelávíra. A szombati napot a Zűrös Banda fergeteges bulija zárja. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat.

zavadapeterratkoczihuba650.jpg

/Závada Péter és Ratkóczi Huba

Vasárnap fellép többek között a Jazzbois csapata, egy fúziós jazz-hiphop trió Budapestről, de Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska is ott lesz a Szelávín. Ők ketten a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadással érkeznek. A fesztivál hétvégéjét az Anima Sound System Jazz Session produkciója zárja majd. A koncert száz százalékig Anima, vagyis elektronika, kísérlet és szabadság és persze száz százalékig jazz, vagyis improvizáció, játékosság. De főleg tánc és elrévedés, az Anima producereinek és a hazai jazz-szcéna kiválóságainak közös, másfél órás utazása.

jazzbois650.jpg

/Jazzbois

A Szeláví! programjai között a legkisebbek számára is bőven találunk választékot. A fesztiválon fellép Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar Trió, de Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi előadását is láthatjuk. A gyereknapi előadások sorát vasárnap természetes dalokkal indítja Gryllus Vilmos, akinek a műveiben mindig is nagy szerepet kapott a természet, a játékosság és a kaland. És ha már játékosság: a hétvége a koncerteken túl számos izgalmat tartogat az egész család számára. Lesznek kézműves foglalkozások Hellenbach Gabriellával, ahol többek között mezei virágokból készíthetnek a gyerekek virágkoszorúkat. Lesz közös papírsárkány-eregetés és saját rajzainkat kelthetjük életre az idén 10 éves TRÉV (Te Rajzolsz, én varrok!) alkotóinak jóvoltából. A fesztiválon találkozhatunk a gyerekkönyveit bemutató Kolibri Kiadóval, emellett játéksarok és műemlék körhinta is várja a kicsiket. Interaktív családi programokkal készül a fesztivál helyszínét gondozó Pilisi Parkerdő Zrt. is.

gryllusvilmos650.jpg

/Gryllus Vilmos

A Szeláví! szervezőcsapata idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy a családias hangulatú pikniken kiemelt szerepet kapjanak a környezettudatosság és fenntarthatóság különböző témái. A Pilis Parkerdő Zrt. szervezésében megvalósuló beszélgetések mellett a Capsul Farm csapata bemutatja majd, hogyan válhat a fogyasztóból termelő. A beszélgetéssel egybekötött gyakorlati bemutatón a kisléptékű ökológiai szemléletű élelmiszer-termelés mellett szemléletváltást is elsajátíthatnak a látogatók. Részt vesz a fesztiválon a Humusz Szövetség is, akik többek között nulla hulladék workshoppal és egyéb érdekességekkel is készülnek. Míg a Green Guide Budapest kitelepülésénél interaktív fenntarthatósági kvízzel és játékkal, zöld témájú beszélgetésekkel találkozhatunk. Gátai Dávid és Parkánszki Soma Grünn névre keresztelt projektje pedig a mikrozöldség-termesztésen keresztül mutatja be a közönségnek a fenntartható, 'small scale' farming előnyeit. A beszélgetést követően a látogatóknak a mikrozöldek megvásárlására is lehetőségük nyílik majd.

hajnalisorfozok650.jpg

/Hajnali Sörfőzők

A Szeláví! kézműves vásárában a minőségi termékeken túl egyéb iránt kiemelt szerephez jutnak a helyben előállított finomságok is. Nem titkolt célja ugyanis a fesztiválnak, hogy Pilisborosjenő helyi értékeire is felhívja a figyelmet ezen a hétvégén. Paksi Erzsi vezetésével napi két alkalommal például helytörténeti sétán vehetünk részt. A pilisborosjenői újságíró az Egri vár másolatánál kalauzolja körbe az érdeklődőket. A különféle túrák és kirándulások mellett, amiket a környéken tehetünk, nem csupán helytörténeti érdekességeket tudhatunk meg, de borosjenői söröket és borokat, sajtokat és más (nem csak borosjenői) finomságokat is kóstolhatunk majd a Szeláví! gasztronómiai bemutatóin, kóstolóin. Csak hogy néhányat említsünk, ott lesznek többek között a Hajnali Sörfőzők és Jani Papa Pincéje is, de a fesztivál együttműködői között találjuk a pilisborosjenői Mandelbrot Pékséget is. Ínyencségekből sem lesz hát hiány a május végi fesztiválon. A piknikhangulat garantált!

Elővételes jegyek és programok itt: www.szelavifesztival.hu

https://recorder.blog.hu/2022/04/20/jeno_masodszor
Jenő, másodszor!
süti beállítások módosítása