Budapestre jön Nubya Garcia, a londoni jazzszíntér sztárszaxofonosa

2022.04.14. 10:27, srecorder

nubyagarcia.jpg

Azt hiszed, hogy nincsenek már jó új zenék? Akkor hallgass Nubya Garciát! Az ajánlás magától Iggy Poptól származik, mi pedig hiszünk neki: a brit jazz legújabb hullámának egyik legizgalmasabb szaxofonosát április 19-én láthatjuk a Müpa színpadán.

A brit szigetország afrokaribi közösségének új generációja friss hangzásokkal rázta fel a londoni jazzéletet az elmúlt években. Ebből a pezsgő kulturális közegből indult útjára Nubya Garcia, akinek afrikai gyökereit, a modern jazz elemeit és elektronikus hatásokat elegyítő zenéje nagy sikereket aratott. A nagy múltú amerikai jazzlap, a DownBeat a 2020-as évek meghatározó művészei közé válogatta, debütáló EP-jének összes vinyl példánya egyetlen nap alatt kelt el, besöpörte a Jazz FM és a Sky Arts legfigyelemreméltóbb új művészének járó díját.

JÖHET MÉG TÖBB JÓ ÉS KURRENS ANGOL JAZZ?

Nubya Garcia a kilencvenes évek elején alapított a Tomorrow’s Warriors nevű tehetséggondozó ügynökségnél tanult, innen indította el karrierjét mindössze 17 évesen. A camdeni születésű szaxofonos kezdetben nem a jazzszíntéren próbálgatta a szárnyait, hanem a klasszikus zene foglalkoztatta: ötéves korától zeneiskolába járt, első hangszere a hegedű volt. Tízévesen próbálta ki a szaxofont, amely megváltoztatta az életét, a Camden Jazz Bandben és a Királyi Zeneakadémia junior jazzprogramjában eltöltött évei pedig megalapozták későbbi sikereit. Innen egyenes út vezetett a bostoni Berklee Zeneművészeti Főiskolára, majd a Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance jazzelőadó szakára, amelyen kitüntetéssel diplomázott. Bár egyéni hangjára igen hamar rátalált, Garciának természetesen vannak példaképei, mélyen tiszteli Sonny Rollins, Dexter Gordon és Miles Davis munkásságát, de nagy hatással volt rá rézfúvós nevelőapja hangszerarzenálja és édesanyja reggae-től a latin és a klasszikus zenén át a soulig terjedő lemezgyűjteménye is. Garcia fiatal kora ellenére is igen gazdag alkotói pályát tudhat a háta mögött, játszott például a kizárólag női előadókból álló Nérijában és a Maisha afrojazzszextettben, dolgozott Makaya McCravennel, a Sons of Kemetet vezető Shabaka Hutchingsszal, a MOBO-díjas Moses Boyddal és a legendás producerrel, Congo Nattyvel, vagy az ikonikus Ezra Collective-vel és a Theon Cross Trióval is.

SOWETO KINCH AZ ANGOL JAZZSZÍNTÉRRŐL, A SONS OF KEMETRŐL ÉS NUBYA GARCIÁRÓL.

A diploma utáni évben jelent meg bemutatkozó EP-je, a Nubya’s 5ive, amely megalapozta sikereit, amit 2018-ban követett a második EP, a bemutatkozó korongnál kissé merészebb, elektronika és élő jazz kapcsolatával kísérletező When We Are. Zenei önarcképnek is beillő első szólóalbuma, a sokfelé méltatott Source 2020 nyarán jelent meg. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

https://recorder.blog.hu/2022/04/14/budapestre_jon_nubya_garcia_a_londoni_jazzszinter_sztarszaxofonosa
Budapestre jön Nubya Garcia, a londoni jazzszíntér sztárszaxofonosa
süti beállítások módosítása