Nemzetközi jazzsztárokkal, szubkulturális minifesztivállal és háromnapos elektrobulival jön a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2022.04.10. 09:29, srecorder

btf_cinemamystica.jpg

Április 29. és május 15. között immár 42. alkalommal rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek programjában nemzetközi sztárok, hazai kiválóságok, helyi progresszív alkotók és közösségi kezdeményezések egyaránt helyet kapnak. A Jazzfest a nemzetközi jazz vérkeringésébe kapcsolja be Budapestet, az ALT.BP a főváros szubkulturális kötőszövetét tárja fel, a Cinema Mystica kiállítást pedig háromnapos techno-, ambient- és VJ-őrület nyitja meg.

Április 27-én indul a BTF keretében a Jazzfest nemzetközi sztárokkal, egyedi jam sessionökkel, köztereken, kiskocsmákban és nívós koncerthelyszíneken tartott fellépésekkel. Érkezik a generációja egyik legjobb altszaxofonosának tartott, Miles Davis és Duke Ellington zenekarában is megfordult Kenny Garrett a saját zenekarával, a Branford Marsalis kvartettjével nemrég a Müpában koncertezett Joey Calderazzo, aki ezúttal duóban játszik John Patitucci nagybőgőssel, láthatjuk élőben az egy időben Paul Simont, Robert Plantet és Chick Coreát is kísérő fúziós dobos Dave Weckl és a basszusgitáros-csodagyerekként indult Tom Kennedy közös projektjét, a 18 húros szardíniai gitáron játszó Paolo Angelit. A magyar koncertek is izgalmasnak ígérkeznek: az Anima Sound System Tim Riesszel, a Rolling Stones szaxofonosával tiszteleg Joe Zawinul életműve előtt, Dresch Mihály kvartettje pedig Theodosii Spassov bolgár kavalossal lép fel. De lesz Szakcsi Lakatos Béla- és Müller Péter Sziámi-koncert Szakcsiámiként, jön a francia jazz szupertrió, a NEC, és bemutatkozik a vadonatúj Vandermark, Lytton, Harnik, Grencsó Quartet, valamint a J.D. HIVE, Dés András új osztrák zenekara is. További infók errefelé.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is színes összművészeti programmal készül, Lengyelországból érkezik a TR Warszawa előadása, a Pieces of a Woman Mundruczó Kornél rendezésében, a Fesztivál nyitókoncertjén a Budapesti Fesztiválzenekar az amerikai zeneszerzés ikonikus alakjainak darabjait játssza David Robertson vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban, a Magyar Zene Házában pedig Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective koncertje lesz hallható Csillagórák címmel.

A teljes, részletes program a Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldalán olvasható.

Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, ilyen az ALT.BP szubkulturális minifesztivál, amiről annak idején Schönberger Ádám részletesen mesélt az interjúnkban. A BTF keretében a tíz budapesti helyszín a profiljához szabott műsorral várja az érdeklődőket. A Cinema Mystica kiállítás megnyitását három estén át ünnepelik koncertekkel, többek közt elektronikus ambient, techno és audiovizuális produkciókkal, VJ show-kkal és világzenével. A május 13. és június 5. között látható, immerzív installációkkal, 3D-szobrokkal és digitális alkotásokkal készülő kiállítást első este az olasz DJ Mental vezeti fel elektronikus ambient válogatásával és a magyar testvérpáros Halász Péter és Gábor, vagyis a Siblicity downtempo technoszettje zárja, köztük pedig Zságer Balázs és Katona Kati multimédia-művész audiovizuális duója, a Zagar AV Experience utaztat.

A második este (május 14.) a techno jegyében telik, ahol a Zságer Balázs kiadójához leigazolt AXA (Polonyi András) a vizuálművész Kőrös Attila Márkkal együtt egy különleges audiovizuális produkcióval készül, a ráhangolódásban Stim.AD DJ szettje segíti, végül AXA és globálos kollégája, Blazec közös zenélése zárja az estét. Május 15-én pedig a fő attrakció a Global Illumination csapat vezetőjének, a Turbo-gitáros Vígh Dávid elektronikus-világzenés formációja, a Takkra fellépése lesz, amire DJ Bodoo melegíti be a közönséget, az estét pedig Cord VJ-show-ja vezeti le.

„AZ ALT.BP SZERETNÉ RÁIRÁNYÍTANI A FIGYELMET A VÁROS REJTETT KULTURÁLIS HÁLÓZATÁRA.”

A fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók. A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a BTF honlapján tájékozódhatnak.

BTF a Facebookon.

BTF a YouTube-on.

BTF az Instagramon.

https://recorder.blog.hu/2022/04/10/nemzetkozi_jazzsztarokkal_szubkulturalis_minifesztivallal_es_haromnapos_elektrobulival_jon_3_het_mul
Nemzetközi jazzsztárokkal, szubkulturális minifesztivállal és háromnapos elektrobulival jön a Budapesti Tavaszi Fesztivál
süti beállítások módosítása