Channing Tatum több mint szépfiú

2022.04.09. 16:12, vferi

wide2_103.jpg

Ötéves szünet után idén tavasszal két mozifilmben is főszerepet játszik a táncos lábú bájgúnár, az imádni való komikus, az alulértékelt színészi tehetség: Channing Tatum, akinek visszatértekor döbbentünk rá, mennyire hiányzott. Ez a cikk először a Recorder magazin 92. számában jelent meg.

A 2010-es években Hollywood meghódítására törő Channing Tatum nagy bejelentések és hivatalos indoklás nélkül tűnt el a reflektorfényből a 2017-ben bemutatott Logan Lucky - A tuti balhé és a Kingsman: Az Aranykör után. Ugyan nem hanyagolta teljes mértékben az álomgyárat, a szerepléseit apróbb szinkronmunkákra és cameókra korlátozta az elmúlt években. Nagy visszatérése és egyben (társ)rendezői debütálása, a veterán katona és egy problémás kutya barátságáról szóló Katonadolog pont olyan, mint Tatum megítélése: elsőre mindenki elkönyvelte egyszerű semmiségnek, majd meglepődve tapasztalta, hogy ennél sokkal többet tud. 

Akik látták 2006-ban a Micsoda srác ez a lány című tinivígjátékot, azok talán sejtették, hogy a Step Uppal nem sokkal később befutó színész nemcsak egy jó testtel és remek tánctudással rendelkező szépfiú, hanem istenadta komikusi tehetség, aki a lehető legnagyobb lelkesedéssel játszik rá az „együgyű adonisz”-imázsra.

Hollywood mégis viszonylag lassan kapcsolt, hogy a modellalkatú (és a filmgyártásba ebből a szakmából érkező) Tatumhoz nem a hipermaszkulin akciófilmek és romantikus drámák komoly arccal előadott szerepei illenek igazán. A G. I. Joe: A Kobra árnyéka és a Kedves John idején még sorsszerűnek tűnt egy B-filmekkel teli karrier, ám Tatum megmutatta, hogyan lehet előnyt faragni a komolyan vehetősége ellen dolgozó külsejéből. 

wide1_129.jpg
Channing Tatum a Step Up című filmben

 

Senki nem láthatta előre, hogy a remake-mánia izzadságszagú termékének tűnő 21 Jump Street - A kopasz osztag egyike lesz az elmúlt évtized legszórakoztatóbb stúdióvígjátékainak, ezzel feltéve a térképre a kortárs animáció nagyjaivá váló Phil Lord és Christopher Miller alkotópárost. Ahogy az is meglepetésként érte a nagyközönséget, hogy Tatum nemhogy méltó társává vált a vígjátékveterán Jonah Hillnek, de igazából még el is lopta tőle a show-t a magát középiskolásnak kiadó rendőrként, aki kénytelen rádöbbenni, hogy az egykori sulikirály státusza már mit sem ér a társadalmilag érzékeny mai tinik körében. 

wide6_15.jpg
Channing Tatum és Jonah Hill a 21 Jump Street - A kopasz osztag című filmben

 

Ám egy másik 2012-es film emelte igazán új szintre a karrierjét: a Magic Mike nem az a férfiakat tárgyiasító olcsó közönségfilm, aminek a plakátjáról tűnik. A rendezői székbe Steven Soderbergh ült, hozzá pedig remekül passzolt a sztriptíztáncoslét kiszolgáltatottságát és gazdasági nehézségeit, illetve a maszkulinitás kérdéseit boncolgató alapanyag. A sok komikus figura és izompacsirta akcióhős után Tatum megmutathatta az emberi arcát a mozikban meghökkentően hatalmasat kaszáló filmmel, miközben persze ismét tanúbizonyságot tett elképesztő tánctudásáról. 

wide3_57.jpg
Steven Soderbergh és Cganning Tatum a Magic Mike című film forgatásán

 

Megindult az élvonalba vezető úton, csupa izgalmasnak tűnő projektet vállalva. Karrierje egyik legünnepeltebb alakítását nyújtotta az olimpikon birkózókról szóló Foxcatcherben a többszörös Oscar-jelölt film mérföldkő a pályáján, még ha a kollégái (a tragikus sorsú testvért játszó Mark Ruffalo és az excentrikus edzőt megformáló Steve Carell) el is happolták előle a színészi jelöléseket.

Főszerepet kapott a Mátrixot megalkotó Wachowski testvérek űrscifijében, a Jupiter felemelkedésében, kicsi, de emlékezetes szerepekben feltűnt Quentin Tarantino Aljas nyolcasában és a Coen testvérek Ave, Cézár!-jában, és az áttörést hozó két filmjének folytatásai, a Magic Mike XXL és a 22 Jump Street – A túlkoros osztag is hatalmas kasszasikert hoztak. De a rengeteg melónak meglett a böjtje, ugyanis annyira széthajtotta magát ebben az időszakban, hogy leginkább ez vezetett a visszavonuláshoz. 

wide5_24.jpg
Channing Tatum az Áve, Cézár! című filmben

 

Voltak azért más okok is a háttérben: 2018-ban elvált a Step Up-os partnernőjétől, Jenna Dewantól, és szakmailag is hatalmas pofon érte, amikor a Disney a 20th Century Fox felvásárlásával elkaszálta a Gambit-filmet, amiben Tatum játszotta volna az X-Men-képregények kártyazsonglőr karakterét. Ez volt a legnagyobb közös projektjük a Magic Mike-filmek forgatókönyvét jegyző Reid Carolinnal, akivel a 2008-as A sereg nem enged forgatásán találkoztak, és azóta is állandó alkotótársak. Közösen írták, és közösen is szerették volna rendezni a Deadpool stílusára hajazó filmjüket, és miután a Disney egy tollvonással semmissé tette többévnyi belefektetett munkájukat, úgy döntöttek, hogy legközelebb egy saját finanszírozású projektbe vágnak bele, ahol nem függnek egy nagy stúdió kegyeitől. 

wide4_44.jpg
Channing Tatum a Katonadolog című filmben

 

Ennek eredménye lett a Katonadolog, ami – eredeti ötleten alapuló mozifilmként – egy haldokló kategória sikersztorija lett, meglepően magas nézettségével. Harsány buddy comedy helyett egy szerethető és időként kényes témákba is belemenő filmet készítettek, amiben megint bebizonyosodott, hogy Tatumnak mindenkivel van kémiája a vásznon – még egy belga juhászkutyával is. A színész visszatérése szerencsére nem csak egy film erejéig tart, hiszen április végén érkezik a magyar mozikba Az elveszett város című romantikus kalandvígjáték, amiben a Sandra Bullock által alakított írónő könyveinek borítómodelljeként ismét egy ízig-vérig himbo karaktert játszhat el. 

Az izgalmas új projektek sora pedig ezzel nem ér véget: producerként és főszereplőként erősíti jelenlegi barátnője, Zoë Kravitz Pussy Island című rendezői debütálását, emellett készül a trilógiává bővülő Magic Mike harmadik része Soderbergh-gel és Carolinnal a csapatban, amit a „sztriptízfilmek Super Bowl-ja”-ként jellemez. Bár sajnáljuk, hogy nem jött össze a Gambit-film, ha valaki segíteni tud a francise-okon kívüli mozifilmek hányatott helyzetén, akkor az egy olyan szerethető, nagyzolásmentes és karizmatikus filmsztár, mint Channing Tatum.

szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2022/04/09/channing_tatum_tobb_mint_szepfiu
Channing Tatum több mint szépfiú
süti beállítások módosítása