Ben Affleck akkor a legjobb, amikor felszarvazzák - Mélyvíz (filmkritika)

2022.04.02. 16:55, onozorobi

wide1_126.jpg

Egykoron iszonyú izgalmasnak tűnt, hogy a Végzetes vonzerő rendezője egy Patricia Highsmith-regény alapján csinál erotikus thrillert az életben is egy pár Ben Affleck és Ana De Armas főszereplésével. De a Mélyvíz végül elkerülte a mozikat, a színészek rég szakítottak, és mintha már tudomást sem akarnának venni a film létezéséről. Pedig nem is rossz! Ez a kritika először a Recorder magazin 92. számában jelent meg.

Az erotikus thriller műfaja a nyolcvanas és a kilencvenes években élte a fénykorát, többek között Paul Verhoeven és Adrian Lyne szorgos tevékenységének köszönhetően. Most, hogy Verhoeven 83 évesen sokadik reneszánszát éli, a 81 éves Lyne is megérdemel egy újabb esélyt. Szerencsére a recepten nem sokat változtatott, így a Ben Affleck és Ana de Armas főszereplésével készült Mélyvíz is pont olyan ponyvaregényesen szórakoztató és szexi, mint a Tisztességtelen ajánlat, A hűtlen vagy a Végzetes vonzerő

Hogy öreguras tempóval pláne ne vádolhassuk, társíróként becsatlakozott az Eufóriáért agyonajnározott Sam Levinson is és hozta magával a sorozat férfi főszereplőjét, Jacob Elordit is. Az alapul szolgáló Patricia Highsmith (A tehetséges Mr. Ripley, Carol) regény végkifejletét teljesen megváltoztatták, de arra például nem terjedt ki a modernizálás, hogy a kikapós menyecskéje miatt betegesen féltékeny férj esetleg maga is örömét lelje a felesége kalandjaiban. Így hiába a nyitott házasság izgalmas alaphelyzete, végső soron mégis egy saját frusztráltságától impotenssé váló férfi vergődését nézhetjük, aki a végletekig elmegy, csak nehogy ki kelljen elégítenie a feleségét. 

wide2_101.jpg

A Mélyvíz persze nem egy Tágra zárt szemek és Lyne sem épp Kubrick, de Affleckből és De Armasból még lehet korunk Cruise és Kidmanje. A forgatáson szövődött románcukat már elmosta a Bennifer 2 cunami, de nem kell szégyenkezniük a mozik helyett csak streamingen bemutatott film miatt. Affleck mindig akkor a legjobb, amikor sztárperszónájához illeszkedik a szerep (lásd Holtodiglan, Hollywoodland, Az utolsó párbaj) és itt is ez a helyzet, Ana de Armast pedig a Tőrbe ejtve óta Hollywood legnagyobb reménységeként emlegetik. A pandémia miatt megakadt felemelkedés a nyúlfarknyi Bond-lány szerep után most biztosan halad tovább; gyönyörű, merész és titokzatos – csak győzze a szerepajánlatokat ezután. 

Mélyvíz (Deep Water)

Rendező: Adrian Lyne
Hol nézhető: Hulu
Osztályzat: 7/10
Szerző: Onozó Róbert

https://recorder.blog.hu/2022/04/02/melyviz_filmkritika
Ben Affleck akkor a legjobb, amikor felszarvazzák - Mélyvíz (filmkritika)
süti beállítások módosítása