„Sokkal régebbről szól sokkal messzebbre” – Albumpremier! Anima Sound System: Szomnakuno

2022.04.01. 15:31, srecorder

anima_1.jpg

Április 2-án, azaz holnap mutatja be a Magyar Zene Házában új, a Recorderen most megjelenő új albumát az Anima Sound System. Az Aquanistan album folytatásának is tekinthető Szomnakunón hallható a nemrég kisfilmnek is beillő klipet kapott Öltöztessél fehérbe, az orosz-ukrán háborúra akaratlanul reflektáló népdal, és még sok minden más is – köztük egy menetelős elektro arról, hogy milyen szexi az olvasás.

„Folyamatosan vannak kiadványaink, ebből sok fiókba is kerül, de most pár hónap közös zenéléseinek új dalait gyűjtöttük egybe konceptlemezzé, de van olyan is közte, amit pár hete írtunk” – mondta a zenekarvezető Prieger Zsolt, aki elárulta azt is, hogy a Reading Is Sexy című dal, melyben a zenekarvezető rengeteg irodalmi hősét sorolja, az egyedüli régebbi szerzemény, hiszen már évek óta adják elő koncerten is különböző verziókban, most végre lemezre is került. Az album legtöbb számát Prieger Fanni énekli, de Törőcsik Franciska is kapott dalt, vagy pontosabban hozott, hiszen a Magyar fiúk háborús dalát a színésznő hozta egy Anima-djzésre. „Ott akkor eldöntöttem, hogy számot csinálunk belőle, bár azt nem gondoltam volna, hogy a szomszédban dúló háború ilyen aktualitást ad neki. Először le is akartam hagyni a lemezről, de a lemez majdnem minden számában szereplő csodás Discantus Énekegyüttes meggyőzött arról, hogy a népdalok sokkal régebbről szólnak sokkal messzebbre, minthogy aktuális történések miatt sutba vágjuk őket.”

Maga a zenekarvezető is énekel dalt a lemezen (Take Me Home), ahogy számos Prieger Szabolcs-szerzemény szentimentális-érzelmes hangulata válaszol Zsolt kísérletezéseire. Többször elhangzott már, hogy a lemez az Aquanistan album folytatása, és ebben sok igazság van, mert a Prieger-tesók zenéinek sokszínűsége és játékossága nagy hasonlóságot mutat a 20 évvel ezelőtti attitűddel. „Nem gondoltunk erre alkotás közben, de most ha végighallgatom a kész albumot, valóban van benne valami, ráadásul régen írtam ennyi magyar szöveget” – mondja Zsolt, aki öccsén kívül több dalt a Strong Deformity-főnök, most az Animában gitározó Kováts Tiborral, Dénes Szilveszterrel és a hangmérnök Varga Györggyel hozott tető alá Szombathelyen, Martonvásáron és Budapesten, de Zisko Olivér is dobol a lemezen, illetve Magyar Bori vokálozik a már említett állandó Anima-együttműködőnek számító Discantus mellett, Avas Bendegúz és Pados Barnabás pedig fúvós hangszereken játszik.

„A POFÁN CSAPÓSAK VANNAK TÖBBSÉGBEN” – INTERJÚNK PRIEGER ZSOLTTAL ÉS TÖRŐCSIK FRANCISKÁVAL AZ ANIMÁRÓL.

A lemezről két dal már klipet is kapott, a Recorderen debütált Öltöztessél fehérbe és a Teresa is:

A következő klipes dal a Reading Is Sexy lesz, élőben pedig majdnem az egész lemezt előadják április 2-án, szombaton, jegyvásárlás, Facebook-esemény. Itt pedig a lemez borítója, melyen Sivák Zsófia fotója látható, a grafikát pedig a Jazzékiel-főnök Jakab Péter követte el.

anima-szomnakuno.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/04/01/albumpremier_anima_sound_system_szomnakuno
„Sokkal régebbről szól sokkal messzebbre” – Albumpremier! Anima Sound System: Szomnakuno
süti beállítások módosítása