A szabad filmkészítés diadala - Melegvizek országa (kritika)

2022.03.30. 08:55, vferi

melegvizek_orszaga_ol.jpg

Az itt élő lelkek nagy része után hét évvel új filmmel jelentkezett a magyar filmvilág legeredetibb gondolkodású alkotópárosa, a Buharov testvérek. A Melegvizek országa című experimentális sci-fi vígjátékuk egy igazi csoda. Ez a kritika először a Recorder magazin 92. számában jelent meg.

A magyar film ügyét követőknek nem kell bemutatni a Buharov fivéreket, a többieknek meg annyit érdemes tudni, hogy ez a két alak már több mint 25 éve készíti elborultabbnál elborultabb avantgárd agymenéseit. Az aktuális Buharov-opusz is folytatja a sort, és kompromisszumot nem ismerve zavarja össze a gyanútlan nézőt. Olyan különleges ritka figurái ők a magyar filmes felhozatalnak, akik nem azért fordultak a függetlenfilm felé, mert a monopol helyzetben lévő mindenkori filmfinanszírozás szemében szálkák lennének, hanem mert művészi filozófiájuk alapját képezi a függetlenség, a szabadság, a rendszeren kívüliség. Ez a hitvallás sugárzik a film minden képkockájából, ami olyan erős kontrasztot képez az elmúlt idők forgatókönyvet fetisizáló fősodorbeli magyar filmtermésével, hogy nem lehet elmenni felszabadító ereje mellett. 

A kritika műfaja nehezen talál fogást a Melegvizek országán, konkrétumokban beszélni nem nagyon lehet róla, a szó klasszikus, narratív értelmében érthetetlen film ez, mégis jól kitapintható a cselekményt szervező belső szabályrendszere. Ez a film ajánlatot tesz a nézőnek, amit vagy elfogadunk vagy nem. Ez az ajánlat egy utazás a modern ember mítoszaiba, meggyőződéseibe, identitástudatába, mindezt olyan eszköztárral, ami egyesíti David Lynch abszurd humorát a hungarofuturizmussal, a dadaizmust a Testrablók támadásának növényi paranoia-sci-fijével, a dél-amerikai sámánkultúrát a keresztény szimbolikával, az orosz avantgárdot a Hihetetlen magazinnal.

Ha valakinek elrettentő lenne az efféle bölcsészkedő maszlag, az felejtse el, amiket írtam, és csak menjen egy jót kacagni a moziba, de óvatosan, nehogy véletlenül, mikor senki sem figyel, a moziterem sötétjében egy perui sámán kaktusszá változtassa.

Melegvizek országa (színes magyar-szlovák-norvég-német film, 82 perc)

Rendezők: Igor és Ivan Buharov
Mozibemutató: 2022. március 17.
Osztályzat: 10/10
Szerző: Dezső Bálint

https://recorder.blog.hu/2022/03/30/a_szabad_filmkeszites_diadala_melegvizek_orszaga_kritika
A szabad filmkészítés diadala - Melegvizek országa (kritika)
süti beállítások módosítása