Poszt-truth sámán vagy Shrek, csak kátrányból? – Lemezpremier! Lohuma: UGLIMÁN

2022.03.17. 12:19, srecorder

lohuma.jpg

Az UGLIMÁN az elektronikus zenészként, zeneszerzőként, rádiós műsorkészítőként, sound designerként és performerként is tevékenykedő, legutóbb a Dívák című film zenéjét szerző Bartha Márk Lohuma projektjének második zenei kiadványa, a debütáló Lohuma EP után, mely szintén az ASAN Budapest gondozásában jelent meg 8 évvel ezelőtt.

UGLIMÁN főnév és melléknév

I. főnév

1. egy poszt-truth sámán; 2. Shrek, csak kátrányból; 3. okkultista szakács; 4. Szarumán és Google;

II. melléknév

1. oldott; 2. rücskös; 3. mindennapos; 4. kíméletlen;

pl.: „Meglehetősen uglimán évünk van.”

Az 'uglimán' egy fikció, fő- és melléknévi definíciója kiindulási pont.

Jelentése kötetlen, de óhatatlanul eszünkbe juttatja az angol „ugly man” kifejezést is. Ez utalhat a mindenkiben ott lakozó nyers és faragatlan énjére, egyfajta globalizált emberi közönyre, de akár a zenei anyag koszos és karcos esztétikájára is. A címválasztással Márk az (ál)narratíva és a spontaneitás határterületére invitálja a hallgatót, ahol a mítosz és az irónia ütköztetése napjaink információs zajára reagál.

A borítót Lődi Áron tervezte, aki a jelenleg is épülő MOL Campus terveit vette alapul, ezt alakította át, texturalizálta és színezte újra különböző AI-algoritmusok segítségével, egyfajta ambivalens esztétikát létrehozva a disztópikus és varázslatos határán: MOL Campus, but it's ugli. Az albumon szereplő trackek elnevezése intuitív játékosságot és öniróniát tükröznek: utalnak az alkotás néha kilátástalan és kimerítő aspektusára ("új", "újra", "remaster", "máshogy”), miközben egy önmagát parodisztikusan leleplező szándék is megjelenik ("lol repülő", "nahát", "kevesebb béjsz").

Az előző anyagra (Lohuma, 2014) jellemző távol-keleti és afrikai kultúrkör tradicionális zenéjéből merített zenei idézetek helyett az UGLIMÁN-ban egy homogénebb hangzás áll össze: elhangolt, csúszkáló szintetizátorok, felvett zörejek és zajok kaotikus koreográfiája, melyet a tompán kopogó dobok foglalnak ritmikus keretbe. Mindezt a rideg világot áthatja egyfajta melankolikus felhang is, mely Márk más zenei munkáiból is ismerhetőek. Ez a karcos rezignáltság az elmúlt évek egyre nehezebb kihívásaira, globális problémáira, napjaink gyakran kilátástalan, jövő nélküli valóságára is reflektál.

Lohuma a Facebookon.

ASAN Budapest a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/17/lemezpremier_lohuma_ugliman
Poszt-truth sámán vagy Shrek, csak kátrányból? – Lemezpremier! Lohuma: UGLIMÁN
süti beállítások módosítása