Lemeztáska: Balla Gergely (Platon Karataev)

2022.02.27. 10:31, soostamas

wide2_87.jpg

Év elején hozta ki első magyar nyelvű lemezét, a Partért kiáltót az egzisztencialista alternatív rockból ezúttal posztrockos hangtájakra is elkalandozó Platon Karataev, amely külföldön is egyre népszerűbb, tavasszal például az izlandi folk/artpopos Árstíðirral indul európai turnéra. A zenekar szövegírója és egyik frontembere, Balla Gergely lemeztáskája megtippelhető és meglepő kedvenceket is rejt: borongani Nationalre, gondolkodni Horhosra szokott, bírja Tekashi 6ix9ine-t, gyerekkorában pedig távoli rokona, Máté Péter dalaira teniszütővel léggitározott. Ez a cikk először a Recorder magazin 91. számában jelent meg.

Első zenei emlék

Nincs konkrét első emlékem, viszont szüleim mindig nagyon sokat énekeltek nekem, főleg zsoltárokat és népdalokat, ez szerintem a mai napig hat rám és érződik is a Platon-dalokon.

Első zenekar, amiért rajongtál

The Rasmus. Gombfociztam a rádió mellett és vártam, hogy megszólaljon az In the Shadows. Aztán egyik barátom felvette kazettára, és csak azt hallgattam, végül a CD is meglett, emlékszem, ahogy kérem édesanyámat, hogy fordítsa le nekem a szövegeket a füzetből.

Meghatározó koncertélmény nézőként

2015-ben Lisszabonban voltam Erasmuson, szinte végig Iron and Wine-t hallgattam, el is jutottam ott egy koncertjére. Sam Beam kijött egy gitárral a színpadra, és azt mondta, hogy ő most egy Iron and Wine jukebox, kiabáljuk be, mit játsszon. Két és fél órás koncert volt, hihetetlen csúcspontokkal és egy kábé ezerfős, telt házas színházteremben olyan hangulatot csinált, mintha a nappaliban üldögélnénk. Utána találkoztam is vele és tényleg igazi a szakálla.

Meghatározó koncertélmény előadóként

2020 őszén az Akváriumban, amikor nem készültünk második visszatapssal, és egyedül visszamentem az akkortájt íródott Partért kiáltó című dallal. Ez volt az egyik első alkalom, hogy ennyi ember előtt saját magyar dalt énekeltem, és soha nem felejtem el, amikor a „siet, ki gyorsabb az erdőnél” sorhoz érkeztem, mai napig beleborzongok. Éveken át angolul énekeltem, így hatalmas volt a kontraszt, hogy itt van ennyi ember, és egyből kapcsolódnak ezzel a sorral, egy teljesen másik mélységű és intimitású találkozás történt meg.

Kedvenc magyar lemez

Galaxisok: Focipályákon sétálsz át éjszaka. Bármikor meg tudom hallgatni!

Kedvenc magyar dal

Bajdázó: Lekapcsolom a villanyt a fejemben.

Kedvenc indiefolk lemez

Mumford and Sons: Sigh No More. Talán nem is ez a legjobb a műfajon belül, mégis hazudnék, ha bármi mást mondanék, sok szempontból egy igazi fordulópont volt nekem ez a lemez. Itt találkoztam először azzal, hogy lehet irodalmi hatásokat bevinni a dalokba, és hogy a három vokálszólamnak mekkora ereje van.

Kedvenc rocklemez

System of a Down: Mezmerize/Hypnotize.

Kedvenc gregorián mű vagy lemez

Ez nem gregorián, inkább a keleti ortodox hagyományból merít, de ha csodát szeretnétek hallani, üssétek be a YouTube-keresőbe, hogy Musical Aramaic rendition of the Our Father that moved the pope in Georgia.

Kedvenc hiphoplemez

Akkezdet Phiai: Kottazűr. Nem tudom, hogy ezt valaha meg fogja-e ugrani a magyar könnyűzene.

Kedvenc akusztikus gitáros dal

Laura Marling: What He Wrote vagy Ben Howard: Promise

Kedvenc Máté Péter-dal

Távoli rokonom volt Máté Péter, gyerekkoromban az ő dalaira léggitároztam teniszütővel. Nehéz a választás, mert annyi erős dala van, nem is tudok dönteni a Hull az elsárgult levél és az Elmegyek között. A múltkor hallgattam őket és azon lepődtem meg nagyon, hogy hangszerelésben, producerelésben itthon mennyire megelőzte a korát, amellett, hogy korszakosan zseniális számok ezek.

A legjobb dal, amit valaha írtál

Ez minden nap más, de legyen az Aphelion. Valahogy minden a helyén van abban a dalban és a zenekarból is mindenki nagyon sokat tett hozzá, nagyon jó közös alkotásélmény volt. 

Ember, akit a leginspirálóbbnak tartasz most

Hamvas Béla, mert a határig elvitte a nyelvet, arról beszél, amiről még lehet a szavak szintjén. Ha zenész, akkor Justin Vernon. Hihetetlen az az alkotói életút, ami már most mögötte van, sokat merítek belőle én is.

Dal, amit bárcsak te írtál volna

Дeva: Egy. Szférák zenéje!

Zene, amitől boldog leszel

Devendra Banhart: Celebration.

Zene, ami elgondolkodtat

A Horhos hangtájképei.

Zene, amit megkönnyezel

Ayub Ogada: Kothbiro. Egy dal, ami csak arról szól, hogy jön az eső, vidd haza a teheneket, és mégis minden benne van.

Zene, amitől libabőrös leszel

Sigur Rós: Glósóli, M83: Wait, Noah And the Whale: First Days of Spring.

Zene, ami az esküvődön szólt

Michael Nau: While You Stand.

Zene, ami a temetéseden szóljon

Legyen csend, vagyis csak a természet hangja. De ha kell valami, ami méltó a csendhez, akkor Arvo Pärt: My Heart’s in the Highlands.

Zene, ami a legjobban beránt

The Velvet Underground: Venus in Furs. Teljesen hipnotizál, ha meghallom, és onnantól megy repeaten.

Kedvenc zene vezetéshez

Fleet Foxes: Fleet Foxes.

Dal, amit a zuhany alatt énekelsz

Nick Mulvey: Cucurucu.

Kedvenc zene belső utazáshoz

The Acid: Testing. Csukott szemmel, jó fülessel! Sokat meditálok erre.

Minden idők legjobb lemeze

Nem hiszek az ilyen kategóriákban, de legalább megemlíthetem Youth Lagoon The Year of Hibernation című lemezét!

Szeretett zene, amit az istennek sem tudtál megkedveltetni a barátaiddal

A Rammstein soha nem tudott a baráti körömbe átgyűrűzni, megmaradt családi kincsnek. Nekem a német volt az első idegen nyelvem, így élveztem, hogy értem a szövegeket, és a polgárpukkasztó oldala mellett van egy csodálatos lírai vonala is a zenekarnak. Mai napig hallgatom és nagyon szeretem.

Legjobb szakítós szám

Keaton Henson: You Don’t Know How Lucky You Are

Legjobb zene borongós városi sétákhoz

A The Nationaltől bármi, de főleg a High Violet, arról pedig a Terrible Love

Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

Tekashi 6ix9ine: Gooba. Ne is menjünk bele, nem tudom megmagyarázni.

Kedvenc filmjelenet, amiben egy zeneszám szól

A Daft Punk-filmből, az Electromából az egysnittes zárójelenet, amiben egy égő ember sétál, miközben Jackson C. Franktől szól az I Want to Be Alone. Megrázóan gyönyörű. 

Kedvenc filmzene

Az Érkezés zenéje Jóhann Jóhannssontól. De tavaly a Dűne soundtrackjét is sokat hallgattam, ami Hans Zimmer, ki más.

Kedvenc videoklip

Ez nem hivatalos klip, hanem egy fan-made videó, ami egy dokumentumfilmből lett összevágva, de Alt-J Taro, nem is tudom, hányszor láttam.

Mit hallgatsz mostanában repeaten

Thom Yorke: Dawn Chorus.

interjú: Soós Tamás
headerfotó: Oláh Gergely Máté (prae.hu)

https://recorder.blog.hu/2022/02/27/lemeztaska_balla_gergely
Lemeztáska: Balla Gergely (Platon Karataev)
süti beállítások módosítása