Magyarradar és live session premier: Schizoid Cats

2022.02.06. 17:59, srecorder

schizoid_cats.jpg

Dallamos, progos-pszichedelikus rockzene a Tej egykori ritmusszekciójától, angol-török énekessel, grunge-os és orientális ízekkel, és egy vadiúj live sessionnel a nemzetközi delfinmosóból. Bemutatkozik az első koncertjére és a második lemezére készülő Schizoid Cats.

Mikor indult: A zenekar eredetileg 2016-ban indult Fejős Ádám és Ripszám Mátyás kreatív szerelemgyermekeként a Magyarország-Svédország tengelyen a Kabala Baby zenekar feloszlása utáni időszakban.

Hol indult: Budapest–Velence (Magyarország)–Umeå (Svédország).

Tagok, hangszerek: Cem Andy Darn – ének, gitár, Fejős Ádám – dob, szintetizátorok, Kiss P. Benedek – basszusgitár, Ripszám Mátyás – gitár, vokál.

Stílus: Őszinte, lendületes, dallamos, experimentális rockzene, progresszív, pszichedelikus, funk és ritkán folk felhangokkal.

Hatások: A zenekar tagjainak zenei ízlése elég szerteágazó és időben dinamikusan változó, ami tükröződik az idők során született dalokon is. Az első lemezen dominánsan érződik a 90-es évek alternatív rock hatása (seattle-i grunge, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine stb.), de nyomokban már előfordul a kicsit experimentálisabb, progresszív és pszichedelikus zene hatása is (King Crimson, Porcupine Tree, King Gizzard & The Lizard Wizard). Zenénkben érezhető a Cem Andy Darn angol-török barátunk által behozott orientális hatás is, ami organikusan beleillik a zenekar profiljába. Mostanság inkább a 60-as, 70-es évek magyar és brit klasszikus zenekarai vannak nagy hatással hangzásunkra, ugyanakkor a zenei ötletek terén a lehető legkevesebb kötöttségre törekszünk.

Kiadó: Független.

Történet: A zenekar 2016 nyarán indult a Kabala Baby zenekar feloszlása után Fejős Ádám és Ripszám Mátyás zenei kísérleteként Csökkenő Kutyák munkanéven. Eleinte kreatív energiáink kiélése érdekében minden évben (a hazai) Velencén találkoztunk és a kísérletezgetés eredményeit képező dalokat rögzítettünk egy-egy oldott hangulatú nyári tábor formájában. Miután rájöttünk, hogy ezeket a dalokat szeretnénk közkinccsé tenni, megkértük Cem Andy Darnt, akit Ádám Hollandiában ismert meg pókerezés közben, hogy csatlakozzon a születendő formációhoz énekesként 2018-ban. A zenekart ebben az időszakban kereszteltük át Schizoid Catsszé, az eddig írt dalokat így már hárman fejeztük be. A lemezen még Studt Bálint segített nekünk néhány dalban basszusgitáron és könnyfacsaró vokálokban. A zenekar 2020 nyarán vált teljessé, amikor állandó jelleggel belépett basszusgitáron Kiss P. Benedek, akivel Ádám és Matyi egy kozmikus zenei jamelésen ismerkedett meg Amszterdamban, még 2011-ben. Első koncertünk 2020 márciusában lett volna a Kaleidoszkóp Házban, Esztergomban, de ez sajnos a járvány első hulláma miatt elmaradt.

Megjelenések: A Schizoid Cats első, azonos elnevezésű nagylemeze 2020 márciusában jelent meg, ami 4 év munkája, és felvett dalok desztillátuma. 2022 januárjában megjelent legfrissebb anyagunk, a Live from the Bike Shop című kétrészes, Covid-biztos körülmények között, de élőben rögzített koncertfelvétel. A live session a Recikli Kerékpárműhely és Nemzetközi Delfinmosóban készült Budapesten, 2021 augusztusában. Időközben a következő lemez hanganyagát gyakorlatilag megírtuk, a tervek szerint az idei év nyarán vennénk fel Toszkánában.

Küldetés: Ahogy korábban is tettük, szeretnénk megörökíteni életünknek az éppen aktuálisan érzelmileg átélt szakaszát a lehető leghűbben, és ezt terápiás céllal zenei ötletek formájában leképezni. Mindemellett törekszünk arra, hogy rátaláljunk egy olyan, hozzánk közel álló hangzásra, ami nincs feltétlenül hozzárendelve ehhez a fajta zenéhez.

Jövőkép: Egy emberként üvöltünk egy várva várt első koncertért, hogy közönség előtt is átéljük azt, amit az élő felvételek során a Recikliben intim környezetben megtapasztalhattunk. Szeretnénk azt is kihasználni, hogy a zenekartagok  több országban is aktívan részei a helyi zenei köröknek, ezáltal könnyebben juthatunk koncertlehetőségekhez. Ezen kívül a Schizoid Cats második teljes terjedelmű nagylemezét is szeretnénk remélhetőleg az év vége előtt felvenni.

Mellékprojektek: Fejős Ádám és Kiss Benedek a korábbi Tej zenekarból lehet ismerős, Matyi és Ádám gimnázium óta zenélnek együtt, a Kabala Baby zenekarban játszottak 2008-tól 2015-ig. Matyi jelenleg Olaszországban a Krap Ymotana nevű zenekarával ér el egyre nagyobb publicitást. Cem pedig Izmirben koncertezik sokat a Cem Andy Darn Banddel.

Szexepil: Cem Andy Darn.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A legnagyobb eredmény eddig a zenekar létezése a járvány és a földrajzi akadályok ellenére, mivel a tagjaink Magyarországon, Törökországban és Olaszországban élnek.

 

és akkor jöjjön a háromszámos live session; az ROI és a Suburban Girl most jön ki először (mindkettő rajta lesz a következő lemezen), az Into Smoke pedig az első lemezről hangzik el:

Schizoid Cats a Facebookon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/02/06/magyarradar_es_live_session_premier_schizoid_cats
Magyarradar és live session premier: Schizoid Cats
süti beállítások módosítása