Érettségi előtt - Dívák (filmkritika)

2022.02.03. 14:41, vferi

wide5_18.jpg

„A téma az utcán hever”-mondást követve készítette el diplomafilmjét Kőrösi Máté, három érettségi előtt álló lányról, kiknek tökéletes sminkje mögött nehéz élethelyzetek húzódnak meg. Ez a kritika először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

A téma az utcán hever. Ez a nagy igazság mentette meg Kőrösi Máté diplomafilmjét is, amikor az SZFE-n tanuló diáknak hazafelé tartva megakadt a szeme a budapesti Belvárosi Tanoda ajtaján, majd később az épület mellett cigiző három lányon. A hagyományos oktatási intézményekből kihullott diákok „második esély”-típusú segítő középiskolájába járó dívák lettek Kőrösi dokumentumfilmjének alanyai, akiknek életét az érettségi évében követi végig az HBO által felkarolt alkotás. 

Szani, Tina és Emese egyaránt összetett személyiségek, akik más-más démonokkal küzdenek meg, miközben egyszerre kell diákként és dolgozó nőként is helytállniuk. Ahelyett, hogy a háttérben meghúzódna, Kőrösi hangsúlyosan belehelyezi magát a történetbe, kezdve azzal, hogy (animációként megjelenve) elmagyarázza, hogyan talált rá a lányokra. Szörnyen is elsülhetett volna az ötlet, hogy a 26 éves egyetemista srác kvázi saját felnövéstörténetének keretébe helyezi a három alanyát, de ennek az ellenkezője történt: remek dinamikát kölcsönöz a filmnek, hogy a rendezője beavat minket a készülés folyamatába, felvállalja béna pillanatait és a lányok neki célzott beszólásait is.

wide4_31.jpg

A videóklipes esztétikát hétköznapi pillanatképekkel és webkamerás videónaplókkal vegyítő film vicces, megható és kompakt – külön üdítő, hogy Kőrösi nem próbál meg minden áron megfogalmazni valamit az egész Z-generációról, mert tudja, hogy életük meghatározó időszakát élő szereplői önmagukban is elég érdekesek.

Hol nézhető: HBO GO

Osztályzat: 8/10

Szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2022/02/03/erettsegi_elott_divak_filmkritika
Érettségi előtt - Dívák (filmkritika)
süti beállítások módosítása