A bibliai hősök, akik pórul jártak – EP-premier! Napokon: Bible Sorries – Pentecost

2022.01.31. 13:30, srecorder

napokon-2022.jpg

Visszatér az r'n'r attitűdhöz és az elmúlt évek feszültségeit is kiadja magából új EP-jén a műfaji határfeszegetésben rutinos Napokon, amelynek friss anyaga a mai felfogásunk szerint pórul járt bibliai hősöknek állít emléket. A Recorderen debütált, sokszínű elektronikával feldúsított V-höz hasonlóan a hatodik nagylemez is több EP anyagából fog összeállni, amelyek közül a Bible Sorries – Pentecost az első a sorban.

Megjelent a Napokon zenekar új anyaga, a Bible Sorries – Pentecost című négyszámos EP, mely egy sorozat első része. Ratkóczi Huba gitáros felidézi: „Tavaly kezdtünk el dolgozni rajta, és ismét egyfajta kísérletbe fogtunk. A V című lemeznél basszusgitárosunk és hangmérnökünk, Kolozsi Peti forgatta ki önmaguk valójából a dalokat, s vitte, vezette őket el egy sötét elektronikus világba. Ezúttal szintén Pít segítségével földemóztam egy csomó témát meg ötletet, ő pedig dalvázlatokat szerkesztett belőlük. Alapvetően ezekből indultunk ki, s együtt elkezdtük őket megfejteni, közösen valódi dalokat faragni belőlük.”

Huba szerint amúgy ez csupán egy „szép kezdet”, vagyis az első állomása a Bible Sorries-történetnek, hiszen van még a mostani 4 számon kívül jó pár kibontásra, megfejtésre váró darab is, s majd azokkal együtt áll össze a puzzle. Vagyis tulajdonképp egy újabb nagylemez. „Kísérlet ide vagy oda, ezen az EP-n kicsit visszakanyarodtunk a gyökerekhez, ami most nagyon jólesik, remélem, a hallgatóságnak is” – mondja.

Kolozsi Péter: „Valóban, most ismét hagyományosabb módon rögzítettük a számokat. Az alapokat együtt vettük fel, mint a V előtti korongoknál, így behozva ismét egyfajta „r’n’r attitűdöt”. Újdonságot jelentett azonban, és kifejezetten hasznos volt, hogy minden dalt előzetesen ledemóztunk. Így mikor a felvételre került sor, már a kiforrott verziókat tudtuk játszani, s azokra érkeztek végül az énekdallamok is.”

napokon-bible-sorries-pentecost.jpg

A szöveg és a koncepció Kacsoh Dániel énekes szerint most igen személyesre sikerült, az „elmúlt években felgyülemlett feszkót, kételyeket, élményeket próbáltam nem túl egyértelmű sorokba ültetni. És kicsit kiénekelni magamból.” Hozzáteszi ugyanakkor, hogy eközben van egy átfogó gondolatiság és szimbolizmus is az anyagban, amire a cím is utal: a Bibliában alapvetően pozitív szereplők sorjáznak, történetek, melyekből a hívő ember erőt és biztatást meríthet. Csakhogy e szereplők közül sokan a mai logikánk szerint végül pórul jártak – róluk szólnak e dalok. „Ilyen rögtön az első ember, Ádám, aki hamar kikerült a pikszisből, vagy például az ószövetségi Holofernes, aki egy rettegett hadvezér volt, s lényegében egy görbe éjszaka okozta a vesztét. Ami viszont egyfelől negatív, később lehet pozitív is – ez is benne van valahol a koncepcióban.”

Mózes Zoltán dobos mindehhez hozzáteszi, mostanában jó néhány ehhez hasonló alkotási folyamatban volt benne, amelyek a pandémia miatt időben igencsak elnyúltak. „Az így elkészült új Napokon-anyaggal kapcsolatban is az a legizgalmasabb számomra, ahogy végig lehet követni, két év alatt hogyan alakulnak a témák, velünk együtt. Érdekes gondolatkísérlet lenne, ha mindegyik állomását be tudnánk mutatni. Mindenesetre, ahogy a többiek is említették, ez valamilyen visszatérés egy nyers, vadabb, energikusabb vagy akár fiatalosabb Napokon-világba” – mondja a dobos.

A Napokon zenekar az új EP-t március 3-án a budapesti Turbinában mutatja be, az egykori Isten Háta Mögött felét, azaz Pálinkás Tamást és Bokros Csabát a soraiban tudó Nagyúr társaságában. Facebook-esemény.

Napokon a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/01/31/ep-premier_napokon_bible_sorries_pentecost
A bibliai hősök, akik pórul jártak – EP-premier! Napokon: Bible Sorries – Pentecost
süti beállítások módosítása