Magyarradar és dalpremier – Palágyi Ildikó: Pillangó

2022.01.28. 12:40, srecorder

pala_gyi_ildiko_sajto_foto_05.jpg

Miként válhat egy nehéz élethelyzet erőforrássá? Többek között erről szól az art-pop, a progresszív jazz és az elektronika határán alkotó Palágyi Ildikó első magyar nyelvű dala, a Pillangó. Az Indigó művésznéven ismertté vált énekesnő kislánya születése után először jelentkezik saját szerzeménnyel, amit a Recorderen lehet elsőként meghallgatni.

Mikor indult: Először klasszikus énekesnek készültem, de később elragadott a jazz zene szabadsága és az improvizáció. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre már jazz-ének szakra jelentkeztem, és ott is végeztem előbb 2016-ban, majd 2018-ban a mesterképzésen. A saját formációmat 2015-ben alapítottam, akkortájt kezdtem saját szerzeményeket írni.

Hol indult: Bár eredetileg felvidéki vagyok, az első szárnypróbálgatásaim a saját dalaimmal már Budapesthez kötnek. Éppen második évemet töltöttem a Zeneakadémián, és a zenekaromba is csupa olyan zenészt hívtam el, akiket a jazz-tanszakon ismertem meg.

Tagok, hangszerek: Alapvetően egy szólóprojektről van szó, viszont abban, hogy a dalaim úgy szólaljanak meg a felvételeken és a színpadon, ahogyan megálmodom őket, három kivételes tehetségű zenésztárs van a segítségemre – Bartók Vince basszusgitározik, Gyémánt Bálint gitározik és Szabó Dániel Ferenc dobol. A Pillangó c. dalban én énekelek és zongorázom, Gyémánt Bálint gitározik, a keverés és a master pedig Fenyvesi Márton gitáros-producer munkája.

Stílus: art-pop.

Hatások: David Bowie, Björk, Tigran Hamasyan, Aaron Parks, Hiatus Kaiyote, Hozier, Lianne La Havas, Lisa Hannigan, Lorde, Kurt Elling, Billie Holiday, Shai Maestro, Yebba.

Kiadó: Truelistener Records.

Történet: Markánsan nem tudom és nem is szeretném már különválasztani zenész énemet életem más szerepeitől. Arra a „csomagra”, ami most vagyok – énekes, zenész, pedagógus, segítő szakember és nem utolsósorban édesanya – nincs jobb név, mint a Palágyi Ildikó. Úgy érzem, a kislányom születésével kísérletezőbb lettem az alkotásban. Teljesen átrendeződött bennem az, hogy mi az igazán fontos az életemben, és ez szabadságot ad. Kevésbé félek a hibáktól, ezáltal tágabb keretekben merek gondolkodni énekesként és szerzőként egyaránt. Bátrabban vállalom magam és a zeneiségemet, és talán ez az oka annak, hogy magyarul kezdtem írni.

Megjelenések: 2018-ban jelent meg az első szerzői nagylemezem Salt címmel, amiről a Northern Song című dalhoz egy különleges animációs klip is készült.

Küldetés: Történeteket mesélni.

Jövőkép: Idénre több dallal és klippel is készülök, a Pillangó c. dalomat pedig A Dal c. műsorban is bemutatom hamarosan.

Mellékprojektek: A zenélés mellett meseterapeutaként is tevékenykedem.

Szexepil: Összefüggéstelen konferálások a dalok között. :)

Legnagyobb eredmény, elismerés: Előző lemezem teltházas lemezbemutató koncertje.

 

És akkor íme a 2022-ben érkező EP előfutára, a Pillangó, amiről szintén mesélt nekünk Palágyi Ildikó: „A Pillangó számomra önmagam újjáépítéséről szól, és arról, hogy a mélységekben ott van a szárnyalás lehetősége. Vagyis egy nehéz élethelyzetből kijőve az az út, amit megtettünk, képes erőforrássá válni. A dal személyes és lírikus hangvételét a hangszerelésben is tükrözni szerettem volna. Abból az intim megszólalásból indul, ahogyan a zongora mellett ülve megszületett, s ahogy enyhül a lélek, úgy színesedik és mélyül a hangkép.”

fotó: Csoboth Edina

Palágyi Ildikó a Facebookon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/01/28/magyarradar_es_dalpremier_palagyi_ildiko
Magyarradar és dalpremier – Palágyi Ildikó: Pillangó
süti beállítások módosítása