„Táncoljunk épületekre!” Lemezpremier – Qiyan: Man is a Dream About a Shadow

2021.12.23. 15:01, srecorder

qiyan_demeter_marton_adam.jpg

A magyar szabadzene ismert alakjait felvonultató, a Córdobai Kalifátusban élő zsidó rabszolganők tradicionális zenéjéből inspirálódó Qiyan második lemezével jelentkezik, amin a szefárd gyökerű dalok mellett már a kárpát-medencei hagyományokkal is foglalkoznak. A számos formációból (AMP, Akosh. S. Trió, Baló Project, Geröly Trió, stb.) ismert Ajtai Péter december 28-án, a Trafóban mutatja be a rendkívül dinamikus, izgalmasan világzenés-etnojazzes Man is a Dream About a Shadow-t nagyzenekarával.

A qiyan kifejezés a klasszikus arab terminológiában olyan rabszolganőket jelölt, akiket arra köteleztek, hogy énekükkel, hangszeres zenéjükkel és bájaikkal is szórakoztassák fogvatartóikat. Ezek a Córdobai Kalifátusban élő, többnyire zsidó rabszolgák, a gésákhoz hasonlóan igen jártasak voltak zenében, költészetben, s úgy általában a művészetekben, ebből adódóan a premodern iszlamista női társadalomban a rabszolgák legmagasabb rendjét képezték. A középkori arab költőnők jelentős része is a qiyanok közül került ki. A Medinában, Bagdadban vagy Córdobában képzett qiyanok dallamkincséből Al-Andalúziában kialakult egy külön zenei tradíció, ami a rabszolgaság eltörlése után is fennmaradt. A térség a Córdobai Kalifátus (929-1031) alatt élte aranykorát; e korszakban egyetemesen felvirágzott a gazdaság és a kultúra. A Córdobai Kalifátusra általában jellemző volt a vallási türelem; ez vonatkozott a zsidó vallásra is, sőt a keresztények közül sokan át is tértek az iszlám hitre. A zenekar ennek az időszaknak a hihetetlenül gazdag zsidó-arab zenei termését veszi alapul.

EZ EGY ITT ÉS MOST ZENE - INTERJÚNK AJTAI PÉTERREL A QIYANRÓL

„A Man is a Dream About a Shadow a második Qiyan-lemez. Borítóképünkön Lajtha Béla építész egyik terve látható. Utalni – és nem utánozni – szerettem volna általa arra a századelejei historizmusra és eklektikára, amelyben keleti és nyugati motívumok békésen megférnek egymással. Ehhez hasonlóan szefárd gyökerű darabjaink mellett ezúttal kárpát-medencei hagyományokkal is foglalkozunk. Játszunk többek közt egy szefárd siratót, egy Schönberg-idézetet és egy Mahalát (román-, magyar- és cigánytánc). A témák megpróbálnak kirajzolni – különbözőségük ellenére – egy olyan strukturális épület-rendszert, amelyben az egyes részek egészen más arcukat mutatják mikro ás makro szinten. Ehhez hozzájárul, hogy zenénk még mindig improvizatív, magja a kreatív zene és a free jazz körül keresendő, és reményeim szerint ezek az improvizációk szilárdítják meg és egységesítik a felhasznált zenei világokat” – mondja Ajtai Péter az új albumról, amit elsőként a Recorderen lehet meghallgatni. „Végeredményül, ahogy a híres grafiti írja: „zenéről beszélni olyan, mint építészetre táncolni”, úgyhogy én mindenkit bátran bíztatnék arra, hogy táncoljunk épületekre.”

Az Ajtai Péter (nagybőgő). Szelevényi Ákos (szaxofon), Cseke Dániel (szaxofon), Szelevényi Vito (trombita), Mészáros Ádám (gitár), Czitrom Ádám (gitár) és Porteleki Áron (dob) felállású Qiyan december 28-án, a Trafóban mutatja be a lemezt, jegyvásárlás, Facebook-esemény.

Qiyan a Facebookon

headerfotó: Demeter Márton Ádám; a borító Varga Vince munkája

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/23/tancoljunk_epuletekre_lemezpremier_qijan_man_is_a_dream_about_a_shadow
„Táncoljunk épületekre!” Lemezpremier – Qiyan: Man is a Dream About a Shadow
süti beállítások módosítása