Budapest Ritmo: pályázz zenei filmek készítésére és showcase-koncertekre!

2021.12.21. 16:30, Recorder.hu

ritmo2022_palyazat_nyito_650.jpg

Európa egyik legnagyobb világzenei showcase-fesztiválja, a Budapest Ritmo 2022 áprilisában sorra kerülő következő kiadásában először filmprogrammal is jelentkezik. A fesztivál zenekarok számára hirdet gyors pályázatot két kategóriában: december 31-ig zenei filmek kreatív koncepcióit, január 7-ig pedig showcase-koncertre való jelentkezést várnak, áll az eseményt szervező Hangvető közleményében.

"Jövő tavasszal pár napra újra Budapest lesz a világzene fővárosa – a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo a régió legfontosabb showcase-fesztiváljaként évek óta a nagy találkozások és meglepő zenei felfedezések helyszíne. A 2022-es fesztivál most először zenei filmprogrammal is jelentkezik, ennek keretében a koncertfilmeken és videóklipeken túlmutató zenei filmes alkotások elkészítésére ír ki pályázatot a szervező Hangvető.

A Budapest Ritmo három helyszínen, több mint 15 koncerttel, showcase-programmal, konferenciával, networking eseményekkel és filmprogrammal várja a látogatóit 2022. április 7–10. között. A fesztivál négy headlinert már bejelentett: az izraeli–perzsa Liraz, a nyugat-afrikai Amadou & Mariam, a portugál fado-énekes António Zambujo és az indonéz–holland–guineai–magyar fúziós jazzt játszó BOI AKIH után a következő hetekben még több fellépő kilétét fedik majd fel a szervezők.

Ilyen Liraz élőben:

Pályázat műfajteremtő zenei kisfilmekre

Zenészek és zenekarok kreatív filmes pályázatait várja a Budapest Ritmo: világ- és népzenében, vagy ezek határterületein alkotó zenészek, zenekarok pályázhatnak kreatív filmes koncepcióval, olyan ötletekkel, amelyek művészeti értéket, a megszokott kereteken túlmutató koncepciót, újító, kreatív látásmódot képviselnek.

A pályázat két fordulóból áll: az első fordulóba 8 jelentkező jut tovább, majd egy zenében és filmben is jártas mentor segítségével véglegesítik a koncepciót. Végül két pályázó koncepcióját választja majd ki a szakmai zsűri, melyek megvalósítására és bemutatására a fesztivál biztosít keretet. A kész filmeket jövő tavasszal a Budapest Ritmo filmprogramján mutatják be.

A kreatív koncepciók leadási határideje 2021. december 31. 2022. január 3. éjfél. A pályázat további részletei a Budapest Ritmo weboldalán olvashatóak.

A 2022-es Budapest Ritmo filmprogramját a 2021-es online verzió ihlette: a karantén alatt magyar rendezők 4 olyan különleges zenei kisfilmet forgattak, ami túlmutatott a koncertfelvételeken vagy a megszokott klipeken, promóvideókon. A Mordái Reisz Gábor és Szimler Bálint által rendezett izgalmasan hátborzongató filmje, az Odd ID és Szilágyi Fanni városi dzsungelbe ültetett koncertfelvétele, Cserepes Károly zenéjének vizuális megjelenítése Karcis Gábor és Kálmán Mátyás által, vagy a Dresch Vonós Quartet neonfényes éjszakai koncertje Damokos Attila rendezésében a zenei filmek műfajának kereteit feszegette, meglepve a szakmai és laikus közönséget is. A négy rövidfilmet nagy vásznon először a 2022-es Budapest Ritmo-n mutatják majd be.

Ilyen Budapest Ritmo-filmet rendezett Reisz Gábor és Szimler Bálint a Mordáinak:

A filmprogram részeként a magyar zenei rövidfilmek mellett zenei témájú dokumentumfilmeket is vetítenek majd, és nemzetközi filmes networking események, beszélgetések is várhatóak.

Lépj fel nemzetközi közönség előtt, Budapest szívében!

Végre újra nemzetközi fellépőkkel érkezik a Budapest Ritmo – így jövő tavasszal újra lesz showcase-színpad a Szimpla Kertben. A showcase versenyprogramjába friss, feltörekvő, külföldi színpadra kész zenekarok pályázatait várják a szervezők. Magyarországi és határon túli magyar világ- és népzenészek, zenekarok pályázhatnak fellépésre 2022. január 7-én éjfélig.

A nemzetközi szakmai zsűri által kiválasztott legjobb produkciók a Szimpla Kertben mutatkozhatnak be az egész Európából Budapestre érkező zeneiparban jártas közönség előtt. A Budapest Ritmo Showcase kiváló alkalom a kapcsolatépítésre vagy akár a külföldi fellépések, turnék lekötésére is.

Készülj fel a váratlan felfedezésekre

A Budapest Ritmo igazi felfedezőfesztivál – a line-upban sokak számára ismert sztárok neve is ott van, de mindenki találhat számára ismeretlen, igazi különlegességnek számító koncertélményt, ami kizökkenti a megszokott kerékvágásból. Ettől Ritmo a Ritmo – odafigyelést, teljes jelenlétet, meglepetést, felfedezést, repjegy nélküli utazást ígér. Engedd magad meglepődni, készülj fel, hogy olyan zenék, előadók, műfajok, alkotások és emberek lépnek majd be az életedbe, amikről nem tudtad, mennyire szeretni fogod őket!

2022. április 7–10. között vár a Budapest Ritmo három belvárosi helyszínen – kalandozzunk együtt a világzenében!"

További részletek ITT.

Budapest Ritmo a Facebookon.

Ilyen lett a 2021-es Budapest Ritmo zenekari kisfilmjeinek teasere:

https://recorder.blog.hu/2021/12/21/budapest_ritmo_palyazz_zenei_filmek_keszitesere_es_showcase-koncertekre
Budapest Ritmo: pályázz zenei filmek készítésére és showcase-koncertekre!
süti beállítások módosítása