„Szellemi magvamat hintem itt” – EP-premier! Darvas Ferenc: Ne nézz rám

2021.12.15. 14:59, srecorder

darvasferenc.JPG

Darvas Ferenc zeneszerző és Várady Szabolcs költő közös szerzeményeit sokan ismerhetik azok közül, akik már a 80-as években is jártak színházba, de ez az első alkalom, hogy frivol dalaik lemezen is megjelennek. A Ne nézz rám című EP-n Mácsai Pál, Csákányi Eszter, Lázár Kati, és a csókolomos Ujj Zsuzsi is énekel, élőben pedig már december 16-án a Fonóban is bemutatják a jövőre érkező nagylemez összes dalát.

Idén ünnepli 75. születésnapját Darvas Ferenc, aki rengeteg színdarabhoz, filmhez és rádiójátékhoz írt betétdalt Várady Szabolcs költővel. Szabolcs humoros szövegei gyakran vaskosabbak, 18+-os témájúak, de sosem közönségesek, végig az irodalmi stílus keretein belül maradnak. Dalaik eddig nem jelentek meg lemezen, a Youtube-ra sem kerültek föl, ahogy Darvas jellegzetes zongorajátékából is alig-alig készült stúdiófelvétel. Ezen akart változtatni kisebbik fia, a zenészként szintén ismert Darvas Kristóf. „Apám és Várady Szabolcs a 80-as években írták ezeket a dalokat leginkább színházi előadásokhoz, az előadások mentek egy darabig, aztán levették őket a műsorról, a dalok pedig a családi-baráti körön kívül teljesen ismeretlenek maradtak. Kamaszkorom óta szorgalmaztam, hogy adjuk ki ezeket a dalokat valahogy, milyen hülyeség, hogy senki nem ismeri őket. 40 éves koromra nőttem fel annyira, hogy realizáljam: apámnak akkor lesz lemeze, ha én csinálok neki. Az elmúlt évem erről szólt. Azt találtam ki, hogy apámat összehozom olyan zenészekkel, akikkel én szoktam együtt zenélni, a dalok előadására pedig felkérek olyan színészeket, akikkel vagy apám sokat dolgozott együtt (mint Lázár Kati vagy Mácsai Pál), vagy én (mint Roszik Hella vagy Katona Laci) – vagy esetleg mindketten (mint Csákányi Eszter).”

varadyszabolcs.JPGVárady Szabolcs. Fotó: Hutanu Emil.

A most megjelenő 17 perces EP csak ízelítő a teljes albumból, amely várhatóan 2022. január-február környékén jelenik meg Te vagy a legjobb ötletem címen – ennek a teljes anyagát eljátsszák december 16-án, a Fonóban tartott lemezbemutató koncerten. A dalokat főleg a művészszínházi világból ismert nevek adják elő: Lázár Kati, Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Roszik Hella és Katona László, kiegészülve az egykori Csókolomból ismert Ujj Zsuzsi énekes-dalszerzővel. Egy dalt a lemez producere, Darvas Kristóf is énekel, illetve Várady Szabolcs hangja is felhangzik az Öt malac limerik felvezetőjében, amit bátran ajánlunk a szerzőpárossal való ismerkedéshez.

Az EP 7 száma – egy kivétellel – a Kék angyal című, 1989-es zenés komédiában hangzott el (főszerepben Kerekes Évával és Garas Dezsővel), ami az azonos című és nagysikerű Marlene Dietrich-filmhez hasonlóan Heinrich Mann Ronda tanár úr című regényét adaptálta. És akkor íme, a Darvas–Várady-szerzőpáros 7 frivol dala vágyról, szerelemről és német tengerészekről:

Lemezbemutató koncert december 16-án a Fonóban, jegyvásárlás, Facebook-esemény. Csákányi Eszter, Lázár Kati és Mácsai Pál színházi elfoglaltsága miatt ezen a koncerten nem vesz részt, a dalokat élőben Ujj Zsuzsi, Roszik Hella, Katona László, Sipos György, Szakál Tamás, Darvas Ferenc, Darvas Benedek és Darvas Kristóf adja elő.

Ez csak színjáték – Megmutatjuk a színészlemezek különös világát

Az EP megvásárolható Darvas Ferenc Bandcamp-oldalán, CD-n kapható lesz a lemezbemutató koncerten, december 17-étől a Jedermannban és a Láng Tékában, vagy megrendelhető közvetlenül a szerzőtől emailben, ennek a formának a kitöltésével.

A felvételek során készült videókon a lemezkészítés folyamatába is bepillanthatunk:

Fotók: Hutanu Emil. Mindkét kép a lemezfelvételen, a Recording Low Studióban készült.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/15/darvas_ferenc_ne_nezz_ram_ep-premier
„Szellemi magvamat hintem itt” – EP-premier! Darvas Ferenc: Ne nézz rám
süti beállítások módosítása