„A ’80-as, ’90-es évek RPG játékainak oltárán szerettem volna áldozni” – Lemezpremier! Fattyú: Királyok városa

2021.12.03. 09:11, srecorder

fattyu.jpg

A klasszikus számítógépes játékok atmoszférája kel életre a black metalban és a dark ambientben alkotó alföldi Fattyú új dungeon synth lemezén, amit a magyar folklórból és történelemből építkező dark fantasy elemek szőnek át. A Torony történetét folytató Királyok városa fadobozos kazettán is megjelenik, online pedig a Recorderen debütál.

Többször is írtunk már Avius egyszemélyes pagan black metal projektjéről, a Fattyúról, például az 1728-as szegedi boszorkányégetésekkel foglalkozó Az Alföld sötét szívéről, vagy a Ritu Paganorum EP-ről. „Erős már a nyitány is, aztán a címadó dal az igazi nagy dobás, van benne doromb, egészen meglepő gitárhangok, kórus és billentyűk, meg egy olyan _gonosz manó hang, ami _tényleg nagyon gonosz”dicsértük a 2019-es, háromszámos kiadványt. A Csendesen nyugvó öreg tájhoz egyébként nemrég klip is készült Az Alföld sötét szíve c. lemezről.

Avius az atmoszférikus, neoklasszikus, ambient és folkelemekkel átszőtt black metal mellett a dungeon synth műfajában is alkot; ezek javarészt szintetizátoron születő, a black metalhoz legalább esztétikájában köthető, hangulatukban és megoldásaikban viszont a korai videójáték-zenéket idéző dark ambient lemezek.

A Királyok városa sorban a harmadik dungeon synth műfajú albumom, viszont az első, ami full lenght. A sort a Torony című EP-vel nyitottam, melyet egy hét alatt raktam össze egyfajta válaszcsapásként Nagaruum Faggot (rőzse) projektjére. Amit ő is hasonló feltételek mellett készített, csak ő a dungeon synth mellett black metal elemeket is kevert a dalokba. Egyébként is kacérkodtam a gondolattal, hogy jó lenne egy kiadványt szentelni ennek a műfajnak, így született meg a Torony. Ezt követte a C:\Fattyu\Torony\Bonus.bat, ami bónuszként szolgál az előző lemezhez, kiegészítve azt 4 dallal. Ezek után és közben készült a Királyok városa” – meséli Avius a dungeon synth lemezsorozatáról, amelynek legfrissebb darabja egy limitált példányszámú, szép kivitelű fadobozos kazettán is megjelenik a magyar NGC Prod. jóvoltából.

fattyu-kiralyok-varosa-kazetta.jpg

„A lemezeket összeköti egy történet, mely egy Kuthen nevű meggyilkolt törzsfőről szól, akinek a sámánja Kajdum, a vezér halála után rontást bocsájt annak kardjára, ami káoszt és pusztulást szór a vidékre. A Torony és a C:\Fattyu\Torony\Bonus.bat kiadványok a kard utáni kutatás történetének soundtrackjeként aposztrofálhatóak, míg a Királyok Városa arra a városra koncentrálódik, ahol a vezért meglincselik. Szerettem volna, hogy ha a lemezeken jelen vannak a klasszikus számítógépes játékok atmoszférája, a szerepjátékos easter eggekek, illetve az eddigi Fattyú-kiadványokra jellemző, a magyar folklórból, illetve magyar történelemből építkező dark fantasy elemek. Igazság szerint egyik lemezen sincsenek nagy vagy formabontó megoldások, mindössze a ’80-as, ’90-es évek RPG játékainak oltárán szerettem volna áldozni.”

Fattyú Facebookon, Bandcampen és Instagramon

Az NGC Prod. Facebookon, Bandcampen és Instagramon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

https://recorder.blog.hu/2021/12/03/_a_80-as_90-es_evek_rpg_jatekainak_oltaran_szerettem_volna_aldozni_lemezpremier_fattyu_kiralyok_varo
„A ’80-as, ’90-es évek RPG játékainak oltárán szerettem volna áldozni” – Lemezpremier! Fattyú: Királyok városa
süti beállítások módosítása