„A csibész, aki szembesül a halandósággal, de nem szuttyog rajta” – Klippremier! Ladánybene 27: Jégcsap Ska

2021.11.27. 07:48, srecorder

laszlommiksa.jpg

Magyarország vezető reggae zenekara 2020 végén hozta ki (elsőként a Recorderen) 14. sorlemezét Szavak-Színek-Hangok címmel. A Zárd ki a világot! és Műanyag nyár, valamint a remix trackek között található Paolo Baldini Az út szélén (Roadside) dubverziója után a koncerteken bejáratott, gyors tempójú Jégcsap Ska is klipet kapott, amit a zenekar énekese, László M. Miksa rendezett.

A Ladánybene 27 tavaly ünnepelte volna 35. születésnapját, de a vírushelyzet felülírta a terveket, így végül idén ősszel az Akvárium Klubban pótolták a jubileumot és az új lemez bemutatóját is, ahol először vetítették le a Jégcsap Ska klipjét is. „Ahogy a dal, úgy a klip is alapvetően az énekesünk, László M. Miksa zeneiségét és gondolatvilágát tükrözi. Erős Miksa-dal…” – mondja a zenekarvezető-gitáros Bodnár Tibi, akivel a jubileumi buli előtt mi is átbeszéltük a Ladánybene történetét. „Minden hang, szó és gondolat Miksa fejéből és lelkéből fakad, nem igazán változtattunk a kiinduló szándékain a stúdióban sem, mert így éreztük karakteresnek és erősnek a dalt. A klip előkészületeinél is szempont volt, hogy a szerző szándékait a lehető legerősebben tudjuk megmutatni, ezért Miksa kezébe került a koncepció kiötlése és rendezőként a klip megvalósítása is.”

Jamaicától a Yesig – Nézz bele a dalt író és a klipet rendező László M. Miksa Lemeztáskájába!

„A Jégcsap SKA egy a korosztályunkban már feltűnő jelenséggel foglalkozik, az öregedéssel. De a főhős a korosodást próbálja inkább a vidám oldaláról megközelíteni. Gyors ritmusokkal csábítja buliba a gondoktól megfagyott kortársakat, s bár a halál közeleg, fittyet hány a vég gondolatára és arra buzdít mindenkit, hogy használja ki az idejét, és táncoljon, öleljen, szeressen, nevessen, azaz olvadjon, mint egy jégcsap” – mondja Miksa a dalról.

„A klip alapötlete is idomul a témához. Amikor a dal itthon elkészült, már rögtön egy road movie ugrott be. A féktelen haladás egy Cabrio szabadságérzetével remekül kifejezi mind azt, amit gondolok egy olyan ember elszabadulni vágyásáról, akiről a dal szól. Papik Péter barátommal (Tucan Projekt) együtt a közelmúltban már négy szólódalomhoz készítettünk videoklipet. Ismerjük egymás gondolatait, így hamar kialakultak a plánok.” A klipben felbukkan Pere László és Vályi István autós újságírók is, akik összehoztak a zenekarnak egy autósüldözést, valamint Bodnár Tibi és Arató Sára Anna is.

A lemezmegjelenéskor így mesélt nekünk Miksa a dal zenei oldaláról: Alapja egy nálam készült fiatalosabb ska muzsika, egyértelmű fúvós jelenléttel, magával ragadó, sodró lendülettel, menő Lumbi Hammond-szólóval és Bolla „Picúr” Gábor harsonacsodájával. A Jégcsap Ska egy olyan arcról szól, aki szembesül a halandósággal, de nem szuttyog ezen, hanem beleveti magát az életbe, környezetét is bevonja, nagy bölcset alakít, de valahol egy őszinte csibész.”

Ladánybene 27 a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/27/_szembesul_a_halandosaggal_de_nem_szuttyog_rajta_klippremier_ladanybene_27_jegcsap_ska
„A csibész, aki szembesül a halandósággal, de nem szuttyog rajta” – Klippremier! Ladánybene 27: Jégcsap Ska
süti beállítások módosítása