Ők a magyar szupercsajok

2021.11.23. 13:43, vferi

header_104.jpg

Legutóbb arra jutottunk, hogy a pop új királynője nem más, mint Dua Lipa. Ezúttal a pop új hazai királynőit kerestük. Tizenhárom tehetséges, fiatal magyar énekesnőt mutatunk be, akikben mind ott rejlik a sikeres zenei karrier ígérete. Ki fog közülük a mainstreambe kilőni, ki marad meg az undergroundban, és ki tűnik el a süllyesztőben?

Örökké visszatérő kérdés, hogy miért nemzeti karakterisztikum – zenénkben mindenképp – a kesergés. Listánk apropóján ismét aktuálissá válik a téma, hiszen a mostanában sokat pörgetett szupercsajok legtöbbje otthon van a szomorúságban. Lehet, hogy a leghitelesebben megszólaló női előadóink mind Lana Del Rey eltérő szinten népdalosított változatai? Vagy lányaink mégis sokkal különfélébbek, mint elsőre gondolnánk? Amit mindenképp elmondhatunk: újra trendi magyarul énekelni.

AJSA LUNA 

Polgári neve: Heyliger Ajsa

Milyen nyelven énekel? magyarul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Rózsaszínben 

ajsa_luna---foto-miki357.jpg

Amikor először megláttam ajsa lunát a Hundred Sinszel közös Legszebb lány klipjének borítóképén, azt hittem, Sky Ferreira Red Lips-videójából maradt ki az a képkocka. Aztán megszólalt a trekk, és jó messzire terelt az asszociációmtól, majdnem egészen Fever Ray-ig. Ajsa Luna zenéje lírai, népdalos, kísérteties elektropop, ami megragadóból igazán emlékezetessé is válhat a jövőben. A szövegei leleményesek, előadóként pedig rengeteget fejlődött az utóbbi időben.

BERTA’LAMI

Polgári neve: Lakner Roberta

Milyen nyelven énekel? magyarul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Csillagok

berta_lami---foto-bencze-bl.jpg

A felvezetőben említett népdalosság Berta’Laminál jön elő legintenzívebben. A szövegnél és a dallamvonalnál is jobban árulkodik erről az énekes intonációja, hagyományosabb zenei képzettséget sejtető hajlításai. Dalai idomulnak a rádiós fősodorhoz, így egy kicsit sem lepődnék meg, ha holnap már a pláza hangszóróiból szólna. 

BÖBE

Polgári neve: Szécsi Erzsébet

Milyen nyelven énekel? angolul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? heart ïs where the poïson ïs

bobe.jpg

BÖBE zenéjében tisztán tetten érhető Sevdaliza, Tove Lo és a Haim, de még Ariana Grande hatása is. Gyakran egészen sötét, borzongató, de bármilyen mélyre megy, mindig fordít a remény javára. Simán el tudom képzelni, hogy már az útkeresés időszakában maradandót alkot. 

BRENKA 

Polgári neve: Dárdai Blanka

Milyen nyelven énekel? magyarul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Tudom 

branka.jpg

BRENKÁ-nak 2019-ben a feszes prozódiák voltak kényelmesek – mostanában ennél kiegyensúlyozottabban szól. A dalok erejét sokszor atmoszférájuk adja, amin a népies motívumok puhítanak. Dinamikája Jhené Aikojét juttatja eszembe, mindeközben reménykedem benne, hogy legalább egy kortárstánccsapatnak eszébe jutott már koreót készíteni valamelyik számára. 

ДEVA

Polgári neve: Takács Dorina

Milyen nyelven énekel? magyarul és angolul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Hyacynth 

deva_3.jpg

Дevának több olyan zenéje van, ami simán beférne valami posztapokaliptikus krimi végefőcíme alá. Nem a happy endes fajtára gondolok, hanem a cliffhangeresre; aztán jöhet még legalább három rész folytatás. Néhány dala képes napokra a fülemben ragadni – egészen addig, mire már azzal is ébredek. Ennek ellenére hálás vagyok neki, mert nem a kiszámítható módon adja azt, amit megkívánok.

I AM SOYUZ 

Polgári neve: Bozóky Lili

Milyen nyelven énekel? angolul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Still I Fly 

soyuz.jpg

2021 van, és sanszos, hogy még mindig nem unta meg a világ a kedves hang + ukulele = ultimate feelgood képletét. Legutóbb az Akvában ráadásul bebizonyította, hogy muzikális tehetségen kívül fantasztikus humorral is megáldotta a sors. Fílingje alapján ő lóg ki leginkább ebből a felhozatalból; frissítő a derűje, dalai könnyedek és légiesek, és nem esik nehezemre a Nouvelle Vague-gal egy színpadra képzelni. 

LAIHO

Polgári neve: Lajhó Dorka

Milyen nyelven énekel? angolul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Pink Lemonade 

laiho_foto_szimler_balint.jpg

LAIHO első, melankóliával telt, Evolve című EP-jén olyan óriások nyomaiban lépked, mint Alex Turner, Lykke Li, vagy éppen a Goldfrapp. Sokoldalú és kalandozó bemutatkozásként értelmezhető ez a lemez, ami után szinte megjósolhatatlan, hogy a felvázoltak közül melyik utat választja. Ezek a számok biztos alapot adnak LAIHO-nak a további szárnybontogatáshoz, amire okkal lehetünk nagyon kíváncsiak - külön izgalmas, hogy Szimler Bálint filmrendező is ír neki szövegeket. 

LUCA

Polgári neve: Juhász Luca

Milyen nyelven énekel? magyarul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Nem maradok 

luca.jpg

LUCA szövegeinek nagy részét ByeAlex jegyzi, a legjobb számához Tembo szállította a beatet és featolt már a Wellhellónál, úgyhogy hiba lett volna lehagyni erről a listáról. A fiatal előadókra gyakran jellemző jókislány-imidzse egyelőre kiforratlannak mutatja – kérdés, hogy kinőheti-e magát egyedi és erőteljes produkcióvá a jövőben. A befutottak közül többen már most bizalmat szavaznak neki, úgyhogy legalább az egyik szemünket tartsuk Lucán a következő hónapokban!

OHNODY

Polgári neve: Hegyi Dóra

Milyen nyelven énekel? magyarul és angolul

Melyik dalával érdemes kezdeni? Hideg 

ohnody_foto_lorincz-mark.jpg

OHNODY művészete egyszerű receptre épül: jók a szövegei és szép a zenéje. Ezekhez az alapanyagokhoz egyfelől eleve kevesen juthatnak hozzá, másfelől pedig örök újítóként váratlan irányokból képes megragadni az ötleteit. Az eredmény? Következetesen színvonalas dalok, amelyek megérdemlik az osztatlan figyelmünket. Az Egy igaz szerelem című lemezével nagyon magasra tette a lécet, jövő év elején kiderül, hogy merre megy tovább. Addig is, aki teheti, igyekezzen az első sorba a koncertjein!

SAYA NOÉ

Polgári neve: Kőrös Mimi

Milyen nyelven énekel? angolul és magyarul

Melyik dalával érdemes kezdeni? Sugar Rush  

saya-noe-foto-frank-oliver.jpg

Saya Noé már több mint egy évtizede színpadon áll, idén nyáron pedig kiforrott triphop előadóként a Morcheeba előtt melegítette a közönséget a Budapest Parkban. Az eltérő kultúrákból inspirációt merítő Saya Noé néha egy megnyerőbb Grimesként, máskor upgrade-elt Billie Eilishként szólal meg. Egyedi jelenség és erős produkció társul magyar előadókra ritkán jellemző, magabiztos színpadi jelenléttel. A Lej-feldolgozása különösen ütős lett - ki hitte volna, hogy elő lehet úgy adni az “előbb veszem fel a diákhitelt, mint a telefonom” sort, hogy abba beleborzongjon a hallgató?!

SOLÉRE

Polgári neve: Szigeti Zsófia  

Milyen nyelven énekel? magyarul és angolul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Köztünk liliom

solere.jpg

Nem egy átlagos trapper csaj. Mert hogy közben elektropop-előadó is. És csinálja magyarul. Aztán csinálja angolul. Egyszer lassú és lírai, máskor meg kirobban az energiától. Egy dolog van viszont, amiben Solére dalai mindig hasonlítanak: a nívójuk. Élőben kihagyhatatlan.

SZALAI ANNA 

Milyen nyelven énekel? magyarul

Melyik dalával érdemes kezdeni? Rigó

szalai_anna_foto_komroczki-.jpg

Szalai Anna hangját és karakterét muszáj Edith Piaféhoz hasonlítani. Végre van egy dögös sanzonénekesünk, aki ráadásul olyan erőt sugároz, hogy a Müpát egymagában csordultig telítené vele. Az ő szeretett, múlt századi műfajával Anna úgy varázsol, hogy szuperképességére már többen felfigyeltek. Általában Dorozsmai Gergővel együtt alkot, de kollaborált már a Csaknekedkislánnyal és Kollár-Klemencz Lászlóval is. 

TÓTH ANDI

Milyen nyelven énekel? magyarul 

Melyik dalával érdemes kezdeni? Vétkeztem

toth_andi_tuti.jpg

Az értelmező szótár Tóth Andival illusztrálhatná a „popsztár” szócikket. Jellegzetes hangszíne, karakán kiállása profihoz méltó színpadi jelenléttel társul. A hangja erős és képzett, dalai viszont egyelőre kevésbé átütőek – egy markáns stílusú szerzőtárs vagy producer hiányzik mellőle, aki lebeszéli a rossz ötletekről. Folyamatosan kap hideget-meleget, de tudjuk, a popszakmában jót jelent, ha valaki ilyen heves érzelmeket képes kiváltani a közönségből. Szombaton megnyerte a Dancing With The Starst, vasárnap kirakta az új klipjét, ami két nap alatt már több mint 400 ezer megtekintésnél tart. Ami biztos: a legtöbben most őrá figyelnek.

szöveg: Galambosi Eszter

fotók: Bencze Blanka (Berta’Lami), Kis P. Márton (BÖBE), Frank Olivér (Saya Noé, I Am Soyuz), Miki357 (Ajsa Luna), Szimler Bálint (LAIHO), Lőrincz Márk (OHNODY), Komróczki Dia (Szalai Anna)

https://recorder.blog.hu/2021/11/23/ok_a_magyar_szupercsajok
Ők a magyar szupercsajok
süti beállítások módosítása