„Láthatatlan szálak kötnek össze a kezdetektől minden élőt” – Dalpremier! Odett: Miért nem indulunk már?

2021.11.06. 12:42, srecorder

odett.jpeg

November 4-től látható a mozikban Török Zoltán, a Vad Magyarország rendezőjének legújabb, látványos természetfilmje, a Vadlovak – Hortobágyi mese. A Hortobágy védett területére, Pentezugba kalauzoló film végefőcíme alatt Odett új, külön ehhez a filmhez készült dala, a Miért nem indulunk már? szólal meg, aminek zenéjét Tövisházi Ambrus, szövegét pedig Szabó Benedek írta.

„Örültem, amikor felkérést kaptam, hogy énekeljem el Török Zoltán legújabb filmjének a végefőcím-dalát” – meséli Odett. „Egészen új feladat volt ez számomra. Bár főcímdalhoz volt már szerencsém egy sorozat kapcsán, de itt most egy egészen más hozzáállásra volt szükség. A dal szerzői, Szabó Benedek és Tövisházi Ambrus olyan alkotópáros, akikkel ennek apropóján sikerült közösen létrehozni valamit. Fontos volt az ő kémiájuk, a film története, illetve az is, hogy ez egy végefőcím-dal, vagyis nem rögtön a film elején hangzik el az alkotás. Részemről az is egy érdekes csavar ebben a folyamatban, hogy két éve óriásit változott a világ, és ebben a változásban nekem a legnagyobb támaszt a természet jelenti azóta is. Minden alkalmat megragadok, hogy a nagyváros zajából kiszakadva töltsem a szabadidőm.”

Odett 2008-ban adta ki Pontos címmel első albumát, de az igazi áttörést 2011-ben érte el Hanyatt, homlok, egyenest nagylemezével, amelyről a Hanyatt című száma hónapokig szerepelt a Petőfi Rádió toplistáján, illetve 2013-ban az album kiérdemelte a Fonogram-díjat is. Odettnek nem újdonság a filmesekkel való együttműködés: az HBO-n 2011-ben debütált magyar fejlesztésű rsas játék sorozatának főcímdala is az ő nevéhez fűződik.

Így lett minden idők egyik legjobb magyar sorozat a Társas játék – Olvasd el exkluzív oral history cikkünket az HBO első magyar nyelvű sorozatáról!

Hortobágy védett területén, a lélegzetelállítóan szép Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, ahol a vadlovak háborítatlanul élhetnek a hatalmas pusztán. Ide születik meg a Vadlovak – Hortobágyi mese főszereplője, Cseppke, a vadló csikó, aki szülei vezetésével vándorol a mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

„A szívemnek nagyon kedves témát dolgoz fel a mozi: a természet tisztelete és szeretete a mindennapjaim része, szerintem ezzel az alkotással a fiatalabb és idősebb generáció is egészen újszerűen találhat vissza a természethez, amit hajlamosak vagyunk olyan sokszor elfelejteni” – mondta Odett.

Odett dala meghallgatható YouTube-on és Spotify-on is.

A filmben elhangzó aláfestő zenéket az 1980-as években a Trio Rio nevű zenekarban dalszerzőként és billentyűsként közreműködő Oliver Heuss írta. Heuss neve számos dokumentumfilmhez fűződik, korábban Emmy-díjra is jelölték munkájáért. A Vadlovak – Hortobágyi mese filmzenéjét élőben vették fel Magyarországon a Budapest Art zenekarral, több mint 50 zenész közreműködésével.

Odett nyáron a Recorder A Nagy Évem című podcastsorozatának vendége volt, ahol karrierjének sorsfordító éve kapcsán azt is elmesélte, miért akart annyira kijutni az Eurovíziós Dalfesztiválra, miért köszönte meg Chloë Sevigny-nek az egyik klipjét, és miért sírta el magát a színpadon az első fellépése alatt.

Odett a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/06/_lathatatlan_szalak_kotnek_ossze_a_kezdetektol_minden_elot_dalpremier_odett_miert_nem_indulunk_mar
„Láthatatlan szálak kötnek össze a kezdetektől minden élőt” – Dalpremier! Odett: Miért nem indulunk már?
süti beállítások módosítása