„Jó nagy baromság, de jó móka volt csinálni” – Dalpremier! Erik Sumo: Pillola

2022.09.09. 07:58, srecorder

eriksumo_1.jpg

Tövisházi Ambrus King Gizzard-i tempóra kapcsolt, és az ősszel 3 lemezzel is jelentkezik. Tariska Szabolccsal írt egy sanzonlemezt Kulka Jánosnak, az Erik Sumotól pedig két minialbum is jön, „tánczenés mulatság mind a kettő, diszkó és house és szokásos őrületek”. A Words – Volume One olasz nyelvű dala, a Pillola a Recorderen debütál.

„Onnan indult az egész, hogy a Covid alatt rájöttem, hogy a diszkó a legjobb zene a világon, és elkezdtem sok-sok afrikai diszkózenét hallgatni a 80-as évek elejéről. Aztán megnéztem sok Kaurismäki-filmet. Aztán megnéztem sok olasz trashfilmet, stb., és végül írtam (-tunk) egy olyan vidám táncos anyagot, amelyben az angol mellett van szuahéli, finn, francia, német, portugál, pici magyar és olasz nyelv is” – újságolta a napokban Tövisházi Ambrus, aki most azt is elmesélte, hogyan született meg a Pillola. „Ültem a stúdióban a gép előtt, törtem az agyamat, már megittam körülbelül hét darab kávét, és nem jutott eszembe semmi az égvilágon. És ezért úgy neveztem el a projektfájlt, amin éppen dolgoztam, hogy my head is empty-01. És akkor azzal a lendülettel rá is jöttem, hogy olyan nincs, hogy ne legyen semmi, akkor ebből kell számot írni, szóval nem biztos, hogy igaza van Wittgensteinnek abban, hogy amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.”

eriksumo-pillola.jpg„Más: sok library music-lemezem van olaszoktól, és azokat sokat hallgattam 2020 végén, meg a 70-es évek trash-korszakból kerestem filmeket DVD-n az Amazonon. És ez a két dolog, a semmi nem jut eszembe-szám és az olasz, olyan módon kapcsolódott össze a teljesen zavaros fejemben, hogy egy Google-fordítóba egyszer csak beírtam, hogy hogy van az olaszul, hogy a fejem üres. Kiadta azt, hogy: la mia testa è vuota, és akkor ebből írtam egy versikét, és akkor… (Tökmindegy, amúgy érdekli ez az embereket ez egyáltalán? Egy picit ilyenkor úgy érzem magam, mintha vízvezetékszerelő lennék, és arról kellene beszámolni egy lakossági fórumon, hogy hogyan működik a csőszivattyú.) Mindenesetre ez lett a szám, aztán a turmixgépbe belekerült a Míg azt mondják, nem illik a tánc a magyarnak című népdal is, pluszban a saját ötleteivel Mészáros Ádám gitárosunk is beszállt, így szerzőtársam lett ebben a dalban.

Az új albumokon elég sok narráció van, ebben a dalban az elején egy olasz színész mondja fel az elején a kis szöveget, amelyben a doktor urat kérleli, hogy adjon már neki egy pirulát. Aztán jönnek Edina és Erzsi, és könyörgőre fogják a dolgot, hogy valaki adjon már nekik egy pirulát. A szám végére kapnak is egy pirulát, de ez nem derül ki a dalból, ez a hallgató fantáziájára van bízva. Jó nagy baromság az egész, de jó móka volt csinálni, és ez az egyetlen olyan dal, amelyet már koncerteken is játszottunk idén nyáron az új számok közül. Sok szeretettel küldjük mindenkinek, aki szereti, de annak is, aki még nem szereti, mert még nem hallotta. Igazából annak is küldjük, aki utálja, mert azt mi is utáljuk, és így szeretnénk fájdalmat okozni neki.”

 A Bandcampre több demóval került fel a Pillola, amiken végig lehet követni a dal alakulását is.

A kislemez borítóját Varga Vince készítette, az ő agyából pattant ki  2011 óta az összes Erik Sumo-borító. Múlt pénteken kijött már egy dal az új anyagról, a Doyouwanna, amiről itt írtunk, és jövő pénteken jön még egy. Lemezbemutató szilveszterkor lesz az A38 Hajón.

 

Erik Sumo a Facebookon.

fotó: Sivák Zsófi

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/09/09/dalpremier_erik_sumo_pillola
„Jó nagy baromság, de jó móka volt csinálni” – Dalpremier! Erik Sumo: Pillola
süti beállítások módosítása