A komolyzene mindenkié: a határokat feszegeti a Fesztiválzenekar új kampánya

2021.11.01. 09:00, Recorder.hu

bfz_image_650.jpg

Új imázskampányt indított az ismét a világ 10 legjobb zenekara közé választott Budapesti Fesztiválzenekar. A kampány fő üzenete, hogy a komolyzene mindenkié, és a klasszikus zene körüli vélt vagy valós határokat a BFZ folyamatosan feszegeti. 

„A komolyzene csak komoly uraknak és hölgyeknek való. Komolyzenére nem bulizunk farmerban! A hangszerekhez nem szabad hozzányúlni!” – sok előítélet létezik a klasszikus zenével kapcsolatban, és sokan tartanak is tőle, ami érthető: kevesen annyira szerencsések, hogy a klasszikus zene közelében nőhettek fel, esetleg tanulhattak is hangszeren játszani. Melyik darab való nekünk, mikor nem szabad tapsolni, mire kell figyelni – olyan kérdések ezek, amelyek a zártság érzetét kelthetik azokban, akiknek nincs fiatalkori tapasztalata a komolyzenével. A Budapesti Fesztiválzenekart közel 40 éve kettős cél vezérli: a lehető legjobb minőségben és a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a klasszikus zenét. Már a zenekar 1983-as alapításakor látszott, hogy ezt csak a határok áttörésével lehet elérni – ehhez akkor még a földrajzi határokat, a vasfüggönyt is bontogatni kellett, ma már „elég” a sablonok és a társadalmi korlátok ellen küzdeni.

A Fesztiválzenekar misszióját most egy kisfilmre épülő kampánnyal hirdeti, amiben tételesen cáfolja a klasszikus zene zártságához kapcsolódó előítéleteket saját programjaikról forgatott képsorokkal semlegesítve ezeket. Többek között láthatjuk, ahogy a BFZ muzsikusai gyerekeknek mesélnek a hangszereikről, ahogy a karantén idején bérházak udvarán kamarazenélnek, ahogy a TérTáncKoncerten több száz hátrányos helyzetű fiatal táncol együtt – minden képkocka igazolja, hogy a Fesztiválzenekar számára valóban fontos, hogy a komolyzene örömében mindenki osztozzon. Határok nélkül. Mert a komolyzene mindenkié.

„A Budapesti Fesztiválzenekar mindig is híres volt arról, hogy feszegeti a határokat, akár zenei értelemben, akár a koncertekhez való hozzáférést tekintve: ennek is köszönhető, hogy ismét a világ 10 legjobbja közé a sorolták zenekarunkat, és lassan 40 éve töretlen a sikerünk földrajzi határainkon innen és túl. Büszkék vagyunk rá, hogy egyszerre szeretnek minket a Carnegie Hallban és Gagybátorban, nyugdíjasotthonokban és a Müpában” – mondta Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója.

Íme, a másfélperces kisfilm: 

Minden a Budapesti Fesztiválzenekarról.

A BFZ a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2021/11/01/a_komolyzene_mindenkie_a_hatarokat_feszegeti_a_fesztivalzenekar_uj_kampanya
A komolyzene mindenkié: a határokat feszegeti a Fesztiválzenekar új kampánya
süti beállítások módosítása