„Remélem, eljut arra a szintre, hogy a Retró Rádió is leadja valamikor” – Dalról dalra a The Pontiac Jöhet velünk bárki című lemeze

2021.10.30. 09:05, srecorder

pontiac_6.jpg

Október 28-án jelent meg az amerikai életérzést és bluesrock-alapokat a magyar alter dallamaival átitató The Pontiac második – és első magyar nyelvű – nagylemeze, a Jöhet velünk bárki. Nagy Barnabás frontember a 2019-es, még kicsit grunge-osabb, a Recorderen debütált Are You Ready Now? című debütlemezük után váltott magyar nyelvű szövegekre. A poprockos új lemezről – átfröccsözött balatoni éjszakákról, pilisi vadkempingezésről, terápiás gyászdalokról – az énekes-gitáros Nagy Barnabás és az Áron András Black Circle Orchestrájában is játszó gitáros, Kiss Péter mesélt, akik elárultak azt is, melyik dalban akarták kilőni magukat a Napra, miután besokalltak a magyar politikától.

Egy napra

Kiss Péter: Emlékszem, hogy az erkélyemen gitározgattam még tavaly nyáron, és egyből jött az intró gitártéma, csak sokkal lassabb, szomorúbb verzióban. Nagyon sokat játszottam ezt a témát otthon.

Nagy Barnabás: Egy régi demót vettünk elő, amit valamiért félredobtunk annak idején, azonban ahogy újra előkerült, magától értetődő volt az, amilyenné lett.

Éjszaka

Nagy Barnabás: Ez egy jammelésből született, zárva volt a világ, küzdöttünk belül mindannyian valamivel, ez a fajta frusztráció köszön vissza a szövegben és a zenében egyaránt.

Kiss Péter: Egyik kedvenc dalom a lemezen és a koncerteken is imádom játszani, sok idegességet beleraktunk…

Szél

Nagy Barnabás: Gyönyörű nap volt apám udvarán, hűvös-napsütéses. Könnyű volt az ég, nem nyomta a vállam.

Lebegés

Nagy Barnabás: Egy dolog lezárása, elengedése, majd az utána következő lebegés állapota az, ami megjelenik a dalban. Az egyik kedvenc koncertdalom.

Kiss Péter: Teljesen máshogy indult ez a dal, majd egyszer megmutatjuk azt is.

Csak egyetlen lámpa ég

Nagy Barnabás: Sorrendben a második dal, amelyik megszületett a lemezre. Balatoni éjjel, fröccsök… másnapra kész is volt szőröstül-bőröstül.

Kiss Péter: Imádom a koncerteken játszani, hirtelen minden olyan csendes lesz, nagyon jó érzés.

Napba ugrok

Nagy Barnabás: Azt éreztem, el akarok tűnni, menni nagyon messzire. Kicsit egyfajta Noé bárkája vízióm volt, amikor telítődtem a mindenféle közéleti és hétköznapi emberi dolgokkal. Útlevél a Napra.

Hagylak

Nagy Barnabás: Vadkemping a Pilisben, szakadó eső, mantra az elengedéshez.

Kiss Péter: Létezik a dalból egy akusztikus live session verzió, ott próbáltuk ki először a szájharmonikát a dalban, ami koncerteken azóta is visszatérő elem.

Mezítlábas

Nagy Barnabás: Több szempontból is aktuális dal az életemben, nekem ez egy gyászdal, sokan elmentek idén, akiknek itt lenne a helyük.

Otthon lehetek

Nagy Barnabás: Egy nagy megérkezés előtti utolsó bizonytalanság, ez a másik kedvenc koncertdalom. Na jó, amúgy mindegyik az.

Kiss Péter: Külön érdemes kiemelni Barni éneklését és Benedek basszusgitározását ebben a dalban, imádom.

Az lenne csak szép

Nagy Barnabás: Egy álom és egy plátói szerelem elegye, az első magyar dal, amit írtam, köszönöm a srácoknak, hogy bíztak ebben a dologban, ez az dal, ami elindított minket ehhez a lemezhez.

Kiss Péter: Remélem, hogy eljut a dal arra a szintre, hogy a Retró Rádió is leadja valamikor.

Altató

Nagy Barnabás: Ha jól emlékszem utolsóként született, Benedek és én írtuk a szöveget, különböző élményekből, a végén mégis találkoztunk. Máté (Pénzes Máté, a Blahalouisiana billentyűse – a szerk.) a lemez egyik legszebb pillanatát hozza ebbe a dalba.

Kiss Péter: Nagyon jó volt összerakni, kicsit terápia jellege volt. Megbeszéltük a teremben, hogy milyen világnak is kéne ebben a dalban megjelenni, kicsit csavargattuk és megszületett.

A Jöhet velünk bárkit november 5-én az Instantban mutatja be a zenekar egy speciális műsor keretében. Előzenekar a vokális, alteres posztrockkal utaztató TENGER.

The Pontiac a Facebookon.

A Jöhet velünk bárki minden streamingplatformon.

headerfotó: Andress Vass

https://recorder.blog.hu/2021/10/30/_remelem_eljut_arra_a_szintre_hogy_a_retro_radio_is_leadja_valamikor_dalrol_dalra_a_the_pontiac_johe
„Remélem, eljut arra a szintre, hogy a Retró Rádió is leadja valamikor” – Dalról dalra a The Pontiac Jöhet velünk bárki című lemeze
süti beállítások módosítása