„Igazságtalannak tartja az életét és a rendszert, amiben él” – Dalról dalra a Fatal Error Művirágok karneválja című duplalemeze

2021.10.29. 11:39, srecorder

fatalerror.jpeg

Idén ünnepli tízéves jubileumát a Fatal Error rockzenekar, amit egy nagyobb szabású Akváriumos koncert mellett a Művirágok karneválja című duplalemezükkel ünnepelnek meg. Az első rész júniusban nálunk, a Recorderen debütált, a második, a zenekar sötétebb, karcosabb oldalát megmutató album pedig mától elérhető a streamingplatformokon. A duplalemez számain a frontember Rimóczi Zsola vezetett minket végig.

Garzonember

Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor kirepül a családi fészekből és egy teljesen másik környezetbe kerül. Itt indulnak el az első önálló lépések, amik új problémák elé állítanak. Elgondolkodtató, hogy egy emeletes ház hány ember életét rakja egymás fölé, ahol persze mindenkinek megvan a maga nehézsége. Ez a dal az „egyik lakó” szemszögéből meséli el azt, hogy ez a környezetváltozás milyen mértékben változtathatja meg az életét.

Veled más a helyzet

A megbecsülés konkrét elmesélése ez a dal, ami magában hordozza a bizalom és a törődés jegyeit. Akit szeretünk, azért megteszünk mindent, és ezt olykor a hétköznapokban ki kell fejezni. Nem kell kimondani minden nap minden percében kimondani a dolgokat, de ez a dal azt a pillanatot ragadja meg, amikor odaállunk a másik elé és kimondjuk.

Művirágok karneválja

Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne ismerjük meg azt az énünket, amit egy másik ember hozhat ki belőlünk. Egymástól tanuljuk meg, kik is vagyunk valójában és hogyan viszonyuljunk a másikhoz. Ezek hiányában kicsit üres marad minden, viszont így visszaköszönhetnek a hibáink és tanulhatunk belőlük. Ha ez működik és az életünk része, akkor megtanuljuk másért is félteni az életet, mert van kiért élnünk. A versszakokban általános lelki nehézségeket mutatunk be, majd a refrén felvezeti a lényeget, mégpedig azt, hogy egyedül sokkal nehezebb megbirkózni a hétköznapi akadályokkal.

Hallucináció

A szeretetnek, ragaszkodásnak és a megszokásnak különböző mélységei vannak. Van, hogy annyira megszokjuk a másik fél jelenlétét, hogy szinte akkor is érezzük, amikor épp nincs velünk. Azt képzeljük, hogy ott van, pedig nincs, halljuk a hangját, pedig nem szól. A lélek küzdelme a magánnyal.

Minden hang

Bármilyen kapcsolatból, amit egészségesen szeretnénk működtetni, folyamatosan jeleket kapunk. Ezeket fontos időben észrevenni és tenni érte, hisz az ember rengeteget veszíthet. Ez igaz a családi, baráti és szerelmi kapcsolatokra egyaránt. Ez a dal két fél között lévő kimondatlan érzésekről szól, amik az idő múlásával halmozódtak fel.

Van hullám, nincs tenger

Sokszor vívódhat bárki a gondolataival, hogy mit is gondoljon a környezetét befolyásoló tényezőkről. Rengeteg frusztráció és düh szabadul fel az emberekben, amikor elvek és vélemények ütköznek az élet fontos kérdéseit illetően és sokszor csak véget nem érő súrlódások maradnak. Ez a dal azoknak a szemszögéből meséli a lényeget, akik a súrlódás közepén állnak és nehezen látják a kiutat.

Képek

Az idő múlásával sajnos mindenki megtapasztalja, milyen nehéz elveszíteni és elengedni családtagokat, barátokat, szeretteinket. Régi élmények felelevenítésével, közös képek nézegetésével az emlékek még mosolyt is csalhatnak az arcunkra és újra közelinek érezhetjük azokat, akik már nincsenek mellettünk. A Képek ezen élmények feldolgozásáról és a továbblépésről szól.

Mesélnék

Nagyon nehéz, amikor valaki idő előtt hagy itt minket, és ilyenkor szeretnénk visszatekerni az időt, de nem lehet. Az élet törékeny, és olyan fordulatokat hoz, amire nem tudunk előre felkészülni, és ezért kell minden pillanatot megbecsülni, amit azokkal tölthetünk, akiket szeretünk.

Szürke

Sokszor az ember kiszolgáltatva és alárendeltnek érzi magát, és elege lesz abból, hogy nem térül meg, amiért dolgozik, szinte beleőrül a hétköznapok monotonitásába, igazságtalannak tartja az életét és a rendszert, amiben él, és egy idő után a szomorúság és csalódottság átmegy dühbe, amikor nem bírja ki, hogy ne üvöltse ki magából az igazságot.

Kapaszkodj

Fiktív sztori egy zuhanó repülőgépen átélt utolsó pillanatokról és arról, hogy az ember ilyen helyzetben az emlékekbe, a reménybe vagy a hitébe kapaszkodik.

Szép álmokat

A megfáradt ember története, aki a nap végén álomra hajtja fejét és elhajózik az álmok tengerén, ahol minden lehetséges, semmi sem fáj, és minden úgy alakul, ahogy szeretnénk. Arra buzdít, hogy merjük követni az álmainkat, és ne féljünk attól, ami útközben vár ránk.

Part

Zenei átvezető a lemez két felvonása között. Ahogy a Szép álmokat című dallal elhajózik az ember az álmok tengerén, itt most partra vetődik és felébred, újjászületik.

Szóhoz juthatnék

Azoknak az embereknek, akik szinte mindig kerülik a nyílt konfliktust, ismerős lehet az az érzés, amikor nem szeretnél konfrontálódni a másikkal, különösen, ha az illető közel áll hozzád, de közben megvan a kendőzetlen véleményed az adott kérdésről, amit vagy végül magadban tartasz, vagy csak a „cenzúrázott verziót” mondod el a másik félnek, amivel nem éred el a célt. Ez nem egy jó dolog, mert utána sokáig csak őrlődni fogsz rajta, hogy miért nem álltál ki magadért az adott helyzetben, az igazságérzeted nem fog téged békén hagyni.

Forradalom

Egy olyan világot ír le, melyet a korrupció, a kapzsiság, a diktatúra és a hatalomvágy irányít, ahol fegyverként használják a hitet, és az egymás iránti gyűlöletet táplálják. A történelem során többször bebizonyosodott, hogy a nép ereje nagyobb, mint azt gondolnánk. Ha az emberek összefognak, bármilyen hatalom és zsarnok legyőzhető.

Óceán

Müller Péter Sziámi a pandémia ideje alatt indított el egy izgalmas játékot. Egy éven keresztül minden nap készített egy dalszöveget, amire előadók és zenekarok jelentkezését várta, hogy megzenésítések szülessenek belőlük. Mi is választottunk a dalszövegek közül, ebbe a történetbe láttuk bele igazán önmagunkat.

Idő

Ez a dal arról szól, hogy az időnek mekkora hatalma van felettünk és mennyi mindenért felelős. Szinte minden nap aggódunk az idő múlásán, időhöz vagyunk kötve, időre kell teljesítenünk dolgokat. Egy olyan erő uralkodik felettünk, ami végtelen.

Újrafestem

Az elmúlásnak és az öregedésnek egy különösen fájdalmas szakaszát idézi fel a dal, amikor már a test és a szellem is szinte teljesen leépült. Ha a közeli rokonainkkal, szeretteinkkel történik ilyen, gyakorlatilag majdnem olyan nehéz ezt a folyamatot feldolgozni és megérteni, mint magát a halált, de mindemellett tudjuk és érzékeljük, hogy az illető lelke és érzései a visszafordíthatatlan helyzet ellenére sem sérültek, ugyanúgy velünk vannak az utolsó pillanatig és még utána is.

Eső

Ebben a dalban azt a pillanatot rögzítjük, amikor egyedül maradunk egy esős éjszakában az emlékeinkkel. Utaznak a gondolataink a felhők felett és onnan nézünk le az életünkre, ahol látjuk az idő múlását, és eszünkbe jutnak számunkra fontos emberek.

Kidőlt fára mászol

A dalban annak a tipikus mai jelenségnek jelenik meg a szimbolikus kifigurázása, amikor egy adott szituációt már-már teátrálisan túlreagál valaki és túlságosan is felnagyít egy egyébként megoldható problémát. Az illetőt néha kíméletlenül szembesíteni kell saját magával szemben.

Magamban beszélek

Ha mélyen magunkba nézünk, akkor láthatunk egy csomó motivációt, ami mozgat minket a hétköznapokban. Ennek el kell érnie egy olyan szintre, ami nem engedi be a rossz gondolatokat, aminek következménye lehet az, hogy szépen lassan mindent feladunk. Ez a dal egy olyan verziót mutat be, amikor az ember elveszít minden motivációt és egy visszafordíthatatlan lépést tesz meg. A legnehezebb ebben a történetben talán az, hogy akiket maga után hagy ilyenkor az ember, azok közül kevesen érthetik meg, hogy miért hozhatott ilyen döntést.

Van hullám, nincs tenger (Remix)

Ez a dal egy olyan újragondolás, ami az eredeti verzióhoz és a Fatal Error stílusához képest is egy teljesen másik műfajt képvisel. Megtisztelő a zenekar számára, hogy ihletet tudott nyújtani másnak is ez a dal és megszülethetett ilyen formában. Köszönjük szépen Nyári Daninak ezt az átdolgozást.

És akkor egyben is a teljes Művirágok karneválja II. lemez:

Fatal Error a Facebookon.

Jubileumi koncert Facebook-esemény.

headerfotó: Bikali Sándor

https://recorder.blog.hu/2021/10/29/_igazsagtalannak_tartja_az_eletet_es_a_rendszert_amiben_el_dalrol_dalra_a_fatal_error_muviragok_karn
„Igazságtalannak tartja az életét és a rendszert, amiben él” – Dalról dalra a Fatal Error Művirágok karneválja című duplalemeze
süti beállítások módosítása