„Ha nem élnénk túl, csak emlékezzünk még egyszer" - Fatal Error: Művirágok karneválja I. (Albumpremier klippremierrel)

2021.06.03. 13:59, Recorder.hu

fatalerror_650.jpg

Fatal Error zenekar duplalemezzel ünnepli fennállásának tizedik jubileumát: itt és most a rendhagyó módon, két részletben megjelenő negyedik Fatal Error-album rockzenei keretekből ki-kilépő hangzású első "lemeze" hallgatható meg – amelyen a már korábban kijött négy dal mellett hét újabb szám is napvilágot lát –, a kiadvány második része pedig őszre várható. És hogy még tartalmasabb legyen a zenekar rajongóinak délutánja, a Művirágok karneválja I. című album premierjét összekötjük egy klippremierrel: a vadonatúj lemezen szereplő vadonatúj Kapaszkodjhoz készült vadonatúj videót is itt, a Recorderen lehet elsőként megnézni .

A lemez megszületéséről Rimóczi Zsola, a zenekar frontembere nyilatkozott  “Az alapötlet onnan jött, hogy ha már ilyen sok időnk volt a járvány alatt új dalokat írni és a felvételekkel foglalkozni, ne hagyjuk veszni őket. Aztán átgondoltuk, hogy az idei jubileumi évünket illik méltó módon megünnepelni, ezért úgy döntöttünk, hogy a sima, nagyjából tízdalos lemez helyett csinálunk egy duplaalbumot. Hogy a mennyiség kicsit fogyaszthatóbb legyen, ezért végül két részben jelentetjük meg a dalokat.”

Aki hallott már több számot a zenekartól, tudhatja, hogy általában stílusok és témák terén is elég széles palettáról válogatnak. Ez alól a Művirágok karneválja I. sem kivétel. “Az eddigi legszínesebb lemezünk mind zeneileg, mind pedig hangulatában. Soha nem foglalkoztunk még ennyit egy album megírásával. Jó, ha az ember eltölthet egy kis időt a dalaival, mielőtt útnak engedi őket, és most végre volt egy kis időnk leülni szöszölni, nem éreztük, hogy lenne rajtunk olyan külső nyomás, aminek meg kellene felelnünk. Minden dalnak megvan a maga kis világa és hangulata. Reméljük, mindenki megtalálja a neki megfelelőt.”

A Kapaszkodj videoklipjének koncepciója a gitáros Joós Bence ötletére épült. “Elég sok zenélős klipet tettünk ki az elmúlt években, és úgy gondoltuk, hogy ideje csinálni valami vicceset, amit eddig nem csináltunk. Az egész házon belül készült, Bikali Sanyival a próbatermünkben leforgattuk a jeleneteket, és az utómunkát Mirtse Kori és Misi (Balázs Mihály, a zenekar billentyűse - a szerk.) csinálta. A koncepció miatt a szokásosnál többet kellett vele foglalkoznunk, de ha a végeredményt nézzük, szerintünk megérte” – mesélte Rimóczi Zsola.

Íme a klip:

A lemez felvételeit a zenekar saját próbatermében rögzítette, majd a hanganyagot a szegedi Miracle Sound Studióban Vári Gábor keverte és utómunkázta. “Az utóbbi egy-két évben kialakult egy olyan munkafolyamat, hogy a dalok hangsávjait mi magunk rögzítjük a próbateremben vagy valami nyugis helyre elvonulva. Ez manapság nem szokatlan, és nagyon praktikus több szempontból is. Egyrészt nem ketyeg az ember feje fölött a stúdióban az óra, másrészt többször meg tud hallgatni egy-egy dalt friss füllel, nem kell mindent azonnal véglegesíteni. A felvételek után viszont kell egy olyan szakértő külső fül, aki tudja, hogy az anyagot hogyan kell egybegyúrni. Mi ezt maximálisan megtaláltuk Vári Gabi barátunkban, akivel immár a második nagylemezt csináltuk.”

A nagyjából koncertmentes 2020-as év és 2021-es év eleje után a Fatal Error is megjelenik majd a nyári fesztiválokon, valamint egy különleges lemezbemutató koncerttel is készülnek. “Hamarosan lerántjuk a leplet arról, hogy hol találkozhat velünk a nagyérdemű idén nyáron, egy már biztos: ha az égiek is úgy akarják, augusztus 19-én tartunk egy nagyobb szabású bulit Budapesten, a MONYO Landben, ahol az új lemez első felét be is mutatjuk. Az ősz még olyan messze van, hogy nem érdemes róla sokat beszélni, de azért azt eláruljuk, hogy a lemez második fele mellett készülünk pár meglepetéssel."

A Művirágok karneválja I. a mai naptól az összes digitális platformon elérhető, legelőször is itt alább:

Fotó: Mirtse Kori.

Fatal Error a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/06/03/fatal_error_albumpremier
„Ha nem élnénk túl, csak emlékezzünk még egyszer" - Fatal Error: Művirágok karneválja I. (Albumpremier klippremierrel)
süti beállítások módosítása