„Trap-mondókák fekete-fehérben” – Dal- és klippremier! Pátkai Rozina: ECPEC

2021.10.16. 11:00, srecorder

patkai-rozina.jpg

Pátkai Rozina ezúttal nem magyar költők verseit zenésíti meg, mint a legutóbbi, Minka című lemezén, hanem gyerekmondókákat és nyelvtörőket dolgoz fel. Az ECPEC című dalt állandó alkotótársaival, Dóczi Bencével és Fenyvesi Mártonnal öntötte végleges formába.

„Az első demóm szinte kizárólag vokális elemekből állt, de nem szerettem volna, ha ez egy a capella darab marad. A hangom önmagában nem elég bizarr, hogy átjöjjön az a játék, ami a fejemben eredetileg megszületett” – mondja Rozina a dal létrejöttének első lépéseiről. A demót először Rozina férje, Fenyvesi Márton producer-hangmérnök hallotta. „Nem tudtam vele mit kezdeni, inkább egy vicces a capella etűd volt ez számomra, nem akart komoly vagy mély lenni, és ez nagyon szimpatikus volt benne, egy jópofa geg és kész.”

Dóczi Bence nyúlt hozzá először a vázlathoz és egy két részből álló forma született meg. „Létrejött egy egyszerű dramaturgia” – folytatja Márton. „Semmiképp sem bizarr dal született, Bence verziójában kerültek alá álmodozó harmóniák, amit végülis önmagában érvényesnek tartottam, egészen addig a pillanatig, amíg egy független, fiatal filmes csapat el nem készült a képi anyaggal.”

ecpec_00_05_45_05_still020.jpg

A videóklipet Bekő Bozó rendező, Krokovay Ábel operatőr és Hivessy Menyhért látványtervező készítette, akik a gyermeki és a felnőtt én, az infantilis gyermek és az érett felnőtt ellentétpárjai alapján komponáltak. „Bozóék átvették az irányítást a dal fölött, azt éreztük, hogy nem rendelik alá magukat a zenénknek, hanem szabadon megihleti őket és szeretnék felfejteni a mélységeit. Nem hagyták megállni egy általunk végállomásnak tekintett egyszerű, gegszerű szinten, létrejött egy költőibb, líraibb képi réteg, egy számunkra eddig nem ismert értelmezési tartomány” – vallja be Rozina, aki Fenyvesi Márton biztatására engedte, hogy a klip elkészülte után utólag átdolgozzák, finomhangolják Dóczi Bence hangszerelését.

A képi világról Bekő Bozó rendező mesélt: „A dalból közvetlenül fakadt számunkra a gyermeki én és a felnőtt én megjelenítése: az volt kérdés, hogy konkrét narratíva nélkül hogyan lehet ezt atmoszférákkal eredeti módon körbejárni.” Krokovay Ábel operatőr: „Trap-gyerekmondóka. Számomra ezek megmozgatott fényképek, sok különálló fejezet, amelyhez inspirációként Hivessy Menyhért munkái szolgáltak.”

Az ECPEC Spotify-on

Pátkai Rozina Facebookon

headerfotó: Szombat Éva

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/10/16/trap-mondokak_fekete-feherben_dal-_es_klippremier_patkai_rozina_ecpec
„Trap-mondókák fekete-fehérben” – Dal- és klippremier! Pátkai Rozina: ECPEC
süti beállítások módosítása