„Mintha egy pulzáló gumierdőben kergetőznénk” – Dalról dalra a JÜ III című lemeze

2021.10.10. 20:07, soostamas

ju_2.jpg

Mészáros Ádám, Hock Ernő és Halmos András zenekara a power trio rockolás és az improvizáció között mozog; harmadik lemezükön ezek (és különböző átmeneteik) mellé bejött a dél-kelet-ázsiai zenék erős hatása is” – írtuk az októberi Recorderben megjelent kritikánkban a  harmadik lemezéről. A free rockos instrumentális trió tagjait pedig meg is kértük, hogy mutassák be kicsit részletesebben a szeptember végén debütált, részben perzsa, indiai és indonéz tradicionális témákból kidolgozott, változatos élvezeteket kínáló III-t. Mészáros Ádám gitáros és Halmos András dobos tuareg punkrockról, matriarchális népzenéről, misztikus indiai dalokról, és arról is mesélt, milyennek képzelik a rockzenét egy furcsa másik dimenzióban.

Palaran

Mészáros Ádám: Ez a track az utolsó körben állt össze, már a stúdióban. Bár érkezett olyan visszajelzés, hogy ez egy igazán maszkulin szám, én személy szerint ennek az ellenkezőjét érzem, és inkább a Shashka oldalbordájaként tekintek rá. Már csak amiatt is, mert annak a számnak fogtuk az egyik – rövid időre felbukkanó – arrange-szerű témáját, lelassítottuk, áthangszereltük, és kapott egy saját epizódot, ami igazán akkor került a helyére, amikor vendégénekesünk, Győrfi Dóra hozott rá egy tradicionális gamelán dalt. Nekem így lett egyértelmű kedvencem a lemezről. Olyan, mint valami nagyon furcsa trópusi, stoner, mélyen spirituális, matriarchális nép népzenéje. Lüktetésében előbukkan a hármasság.

Győrfi Dóra: A jávai tradicionális árnybábjátékokban sokszor feltűnik ez a dal. A dalszövege egy háborús jelenetet idéz: „Porral kevert szélvihar, ez a jel a háborúra. A gamelán gongja megdörren, összekeveredik a lovak és az elefántok sikításával, a fareccsenés hangjával. A zászló megkopott és szakadt.”

Cerberus

Mészáros Ádám: A háromfejű kutya, akinek első feje naivan és játékosan bólogat, a második már vállból indítva táncol, a harmadik pedig megőrül és elveszíti magát. Ez a szám tekinthető leginkább az előző lemez egyenesági leszármazottjának. Szerkezetében tartja magát a hármassághoz, ahogy a kutyafejes képekkel próbáltam utalni rá.

Oak, Ash & Thorn

Mészáros Ádám: Ez egy trilógia, szvitszerű tagolással. Az első két részben megjelenik egy azeri, illetve egy indonéz eredetű dallam, és elvezet minket a harmadik rész dallamtalanságába, ahol inkább a test és a transzállapot felé hajtó repetíció dominál.

Bebek

Mészáros Ádám: Rövid intermezzo az indonéz kacsapásztor történetéről, az előre megfontoltság teljes hiányával.

Cornucopia

Mészáros Ádám: Ez részemről egy főhajtás az olyan dolgok és főleg zenék előtt, amiket nem értek, de nagyon szeretek. Amikor játsszuk, olyan érzésem van, mintha egy pulzáló gumierdőben kergetőznénk, és már majdnem megvannak a többiek, de nincsenek. Ilyennek képzelem a rockzenét egy nagyon furcsa, másik dimenzióban.

Shashka

Mészáros Ádám: A valaha írt legkompaktabb és talán legrövidebb teljes számunk. Az utolsó próbákon laza vehemenciával csúszott be a célvonalba. Szívesen utalok rá tuareg punkrockként. Erre készített kedves barátunk és alkotótársunk, Kitzinger Gábor egy nagyszerű videóklipet.

Minerva

Mészáros Ádám: Ez készült talán a leghosszabb ideig a lemez számai közül. Az első ötletek között volt, amikor elkezdtünk az új album számain dolgozni. Itt is jelen van a hármas tagolás. A közeliből távolít, a vége gyakorlatilag monumentalizálódik, és egy olyan uroboroszszerű harmóniakörbe fordul, ami saját magára oldódik, így ugyanúgy nincs belőle kiút, mint a borítón látható körforgalomból.

Sumirana Karo Sada Dina Rate

Halmos András: Ez a második bhajan (indiai vallásos dalforma), amit feldolgoztunk. Az első Bhajan néven szerepel a debütáló lemezünkön instrumentális verzióban, egy másik dal feldolgozását pedig régóta szerettem volna. Néhány ajánlatomból közösen kiválasztottunk egyet, amit próba nélkül elénekeltem a stúdióban, Ádám és Ernő pedig improvizáltak hozzá. Erre nem akartunk készülni a felvétel előtt. Sok ilyen bhajant éneklek, ezek a Sant Mat nevű hagyomány mesterei által írt misztikus dalok.

És egyben a teljes lemez:

Werkfilm a III felvételeiről:

 A JÜ november 8-án a Trafóban mutatja be a III-t. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2021/10/10/_mintha_egy_pulzalo_gumierdoben_kergetoznenk_dalrol_dalra_a_ju_iii_cimu_lemeze
„Mintha egy pulzáló gumierdőben kergetőznénk” – Dalról dalra a JÜ III című lemeze
süti beállítások módosítása