Ha vak lennék, festeni akarnál?! - CODA (filmkritika)

2021.09.30. 16:33, vferi

coda_1.jpg

Nagy sikert arató európai filmek ritkán ússzák meg, hogy amerikai remake készüljön belőlük, ám a 2014-es francia A Bélier család hollywoodi változatára (CODA) nem lehet ráfogni, hogy az olvasás megúszása volt a cél. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

A Bélier család egy némileg tragikomikus családi szituációra épül: egy kamaszlányról kiderül, hogy isten adta tehetsége van az énekléshez, ám az ezzel kapcsolatos álmait elég nehéz felvállalni a családja előtt, ugyanis a szülei és a testvére is siketek. A szívmelengető francia filmből egy függetlenfilmes rendező, Sian Heder készített adaptációt, aki megtartotta az eredeti alkotás legfőbb sztorielemeit és a legjobb poénjait, de nagyobb hangsúlyt fektetett munkásosztálybelieket és fogyatékosággal élőket érintő, a francia változatban inkább csak jelzés szinten jelenlévő nehézségekre.

A ténylegesen siket színészek is erősítik a film autentikusságát, de nem kerülünk olyan közel a halláskárosultak világához és érzékeléséhez, mint a zseniális hangkezelése miatt is egyedülálló Sound of Metal esetében. Heder szociálisan tudatos megközelítése nagyobb jelentőségűvé teszi a filmet könnyed komédiánál, de emiatt valamennyire el is veszik belőle a francia elődjére jellemző feelgood-jelleg. A családi komédia és kisrealista dráma vegyítése azért többnyire működik, és kőszívű ember legyen a talpán, aki nem hatódik meg a végső nagyjelenettől.

Hol látható: Apple TV+
Osztályzat: 
7/10
Szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2021/09/30/ha_vak_lennek_festeni_akarnal_coda_filmkritika
Ha vak lennék, festeni akarnál?! - CODA (filmkritika)
süti beállítások módosítása