Elektronikus zenék - Tanulmányok tempóra és térre

2021.08.25. 18:01, vferi

moin.jpg

Visszatér a techno egyik kultikus alakja, megérkezett a nyár legjobb ambientje és még sok más érdekesség az elektronikus tánczenei rovatunk legújabb válogatásában a Recorder magazin 86. számából.

Hosszú kihagyás után, új felállással tér vissza a Moritz Von Oswald Trio. A Basic Channellel techno legendává váló, 59 éves producer mellé nem kis meglepetésre a Hyperdub avantgárd sztárja, Laurel Halo, valamint a német jazzszíntér egyik veterán dobosa, Heinrich Köbberling is beszállt. És bár a Dissent című album első 20 perce ennek megfelelően jó kis tekergetős-elektronikus jazz, mégis akkor válik a legjobbá, amikor megjelennek a négynegyedek, és párába borít mindent a dubos, detroiti techno.

A mesteri egzisztenciális ambientjeiről ismert Space Afrika több jelentős megjelenésen van túl, az Honest Labour azonban tovább emeli a téteket; ezen hallható az a fajta hangzásbéli fejlődés és következő szintre lépés, ami már kevés alakulatnak sikerül. A manchesteri duó poros, kietlen, városi nagytotáljai klasszikus vonósokkal, vibráló húrokkal és több vokállal is kiegészül. Nem túlzás az évszak egyik legjobb ambientjének nevezni.

Az inkább radar alatt mozgó DJ Pitchet a posztklubzenében hibátlanul pozicionált Tobago Tracks kiadó fejeként ismerhettük eddig leginkább, most azonban az It's Not What You Said It's Because You Spoke című debütlemezével a zeneszerző énje is teret kap. Ám aki valami nagyon agyament dolgot várt tőle, annak csalódnia kell: meglehetősen nagyívű, komoly ötletekre épülő gyűjtemény állt össze, amiben persze törnek a ritmusok, ahol kell, de a végén mégis egy remek Organ Tapes-gitárszóló emeli a legmagasabbra.

És valami váratlan a végére: zajos, elektronikus áthallásokkal teli posztpunk albumot írt a Raime-tagokból és Valentina Magaletti dobosból álló Moin. A Moot! nem áll egyébként annyira távol a duó 2016-os Tooth című lemezétől, de egyértelműen lendületesebb zenék hallhatóak most, és nagyobb szerepet kapnak a hangszerek. Kicsit fekete-fehér, alternatív valóságba nyíló hangulata van, kuriózum a színtéren.

szerző: Velkei Zoltán
headerkép: Moin

https://recorder.blog.hu/2021/08/25/elektronikus_zenek_tanulmanyok_tempora_es_terre
Elektronikus zenék - Tanulmányok tempóra és térre
süti beállítások módosítása