Még anyukám Spotify-playlistjéhez is hozzáadtam - Hundred Sins ajánlja a Fiúk albumát

2021.08.03. 19:51, vferi

wide1_43.jpg

Ha egy boyband azt a nevet kapja, hogy Fiúk, az album címe meg Velem egyedül, és a srácok egyenfehér pólóban bűvölik a kamerát, akkor itt valami olyan visszatérés zajlik a dolgok esszenciájához, amit egy buddhista szerzetes is megirigyelne. Na, de milyen a zene? Ezt nem más fogja megmondani, mint korunk egyik legegyedibb stílusú zenei producere, az arcát mindig piros maszk mögé rejtő Hundred Sins, aki dolgozott már Beton.Hofival, Azahriah-val, ajsa lunával, de Lidokamival is, és akinek a zenekaros debütáló koncertje augusztus 5-én lesz a TOLDI-ban. Ez a cikk először a Recorder magazin 86. számában jelent meg.

A Fiúk zenekar csak nemrég, 2019-ben alakult meg, de ne gondoljuk, hogy zöldfülűekről van szó: a srácok rövid aktivitásuk után minőségibb zenéket pakolnak ki, mint azok, akik évtizedek óta benne vannak a szakmában. Most májusban adták ki a debütalbumukat Velem egyedül címmel, és a lemezen kilenc darab igazi, nagybetűs POPSZÁM található.

Nem hiszek az albumkritikákban, hiszen mire ezt elolvasod, már rég elindíthattad volna a lemezt, és ahelyett, hogy az én okoskodásomat olvasod, több lennél egy jó élménnyel. 

NA, DE!

A stílust valahova a könnyű, Maroon 5-féle rádióbarát (de igényes!), uplifting pop rock közelébe lőném be. A srácokon egyértelműen érezhető egy elég erős Maroon 5-influensz, amire ők is utalnak a Megremeg legvégén. A dal zárása szinte egy az egyben egy régi Maroon 5-klasszikus fő motívumát másolja, ezt felfoghatjuk önkritikának vagy akár tisztelgésnek is.

Hangszerelés, keverés és masterelés terén on point a brigád, nem találtam benne semmi kivetnivalót. Számomra meglepő volt, hogy az egész albumot egy sessionben vették fel, de talán ennek is köszönhető, hogy az összes szám elhelyezhető ugyanabban a dimenzióban és emiatt hangzanak egységesnek, de mégsem ugyanolyannak. 

Annak ellenére, hogy könnyen fogyasztható popról van szó, ennek a Népszínház utcai boybandnek van egy tipik felismerhető dallamvezetése és stílusa, ami miatt különbözik a többi fiúcsapattól. Talán a precízen megírt dalokban található az erejük, mind a kilenc szám olyan catchy, hogy az egész album elférne a legtöbb rádióállomáson és zenecsatornán, rotációban.

wide2_36.jpg
Hundred Sins

 

Ez az az album, amit akkor kapcsolok be, amikor új társaságban vagyok, és nem ismertem még ki az emberek ízlését. Ez valahogy mindenkinek átmegy, még anyukám Spotify-playlistjéhez is hozzáadtam. 

Bíró Bence frontemberen kívül a Fiúk többi tagját is hallhatjuk vokálozni a számokban, és nekem azok a fénypontok, amikor a srácok egyszerre énekelnek, kórusként. Ezek a szegmensek még engem, egy kevésbé éneklős fazont is arra kényszerítenek, hogy becsatlakozzon. Ez legfőképp az Ági című számon érzékelhető - nagyon sajnálom, hogy a többi zenén nincs ennyire dinamikus boyband-kórus.

A korongon egyetlen feature előadó sincs, és talán ezt tudnám a legnagyobb hibaként felírni. Örültem volna legalább két-három vendégelőadónak, hogy még színesebbé tegyék a Velem egyedült, ami a 24 perc 58 másodperces játékidejével pont két másodperccel csúszott le arról, hogy hivatalosan is nagylemeznek nevezhessük. 

Volt szerencsém az albumot élőben is meghallgatni az első pandémia utáni koncertjükön, és nagyon jól visszahozták azt, amit Spotifyon hallottam. A Fiúkból árad a zene és az energia a színpadon. 

Nálam repeaten szól ez a lemez, ha nincs ötletem, hogy mit kéne berakni, eddig mindig bevált. Csak ajánlani tudom mindenkinek. És nagy jövőt jósolok nekik: várom a deluxe-ot, az akusztik változatokat és a folytatást. Végre van egy fiúbandánk, amiért oda lehet lenni!

cover_2.jpgElőadó: FIÚK

Cím: Velem egyedül

Kiadó: Universal

Megjelenés: 2021. május 13.

Műfaj: popzene

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2021/08/03/meg_anyukam_spotify-playlistjehez_is_hozzaadtam_hundred_sins_ajanlja_a_fiuk_albumat
Még anyukám Spotify-playlistjéhez is hozzáadtam - Hundred Sins ajánlja a Fiúk albumát
süti beállítások módosítása