Kint a szex megy, nálunk az ital - A nyár slágere 2021

2021.07.26. 10:32, RRRecorder

wide_12.jpg

A nemzetközi nyárisláger-mezőny a Szex Nyarára gyúr, a magyar inkább az alkoholra esküszik. Hookok és falra mászás!

Egy ideig reménykedtünk abban, hogy 2021 nyara az Összes Elmaradt Koncert- és Fesztiválélmény Bepótlásának Nyara lesz, de most már tudjuk, hogy nem. Viszont a nyugati sajtó szerint ez a Szex Nyara lesz, amihez előtte-közben-utána szintén jól jön egy Nyári Sláger.

A korábbi években megszokott módon számba vesszük a legkomolyabb jelölteket a nemzetközi és ezúttal a hazai mezőnyben is, és megmondjuk, melyikben mi az a hook, ami úgy beakadhat, hogy századszorra-ezredszerre is megbizsergeti az agyunk csak nyáron elérhető részét; és mi az, amitől a legnagyobb eséllyel falra fogunk mászni.

NEMZETKÖZI MEZŐNY

BTS: Butter

A BTS-nek már minden összejött, de egy igazi, egyértelmű Nyár Slágere még nem. Biztos, ami biztos, a (most angol) szövegben a „summer” szó is gyakran elhangzik.

Beakad: Három perc hook-halmozás az egész szám.

Falra mászol: Azért ahhoz eléggé elkötelezett poptimistának kell lenni, hogy kicsit se zavarjon a feltűnő erőfeszítés, miszerint „Ez lesz a Nyár Slágere, ha a fene fenét eszik is!!!!!”

Olivia Rodrigo: Good 4 U

2020 a diszkóreneszánsz éve volt, úgyhogy teljesen logikus, hogy 2021 a pop-punk reneszánszának éve legyen, aminek egy 18 éves Disney-színésznő a zászlóvivője. Jó, nem logikus, de „ez a szép ebben a játékban”, ahogy a sportkommentátorok mondják.

Beakad: Abból van bőven, és mennyivel jobbak egy énekelni tudó énekesnő szájából, mint infantilis srácokéból.

Falra mászol: Talán azért, mert Olivia Rodrigo színésznő, jól eltalálja a „fel akarom gyújtani az exem szobáját” érzelmeket, és ha valaki régen élt át ilyet, annak ez bizony sok lesz.

Justin Bieber feat. Daniel Caesar, Giveon: Peaches

Végtelenül simulékony pop-soul; ideális tengerparton kabrióval krúzoláshoz, legalábbis azok szerint, akik számára ez legalább elvileg elérhető lehetőség.

Beakad: A biztonság kedvéért ezzel is kezdenek: a Georgia állam híres barackjait és Kalifornia marihuánáját dicsérő refrénnel.

Falra mászol: Amikor megpróbálsz a refrénen kívül bármi mást felidézni a dalból két másodperccel azután, hogy véget ért.

Doja Cat feat. SZA: Kiss Me More

Érzéki diszkó-R&B a trollkirálynő Doja Cattől, amiben a jóval szerethetőbb SZA is kisegít.

Beakad: Nem ez az egyetlen olyan versenyző a mezőnyben, amiben egy kipróbált örökzöldből jön a legerősebb hook: Olivia-Newton John: Physical.

Falra mászol: Nyilván arra mentek, hogy „játékos”, de azért egy kicsit belecsúsztak abba is, hogy „gyagya”.

City Girls: Twerkulator

Planet Rock + a kilencvenes évek elejének egyik klubhimnusza, Cajmere: Percolator + mocskos szájú rappercsajok + twerk. A szám hamarabb hódított a TikTokon, mint hogy hivatalosan megjelent volna, hiszen a hangmintákat engedélyeztetni kellett, többek között az Afrika Bambaataa által samplingelt Kraftwerkkel is.

Beakad: A fenti képlet alapján lehet tudni, hogy ezzel nagy baj nem lehet.

Falra mászol: Bár a lányok karizmája kétségbevonhatatlan, azért valljuk be, hogy ők teszik hozzá a legkevesebbet.

Silk Sonic: Leave The Door Open

Bruno Mars és Anderson .Paak duója márciusban debütált ezzel a dallal, ami még a nyár eleji listákon is az élvonalban volt. 

Beakad: A Szex Nyarán a megfelelő pillanatban elindítva úgy érezheted tőle magadat, hogy egy film ízlésesen-sejtelmesen fényképezett, de nagyon forró szexjelenetének vagy a szereplője.

Falra mászol: Ez azért sokkal inkább egy „nagyon, nagyon szeretjük a hetvenes évek soulját” stílusgyakorlat, mint egy tényleges dal.

Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday

Aki élt a kilencvenes évek közepén, annak a Nightcrawlers névről rögtön eszébe jut az a szám: a Push The Feeling On, pontosabban annak MK-remixe, minden idők egyik legjobb house-slágere. Riton egy angol DJ-producer, aki a feltűnően saját maga által írt Wikipedia-szócikk szerint roppant világhírű. Mufasa és Hypeman meg valami netes hírességek, akinek van kedve, nézze meg, hogy a TikTokon, MySpace-en vagy hol.

Beakad: Minden, amit az eredetiből vettek át.

Falra mászol: Minden, amit hozzáraktak, de még inkább az, amit kihagytak az eredetiből: a vokállal csodás összhatást kiadó szintimotívumot hogy az istenbe lehetett nem átemelni?!

Bad Bunny: Yonaguni

Ennek azért reális esélye nincs, de egyrészt latin pop nélkül nem lenne teljes ez a lista, másrészt mennyire vicces lenne, ha egy szomorú reggaeton-szám lenne a nyár slágere, ami egy japán szigetről van elnevezve, és a Puerto Rico-i Bad Bunny még japánul is énekel a végén – talán nem egészen függetlenül attól, hogy Japán a második legnagyobb zenei piac az USA után.

Beakad: Egy nemzetközileg elismert hook-szakértőről beszélünk

Falra mászol: A jólesően szomorú helyett inkább lehangoló.

Måneskin: Beggin’

Ez sem lesz nyár slágere, de olyan rég volt rockzene trending, hogy egy említést megér. A dán nevű, ámde olasz zenekar megnyerte a 2021-es Eurovíziót (persze úgy könnyű, hogy magyar versenyző nem volt!), és ha nem is ők lesznek az új ABBA, legalábbis két – amúgy single-ként meg sem jelent – számuk elkezdett futni a YouTube-on és a Spotify-on. Ezek közül a Beggin’ amúgy 2017-ben jött ki, és egy 1967-es Four Seasons-szám feldolgozása.

Beakad: Noha az eredeti nem az az örökzöld, amit a címét hallva rögtön elkezdesz dúdolni, azért erős darab volt.

Falra mászol: Na ez tényleg az az eset, amikor nem értem, hogy hogyan lehet nem falra mászni az énekestől (a hangjától, a manírjaitól, úgy az egésztől).

Dua Lipa feat. DaBaby: Levitating / The Weeknd & Ariana Grande: Save Your Tears

Két sláger 2020 két legnagyobb poplemezéről, amik 2021 nyarán is futnak még. A The Weeknd-szám arianás változata legalább idén áprilisban jött ki, de a Dua Lipa-szám videója októberi, és mégis még mindig.

Beakad: Nem véletlenül vannak még mindig velünk.

Falra mászol: Dányi Krisztina új projektje, a Gloria PTS című videójában emberek híreket olvasnak a telefonjukon, és zokognak. Az egyik legsokkolóbb ilyen hír: „A 2020-as évet határozatlan időre meghosszabbították”. Ugye, hogy még fikciónak is rémes!

HAZAI MEZŐNY

Azahriah x Desh: MIND1

Azahriah Desh-sel közösen a szomorú trapes R&B formulát a Rét című számmal egyszer már sikerre vitte; a nyár elején a YouTube-on és Spotify-on is legnagyobbat szakító MIND1 ezt kis gitározással egészíti ki.

Beakad: Tinikor felett is lehet érteni, hogy a tinik miért zabálják.

Falra mászol: Tinikor felett azért kettőnél többször nem ajánlott meghallgatni.

G.w.M: Mi titkunk

G.w.M raggás beütésű rappel futott be a YouTube-on, és ugyan korábban is jelentkezett érzelmes dalokkal, 2021 nyarát egyenesen a magyar ember legkedvesebb stílusával, a latinos beütésű romantikus R&B-vel célozta meg.

Beakad: Lehet, hogy idegenszívű vagyok, de a rapbetét szórakoztat a legjobban az egészből.

Falra mászol: Ezt a fülbemászó refrént egészen biztosan tízezerszer hallottam már, mármint más számokban.

Wellhello feat. Lil Frakk: Csoda, hogy még élünk

Lapzártakor még a Wellhello Szomorú séta című száma teljesített a legjobban a rádiókban a magyar mezőnyből, de a zenekarnak van egy újabb, szezonálisan targetált dala is. Egyik kedvenc magyar rapperünk a vendég, az eddig más pályán játszó Lil Frakk (az „underground” szóval vigyáznék, mert az mit jelent?).

Beakad: A refrént sokan fogják idézgetni másnaposan, mert fülbemászó és nehezen forgó nyelvvel is felidézhető.

Falra mászol: Igazán lehetett volna sokkal viccesebb is. Meg hát ízlés kérdése, de nekem rokonszenvesebb a szex nyara koncepció, mint az, hogy „be leszünk állva ezen a nyáron”.

Valmar x Manuel: Éget a nap

A Valmar duó tavaly nyáron a Visz a véremmel nagyot szakított (már 10 millió fölött jár a videó), idén tavasszal-nyáron három számmal próbálnak ismételni: Elbaszom a pénzem, a focis Magyarok és egy nyári dal. „Na végre, basszameg, a fiatalok partyznak!” – kommentelte alá ByeAlex.

Beakad: Több közepes erősségű hook, plusz a simulékony és rekedtes énekhangok kontrasztját jól használják.

Falra mászol: Oda is írták, hogy egy Michael Jackson x Bruno Mars Type Beat részleteit felhasználták, és hát olyan is. Plusz még ha itt meg is jelennek a csajok, azért az alkoholizálás hallhatóan jobban megmozgatja a szövegírók fantáziáját, és hát lásd mint fent.

Dömötör Balázs: Indulhat a nyár

Mulatós beütésű eurodance, amiről nehéz eldönteni, hogy paródia vagy sem. 

Beakad: „A szép lányok és kedvesek a Bazsira nedvesek” – ez a sorpár van a legközelebb ahhoz, hogy annyira rossz legyen, hogy az már jó.

Falra mászol: Ha paródia, akkor nem ártana, ha vicces lenne, és ha a parodizált stílus megértésén alapulna. Ha nem az, akkor bocsánat a feltételezésért.

szerző: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2021/07/26/kint_a_szex_megy_nalunk_az_ital_a_nyar_slagere
Kint a szex megy, nálunk az ital - A nyár slágere 2021
süti beállítások módosítása