Lemeztáska: Lil Frakk

2021.05.28. 17:00, vferi

img_4028-2.jpg

Tizenkét évesen kezdett szövegeket írni, eleinte BJ művésznéven (polgári neve: Babaitisz Jorgosz) reppelt, aztán az érettségi környékén felfedezte a trapet, és született meg Lil Frakk. Közéleti témájú mémdalokkal szerzett ismertséget, aztán személyesebb stílusra váltott. D. Koms-zal közös első nagylemeze, a Brokaz 2019-ben jött ki, a második album (Kutyavásár) már egy nagy kiadónál jelent meg tavaly nyáron. A védjegyszerű benyögése („ajjaj”) és a csak rá jellemző tematika (brókák, kutyák) miatt könnyen megjegyezték sokan, featolt Gegénél, Kapitány Máténál, és a legemlékezetesebb módon Dzsúdlónál a Lej című számban, ahol azt mondta, "előbb veszem fel a diákhitelt, mint a telefonom". 2019-ben Bárdos András osztályába kezdett járni az SZFE televíziós műsorkészítő szakán, tavaly ősszel aktívan részt vett az egyetemfoglalásban, aztán sikerült átigazolnia a METU-ra. Az Exit és a Lottó című számaihoz ő maga rendezte a klipet. Jelenleg egy olyan projekten dolgozik, amiről csak annyit árult el, hogy egészen más lesz, mint az eddigiek.

Első zenei emlék

Ami először eszembe jutott az egyértelműen a Yu-Gi-Oh főcímdala. Egyik kedvenc mesém volt, és a mai napig két olyan paklim van, amikkel mindenkinek méltó ellenfele lennék. Exodiát is ki tudom rakni.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Én már az a generáció vagyok, aki nem vásárolt lemezeket, viszont anyukámnak születésnapjára megvettem Eros Ramazzotti Noi című albumát. Ezen a lemezen volt egy Club Dogo-közreműködés, ami bevezetett az olasz hiphop világába.

Meghatározó koncertélmény nézőként

A 2016-os Szigeten Travis Scott fellépése volt az, amikor először megéreztem a saját bőrömön, hogy milyen energiája van a trapzenének élőben is. Félmeztelenül pogóztam holland arcokkal, a haveromnak elszakadt a táskája, asszem napszemüveg is tört a moshpitben. Zseniális volt.

Meghatározó koncertélmény előadóként

Egyet nem tudnék kiemelni, de az OTL-es fellépések mindig nagyon erősek voltak. Nagyon családias, viszont annál felszabadultabb koncertek 50-100 fős közönség előtt.

A Rapgalaxis Őrzői 2019 augusztusában. Szerintem minden előadó álmai közé tartozik, hogy egyszer fellépjen a Budapest Parkban. Olyanokkal léphettem egy színpadra azon az estén (Mikee Mykanic, Saiid, Krúbi, Dé:Nash), akikre nagyon felnézek, vagy rajtuk nőttem fel.

2020. október 2-án felléptünk az Akváriumban. Ez volt az első teljesen egyedülálló fellépésünk Kapitány Mátéval és Ress-sel. Pandémia alatt, épp hogy meg tudtuk tartani. De az az este, amiből a mai napig táplálkozom. Teltház, új album, moshpitek, felejthetetlen koncert.

Első zenekar, amiért rajongtál

Külföldi zenekarokért nem igazán rajongtam soha. Az első olyan zenekar, aminek jártam a koncertjeire, és sokat inspirálódtam általuk, az a Rímbiózis volt.

Kedvenc magyar lemez

Slow Village: 201X.

Kedvenc rocklemez

My Chemical Romance: The Black Parade.

Kedvenc poplemez

SP: Kölyök 22. Igen, SP.  Nagyon jó popdalokat írt, bárki bármit mond. Végigkísérte a felnövésemet, aminek során - nem nehéz kitalálni - inkább lány barátaim voltak.

Kedvenc traplemez

Smokepurpp: Deadstar. Emiatt az album miatt kezdtem el a Lil Frakk-projektet, de Travis legutóbbi négy albumát is idesorolnám simán.

Kedvenc hiphoplemez

Dr. Dre: 2001. Nagyon elkaptak a nyugati hullámok anno. Ez volt az első külföldi raplemez, amit az elejétől a végéig kipörgettem. Azért ma már nem olyan gyakori, de mindig jó elővenni ezt a remekművet.

Bűnös zenei örömöd

Nekem a legtöbb zenei örömöm bűnös. Mindent szeretek, ami szórakoztat. 

Kedvenc videoklip

Scriptonite: Kolesa. Ez friss, Büki Balázs mutatta, és beleszerettem. Talán a legjobb klip, amit valaha láttam. Medet Shayakhmetov képi világa autentikusan, de mégis rendhagyó módon mutatja meg az orosz érem két oldalát. 

Ember, akit a leginspirálóbbnak tartasz most

Kapitány Máté, Ress, 6363, Glsch, D. Koms, Nash, Lusta Geri és az egyetemi osztálytársaim. Donald Glover viszont állandóan inspirál.

INTERJÚNK: LIL FRAKK ÉS D. KOMS KUTYAHÁNYÁSRÓL, KÖZMÉDIÁRÓL, BEEFRŐL, TRAPRŐL >>>

Kedvenc idézet Oravecz Nórától

Nehéz választani, de legyen ez: “Valójában mindig tudtam, hogy létezel, hogy vagy, hogy jössz. Nem tudtam, hogy honnan, de vártalak és bíztam abban, hogy egyszer megérkezel: jó időben, nem rosszkor, akkor, amikor felkészültünk.”

Zene, amitől boldog leszel

AYLØ feat. Tay Iwar: Litt!

Emlékezetes mondat, ami egy rajongó szájából hangzott el

Egy srác felém nyújtja a karját, ami be van gipszelve. 

- Kérhetek egy aláírást?

- Persze.

Aláírom, erre ő:

- Amúgy te ki vagy?

De van még egy amit nagyon szeretek: “Csá Lil Frakk, nagyon jó lett a Kattana!” (ami egyébként tényleg nagyon jó szám, csak az Kapitány Máté)

Kedvenc filmzene

Scarlet Pleasure: What Life. Ez a Még egy kört mindenkinek című új Thomas Vinterberg-film főcímzenéje.

Kedvenc kutya

Ha lesz egy kutyusom, biztosan labradort szeretnék. Vagy Franklinnek, vagy Máriának fogják hívni.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

A saját régi számaimat.

Dal, amit anyukádhoz kapcsolsz

Crystal: Te vagy a jel.

Dal amitől libabőrös leszel

Jalen Santoy: Foreplay.

Zene, ami az esküvődön szóljon

Kanye West: Bound 2.

Zene, ami a temetéseden szóljon

Kelemen Kabátban: Maradjatok gyerekek.

Kedvenc sorod egy hiphopszámban

Most éppen ez 6363-tól: “Azt mondod ez kifordít magamból? De én visszafelé is magam vagyok!”

Legjobb szakítós szám

Jorja Smith: Tomorrow.

Görög zene, ami a legtöbbet jelent

Sajnos a görög vonalam nem túl erős. Apummal nem volt szoros a kapcsolatom, így a görög zenék is kimaradtak.

Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

SAINt JHN: Roses (Imanbek remix). Nagyon nagy sláger. Engem is berántott. Ha meghallom, felforr a vérem.

Dal, amihez a legszívesebben csinálnál videoklipet

Travis eddig hivatalosan kiadatlan Niagara Falls című dalához.

Dal, amire muszáj táncolnod

Juls (feat. Ms Banks, Kida Kudz & PA Salieu): Like Tu Danz. Ha egy afrodance dalt hallok, általában nem bírni velem. Erre a dalra a kádból is kiugrok.

Kedvenc filmjeleneted, amiben egy zeneszám szól

Ide megint a Még egy kört mindenkinek című film jut eszembe. Annak a lezárása a 2020-as mozi egyik legjobb pillanata.

Mit hallgatsz mostanában repeaten

Brockhampton (feat. Charlie Wilson): I’ll Take You On.

interjú: Varga Ferenc
headerfotó: Hering Orsolya

https://recorder.blog.hu/2021/05/28/lemeztaska_lil_frakk
Lemeztáska: Lil Frakk
süti beállítások módosítása