Betétdal05: "Elégedett vigyorral néztem szembe a bugyikkal" - Csuja László

2021.05.11. 13:03, vferi

wide1_17.jpg

Semmi nem tud úgy feldobni egy filmjelenetet, mint egy jól eltalált zeneszám. BETÉTDAL című cikksorozatunkban a legmenőbb magyar rendezőktől kérdezzük meg, hogy ők melyik filmes zenehasználattól lesznek libabőrösek, illetve melyik az a dal, amit mindenképpen szeretnének belerakni egy filmjükbe. Ezúttal Csuja Lászlót kérdeztük, aki egy vidéki kemping teljes vendégseregével elénekeltette az Ocho Macho Jó nekemjét a Virágvölgy című filmjében.

Csuja László pár jól fogadott kisfilm (Foszfor, A dugulás) után 34 évesen rendezte meg első mozifilmjét, a 2018 nyarán bemutatott Virágvölgyet (kritikánk), amelynek főszerepét az EU Cannibal néven zenélő, világsztár adottságokkal rendelkező Berényi Bianka játszotta. Még ugyanabban az évben készült el egész estés dokumentumfilmje, a Kilenc hónap háború, amely egy kárpátaljai magyar fiút követ, aki bevonul a hadseregbe, és az ukrán–orosz fegyveres konfliktus közepén találja magát.

csujalaszlo.jpg
Csuja László a díjjal, amit Karlovy Vary-ban nyert a Virágvölgyért

 

Jelenleg a Jámbor szörnyeteg című játékfilmen dolgozik, amelyet Nemes Annával együtt rendez, és amelynek főhősét ismét egy amatőr alakítja: Csonka Eszter, kétszeres fitnesz- és négyszeres testépítő-világbajnok. Csuja 6 és 24 éves kora között csellózott, az utolsó tíz évben egy csellóduó formációt alkottak Guba Sándorral, aki építészként dolgozik. A zenéjüket leginkább a szüleik és kisebb testvéreik élvezték a gödöllői zeneiskola év végi koncertjein.

Melyik a kedvenc filmjeleneted, ami alatt egy zeneszám szól?

Tengerparti naplemente, fürdőruhás Disney-lányok, fegyverek, a fehér zongoránál pedig James Franco. Vágyálom vagy rémálom? Műanyagba mártott, led fényekben úszó kapitalista rendszerünk ünneplése vagy kritikája?

“Play something fucking inspiring!” - súgják a lányok, James Franco pedig teljesíti a kérést. Britney Spears dala csendül a billentyűkön, “a legnagyobb énekesnő, aki valaha élt a földön”.

A kis gidák égbe meredő fegyverekkel ropják ledér táncukat, mielőtt vérrel festik Miami Beach lakóinak hálószobáit.

Nem szeretek kijönni a pláza mozikból: ipari folyosó, gyorsétterem szaga, konzumzene. A Csajok szabadon után azonban elégedett vigyorral néztem szembe a bugyikkal, igen, megérkeztem, itt élek.

Melyik dalt szeretnéd mindenképpen használni egyszer egy filmedben?

Terveim közt szerepel, hogy készítek egy hó-westernt a XIX. századi erdélyi havasokban. Mi az a hó-western? Ha valaki nem ismerné halál csöndje című filmet, azonnal nézze meg!

A csodálatos havasok adottak és biztos vagyok benne, hogy sok kiváló erdélyi és magyarországi színész állna hadrendbe, de a románokat sem hagynám ki. Ebben a filmben hangozna el a Bartók Béla által gyűjtött Jocul Cu Bata azaz Botos tánc, amelynek második felét mindenki ismeri, akinek gyerekkorában a szülei hallgatták a Kossuth rádiót, engem azonban az első fele ragadott meg igazán. 

Milyen jelenetet képzelsz el hozzá?

Talán az lenne a jelenet, hogy egy tizenkilenc éves lánynak a barátnői feladják az esküvői ruhát, mert hozzá kényszerül a helyi kegyetlen úrhoz, akit Derzsi János alakít. Derzsi kint várja a menyasszonyt egy ünnepi szánon, sok bunda közt. Tél van, esik a hó. Kikíséri a család a lányt és felsegítik a vőlegény mellé. Suhan a szán, távolodik a hegyi templom felé, alig látni a hóesésben. Ködbe vesző fegyveres alakok követik szellemként a szánt...

„BENNE VAN A MAI MAGYAR ÉLETÉRZÉS” – korábbi interjúnk Csuja Lászlóval

S hogy miért éppen ez a dal? Mert az elmúlásról szól. Valahogy van benne valami elégikus, melankolikus szomorúság, azonban nem szépeleg és nem tocsog önmaga szomorúságában, hanem azt hirdeti, hogy akár elfogadjuk, akár nem, az életünk az idő múlásával szükségszerű veszteségek tárházává alakul.

Készülne egy 120 perces moziváltozat és egy négyrészes minisorozat is.

interjú: Varga Ferenc
headerfotó: Csuja László a Virágvölgy forgatásán

https://recorder.blog.hu/2021/05/11/betetdal_csuja_laszlo-elegedett_vigyorral_neztem_szembe_a_bugyikkal
Betétdal05: "Elégedett vigyorral néztem szembe a bugyikkal" - Csuja László
süti beállítások módosítása